MENU

23 febrer, 2016 Comentaris tancats a 'Outsiders', Garrotxa 'style' Visualitzacions: 1398 Sèries Jep Soler

La nostra estimada terra aspra és famosa per la biodiversitat vegetal i animal: els romàntics racons d’Oix, la famosa fageda d’en Jordà, el pas dels jueus per la frontera amb el Pla de l’Estany o les terres remences de la vall d’Hostoles, per exemple. Tots aquests, i altres paratges garrotxins, servirien perfectament com a decorat …

'Outsiders', Garrotxa 'style'

ousiders-david-morse-sons-of-anarchy-critiques-cinema-pel·licules-series-els-bastards-criticaLa nostra estimada terra aspra és famosa per la biodiversitat vegetal i animal: els romàntics racons d’Oix, la famosa fageda d’en Jordà, el pas dels jueus per la frontera amb el Pla de l’Estany o les terres remences de la vall d’Hostoles, per exemple. Tots aquests, i altres paratges garrotxins, servirien perfectament com a decorat de pel·lícules de supervivència al més pur estil Rambo first blood o el més recent The revenant, potser ens falta una mica de neu, però la culpa és del canvi climàtic, esclar. Els habitants de la zona encara recorden les escenes violentes de La punyalada (1989), dirigida per Jordi Grau, o l’estil més nostrat del musical Garrotxilàndia (2006), de Josep Roca Vila.

ousiders-david-morse-sons-of-anarchy-critiques-cinema-pel·licules-series-els-bastards-criticaOutsiders és una sèrie que podria haver estat filmada a la Garrotxa perfectament, i no només pels paisatges boscosos i les pistes forestals farcides de vehicles de motor, sinó pels personatges emblemàtics, que transmeten l’essència de bon garrotxí, si més no de la imatge que en tenen els cosmopolites. Una imatge que descriu els habitants amb orígens pagesos, com a forçuts i ben plantats, que es passen el dia bevent i fornicant entre ells, que només pensen a complir els desitjos més animals i que a la piràmide de Maslow només volen aconseguir el primer esglaó, és a dir, saciar les necessitats bàsiques; aquests són uns quants estereotips garrotxins clàssics. La mala fama no l’hem creada els mateixos garrotxins, però tampoc hem fet cap esforç per desmentir-la. De fet, tant se’ns en carda, el que penseu de nosaltres.

ousiders-david-morse-sons-of-anarchy-critiques-cinema-pel·licules-series-els-bastards-criticaL’eix central de la sèrie és la relació entre els habitants dels boscos, la família Farrell, i els de la ciutat. Entre ells hi ha una bona entesa quan es mantenen les quatre normes establertes de no-agressió i de deixar viure cadascú com bonament vulgui. Pel que fa a l’argument és molt semblant a Jordskott i a la pel·lícula Dawn of the planet of the apes (2014), els de la ciutat necessiten augmentar l’explotació natural del bosc, a la sèrie sueca era la fusta, a la dels simis l’aigua i a Outsiders el carbó. Evidentment tant hi fa que siguin éssers màgics o primats o famílies antisistema, tothom vol defensar la seva terra, per molt aspre que sigui. Només cal recordar, no fa gaire temps, l’esforç de la gent de la comarca, sobretot a Riudaura, contra el fracking. Com era d’esperar, no van poder fer res contra nosaltres!

Després de veure els primers dos capítols no sé encara si arribaré gaire lluny, no em puc definir del tot perquè hi ha alguns elements interessants amb aire de clàssic: la lluita de poder al clan entre la mare-reina i el fill ambiciós, l’arribada del fill pròdig, la profecia del nou messies, que mantindrà la tribu junta, o l’amor impossible al més pur estil Romeu i Julieta. Ja ho veieu, històries poc originals que es van complicat i que no sabem on ens portaran. Cal destacar el planter d’actors i actrius: David Morse (Twelve monkeys, Treme), Joe Anderson (el Mason Verger de l’Hannibal televisiu), Phyllis Somerville (The big C, Little children), Kyle Gallner  (Red state, Smalville) i Ryan Hurst (l’enyorat Opie de Sons of anarchy).

La nostra estimada terra aspra és famosa per la biodiversitat vegetal i animal: els romàntics racons d’Oix, la famosa fageda d’en Jordà, el pas dels jueus per la frontera amb el Pla de l’Estany o les terres remences de la vall d’Hostoles, per exemple. Tots aquests, i altres paratges garrotxins, servirien perfectament com a decorat …

Comments are closed.