D’acord ho accepto. Accepto que em digueu que Ave César és una obra menor i que és incomparable amb les grans pel·lícules del genis de Minneapolis; accepto que em digueu que sembla una pel·lícula que s’ha fet per no perdre pistonada a la indústria i perquè no es podien permetre un silenci gaire llarg; accepto que digueu que han rescatat una vella idea que es basa només en el fet d’entretenir, ho accepto. Accepto que em digueu que és irregular, i que moltes seqüències i gags et fan somriure més que riure; accepto que potser decep una mica i que a ells els hem de reclamar una mica més. Ho accepto, tot i que sóc un fan incondicional dels germans Coen, ho accepto, però també accepteu-me vosaltres, amics lectors, que una mitjania dels Coen està per sobre del nivell de la majoria de les pel·lícules que setmana rere setmana s’estrenen a les sales. Això és inqüestionable.
Ave César és una pel·lícula amb poca pretensió, un recordatori d’aquell cinema dels cinquanta que vàrem veure a la televisió i que tot i els decorats impostats i algunes intepretacions histriòniques, ens va fascinar; una pel·lícula d’entretenimet efectiva i divertida però irregular. Carregada de grans actors com ara George Clooney, Josh Brolin, Scarlett Johansson, Tilda Swinton o Ralph Fiennes, la història ens va transportant per les interioritats d’uns estudis i va recorrent rodatges de tots els gèneres que es treballaven als estudis de l’època: des dels pèplums, fins als westerns, passant per les comèdies romàntiques o musicals. Mentre fem aquest recorregut anem coneixent com es treballava a l’època i els diferents oficis: guionistes, directors, tècnics, actors i muntadores (gran aparició de Frances McDormand homenatjant les muntadores de l’època).
Infestada de referències cinèfiles a pel·lícules com Ben Hur, Quo Vadis o Un dia a Nova York, a actors com Clark Gable i Esther Williams, a directors com George Cukor, o a guionistes perseguits a la caça de bruixes com Dalton Trumbo, la pel·lícula no deixa de ser un entreteniment i un homenatge còmic a un cinema en estat de gràcia just abans que la televisió qüestionés la seva supremacia cultural i de consum. Poc pretensiosa i irregular no es la millor pel·lícula dels Coen, però tal com us deia al principi, una mitjania dels Coen també val la pena de veure.

Per publicar un comentari heu de iniciar sessió.