MENU

23 juliol, 2016 Comentaris tancats a Spike Lee, l'altaveu dels afroamericans a Hollywood Visualitzacions: 1671 Què se n'ha fet Jordi Taulats

  Nascut el 20 de març de 1957, Shelton Jackson Lee és el primer fill d’un músic de jazz (Bill Lee) i d’una professora d’art i literatura (Jaquelyn Shelton). Tot i que va néixer a Atlanta, Georgia, de ben petit la seva família es va mudar a Kobble Hill, una zona de Brooklyn, Nova York, habitada …

Spike Lee, l'altaveu dels afroamericans a Hollywood

 

lee01Nascut el 20 de març de 1957, Shelton Jackson Lee és el primer fill d’un músic de jazz (Bill Lee) i d’una professora d’art i literatura (Jaquelyn Shelton). Tot i que va néixer a Atlanta, Georgia, de ben petit la seva família es va mudar a Kobble Hill, una zona de Brooklyn, Nova York, habitada majoritàriament per afroamericans. Allà va ser on es va criar Spike, sobrenom que li va posar la seva mare en referència al seu físic petit. Juntament amb els seus germans DavidCinque i la seva germana Joei, estudien al Morehouse College, un col·legi privat on Martin Luther King també va estudiar.

Tot i que Lee hauria volgut ser un jugador de beisbol professional, dedica la seva atenció a acabar els estudis a la Universitat de Cinema de Nova York, amb el suport de la seva àvia Zimmie, que, arran de la mort de la seva mare per un càncer, li dóna tot el seu suport, ja que el seu pare estava de gira contínuament amb les grans estrelles de jazz. Estudiant modèlic, es graduaria com a cineasta el 1983 presentant Joe’s Bed-Stuy barbershop: we cut heads, amb música del seu pare –que al final compondria la majoria de les bandes sonores dels seus films– i que va ser la primera pel·lícula feta per un estudiant que es projectaria al Festival de Nous directors del Lincoln Center. Aquí es comencen a veure el tema de què tractarien la majoria de les seves futures pel·lícules: la crítica social i racial.

SHE'S GOTTA HAVE IT, Tracy Camilla Johns, Spike Lee, 1986El 1986 dirigeix, en tan sols dues setmanes, Nola Darling (she’s gotta have it). Funda la productora 40 Acres and a Mule –en referència a la indemnització que, suposadament, s’havia de donar als esclaus després de la guerra de Secessió però que mai van rebre– i produeix el film posant-hi 175.000 dòlars, que aconsegueix amb préstecs de familiars i amics. El film aconsegueix recaptar 10 milions de dòlars. El fet de que guanyés el premi Joves Realitzadors de Cannes, el New Generation Award de Los Angeles Film Critics Awards i el premi a millor opera prima dels Independet Spirit Awards hi va ajudar molt. També és el primer cop que Spike Lee apareix en un dels seus films, tradició que va cultivar en nombroses de les seves pel·lícules.

El prestigi internacional li arriba després de dirigir Aulas turbulentas (School Daze, 1988) amb el film Haz lo que debas (Do the right thing, 1989), en què un petit incident provocarà violents disturbis en un barri multicultural. El 1990 dirigeix Cuanto más, mejor (Mo’ better blues), on treballa per primer cop amb Denzel Washington, qui apareixerà en més films del director (Malcom X, 1992; Una mala jugada, 1998; Plan oculto, 2006).

A mitjan anys noranta la carrera de Spike s’estanca. Clockers (Camellos), 1995; La marcha del millón de hombres (Get on the bus), 1996; o Una mala jugada (He got game), 1998, són els títols més destacats d’aquesta època.

lee04Però el tomb de segle li serveix per crear una de les seves millors pel·lícules, La última noche (25th hour), on un jove que ha d’entrar a la presó, interpretat per Edward Norton, parla de la necessitat del suport familiar i dels amics. Després d’aquest magnífic film, Lee dirigeix novament Denzel Washington a Plan oculto (Inside man, 2006) en un impecable thriller sobre un atracament i que inclou, també, els actors Clive OwenJodie FosterWilliem Dafoe i Christopher Plummer.

lee05A banda dels films esmentats anteriorment i d’altres, Spike ha dirigit moltes campanyes publicitàries per a televisió. La més famosa és la que va fer al costat de Michael Jordan arran del seu film Nola Darling, on recupera el seu protagonista. Altres campanyes són per a Coca-ColaLevi’s Converse, on treballa al costat de personatges famosos com Michael Jackson Prince.

També és un prolífic director de documentals. When the levees broke: A requiem in four acts (2006) és un documental de 4 hores sobre la vida a Nova Orleans després de l’huracà Katrina.

Des del 1998, en resposta a una invitació del Departament d’Estudis Afroamericans, és professor de la Universitat de Cinema de Nova York, on imparteix seminaris sobre el cinema contemporani.

lee06El més recent que hem pogut veure ha estat al 2015 amb el film Chi-Raq, una producció d’Amazon Studios en què Lee adapta la comèdia d’Aristòfanes Lisístrata, portant-la al Chicago actual. Aquest mateix any rep l’Oscar honorífic de l’Acadèmia.

  Nascut el 20 de març de 1957, Shelton Jackson Lee és el primer fill d’un músic de jazz (Bill Lee) i d’una professora d’art i literatura (Jaquelyn Shelton). Tot i que va néixer a Atlanta, Georgia, de ben petit la seva família es va mudar a Kobble Hill, una zona de Brooklyn, Nova York, habitada …

Comments are closed.