MENU

20 setembre, 2016 Comentaris tancats a 'Free state of Jones', i Matthew va agafar el seu fusell Visualitzacions: 1320 Cinema Jordi Taulats

Què en sabem, de la guerra civil americana? Jo, la veritat, en sé el que he pogut veure a pel·lícules com ara 12 anys d’esclavitud o sèries com Raíces. Mai m’ha interessat excessivament la història ─sóc més de ciències─ i, generalment, aquesta sempre s’explica des del punt de vista dels guanyadors, cosa que, per mi, hi …

'Free state of Jones', i Matthew va agafar el seu fusell

free-state-of-jones-los-hombres-libres-de-jones-matthew-mcconaughey-gary-ross-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-pelis-films-series-els-bastards-criticaQuè en sabem, de la guerra civil americana? Jo, la veritat, en sé el que he pogut veure a pel·lícules com ara 12 anys d’esclavitud o sèries com Raíces. Mai m’ha interessat excessivament la història ─sóc més de ciències─ i, generalment, aquesta sempre s’explica des del punt de vista dels guanyadors, cosa que, per mi, hi treu credibilitat.

free-state-of-jones-los-hombres-libres-de-jones-matthew-mcconaughey-gary-ross-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-pelis-films-series-els-bastards-criticaAquests dies podem veure a les nostres pantalles Free state of Jones (traduïda aquí, incomprensiblement, com a Los hombres libres de Jones). Aquest film ens situa entre els anys de la guerra civil americana, del 1861 al 1865, i ens explica la història de Newton Knight, un confederat (proesclavistes) que deserta per complir una promesa que ha fet al seu nebot. Un cop arribat a casa, es veu obligat a defensar les granges dels seus veïns dels espolis a què els sotmet l’exèrcit confederat. Perseguit tant pel nord com pel sud, Newt, tal com el coneixen els veïns, es veu abocat a refugiar-se juntament amb esclaus que s’han escapat de les plantacions de cotó on els obligaven a treballar. Després de fer una mica de guerra de guerrilles, Newton Knight decideix declarar unilateralment l’estat de Jones (apreneu-ne, Puigdemont, Junqueras i companyia), un estat on els blancs i els negres conviuen pacíficament i en harmonia… o no?

free-state-of-jones-los-hombres-libres-de-jones-matthew-mcconaughey-gary-ross-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-pelis-films-series-els-bastards-criticaFree state of Jones vol explicar més del que el seu director, Gary Ross (Els jocs de la fam, 2012), és capaç de saber fer. Els esclaus, els esclavistes, els interessos de la guerra civil, els confederats, el Ku Klux Klan, les relacions interracials… per tots aquests temes i algun més Gary Ross hi passa molt per sobre. En el que se centra més és en el fet d’ensenyar-nos que ni els grisos (els confederats, l’exèrcit que lluitava a favor de l’esclavisme) eren tan grisos ni que els blaus (els unionistes, els qui lluitaven a favor de l’abolició de l’esclavisme) eren tan blaus.

free-state-of-jones-los-hombres-libres-de-jones-matthew-mcconaughey-gary-ross-critiques-cinema-pel·licules-cinesa-pelis-films-series-els-bastards-criticaTot i l’inici espectacular del film, on es veu un grup de soldats surenys atemorits que marxen cap al que saben que serà una mort segura, i que es mostra amb tota la cruesa, Matthew McConaughey, tot i la bona actuació que fa, no és capaç, ell sol, d’aixecar un film que, després d’això, entra en una cadència lenta, només alterada breument per episodis esporàdics de la vida de Newton Knight.

Què en sabem, de la guerra civil americana? Jo, la veritat, en sé el que he pogut veure a pel·lícules com ara 12 anys d’esclavitud o sèries com Raíces. Mai m’ha interessat excessivament la història ─sóc més de ciències─ i, generalment, aquesta sempre s’explica des del punt de vista dels guanyadors, cosa que, per mi, hi …

Comments are closed.