MENU

10 març, 2017 Comentaris tancats a ‘Beware the Slenderman’, la llegenda de l’home del sac del segle XXI Visualitzacions: 1513 Cinema Jordi Taulats

Títol


Director


Actors

En aquest món on vivim, dominat per les xarxes socials i internet, una de les coses que més preocupa als pares és com controlar el que veuen els fills. Sí, hi ha programes de control parental, però aquests programes no serveixen de res si no es configuren bé i, a més, hi ha altres maneres de …

‘Beware the Slenderman’, la llegenda de l’home del sac del segle XXI

En aquest món on vivim, dominat per les xarxes socials i internet, una de les coses que més preocupa als pares és com controlar el que veuen els fills. Sí, hi ha programes de control parental, però aquests programes no serveixen de res si no es configuren bé i, a més, hi ha altres maneres de saltar-se aquests programes.

Seguint les passes de documentals com Making a Murder o Amanda Knox, la cadena HBO ha posat a disposició dels seus abonats —sí, també pels abonats d’HBO España—  el fabulós documental Beware the Slenderman, que, a través d’una tragèdia que va passar de debò, explica precisament això, la por de no poder controlar el que els fills consumeixen.

El 31 de maig del 2014 una notícia va commocionar al món: Morgan GeyserAnissa Weier, dues nenes de 12 anys, va apunyalar fins a 19 vegades la seva amiga Payton Bella Leutner, i la van deixar per morta —miraculosament no va morir— en uns lavabos d’un parc de Waukesha, a l’estat de Wisconsin. Segons declaracions a la policia de les nenes, van cometre aquell acte atroç perquè Slenderman els hi havia dit que ho fessin.

Però qui o què és Slenderman? Tot i que explicar qui és Slenderman no és el principal objectiu del documental dirigit per Irene Taylor Brodsky, no poden deixar d’explicar l’origen d’aquesta llegenda. Slenderman és la creació d’Eric Knudsen, amb el pseudònim de Victor Surge, el 10 de juny del 2009. Aquell dia Victor, per a un concurs de Photoshop, va crear la imatge d’un ésser de més de dos metres, amb el rostre blanc i sense ulls, ni nas, ni boca. De Slenderman se n’han fet videojocs, s’han escrit nombroses històries, s’han il·lustrat milers de vegades —al lloc web de DevianArt es poden trobar més de 113.000 entrades i a YouTube més de 3 milions— i, fins i tot, ha influenciat el cinema comercial —els monstres de l’últim film de Tim BurtonMiss Peregrine’s Home for Peculiar Children (El hogar de Miss Peregrine para niños peculiares) beuen d’aquesta llegenda.

Beware the Slenderman està estructurat en tres grans blocs: el primer, el més sòlid i més ben documentat, ens explica qui són Weier i Geyser, com són les seves relacions tant amb la família com amb la societat que les envolta. El segon bloc ens parla de l’origen i els motius de la llegenda de Slenderman, com es va fer viral ràpidament. El tercer bloc explica el judici que es va fer per decidir si les jutjaven com a menors o com a adultes i com això afecta els seus pares i familiars. Però el que fa més por de tot són les imatges de les declaracions que van fer a la policia i que van intercalant entre aquests blocs. Com les dues nenes expliquen, amb total naturalitat, el fet que apunyalessin la seva amiga era perquè Slenderman els hi havia dit, si no faria mal a les seves famílies i no podrien anar a la mansió que tenia al bosc.

El documental té el testimoni de psicòlegs, sociòlegs i administradors de llocs webs famosos d’internet que aporten la seva opinió sobre el fenomen Slenderman i les modes d’internet, i fan especial atenció als llocs coneguts com a creepypastas, en què els usuaris pengen relats curts de terror i, a partir d’aquí i amb l’ajuda de tota la comunitat, es va creant una història.

Beware of Slenderman és un documental gràfic molt interessant, amb una direcció d’alta qualitat. “Gaudirem” —i fixeu-vos que ho poso entre cometes— d’aquest documental que ens farà reflexionar sobre els perills del món d’internet, l’adolescència, el paper dels pares i que ens farà pensar com controlem el que veuen els nostres fills.

Beware of Slenderman és la versió actualitzada del nostre home del sac, aquella història que ens explicaven de petits els nostres pares a l’hora d’anar a dormir; i ara, en ple segle XXI, són les xarxes socials i les pàgines web les que s’encarreguen d’explicar-nos les històries per no dormir.

En aquest món on vivim, dominat per les xarxes socials i internet, una de les coses que més preocupa als pares és com controlar el que veuen els fills. Sí, hi ha programes de control parental, però aquests programes no serveixen de res si no es configuren bé i, a més, hi ha altres maneres de …

Títol


Director


Actors

Comments are closed.