MENU

5 juliol, 2017 Comentaris (1) Visualitzacions: 2439 Cinema Jordi Taulats

Títol
Okja

Director
Bong Joon Ho

Actors
Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Ahn Seo-hyun i Paul Dano
Amb més bon resultat que els anteriors films produïts per Netflix, ‘Okja’ és una crítica a les gran corporacions, amb unes interpretacions magistrals però que li falla el guió

Puntuació

6

‘Okja’, la meva amiga la porqueta

Fa uns dies el meu company bastard Jep Soler ens parlava de Crudo, un film en què una vegana es converteix en carnívora/caníbal. Avui us vull parlar d’Okja, un film que després de veure’l us pot fer replantejar el fet de menjar carn.

Okja és la segona pel·lícula internacional de Joon-ho Bong, director de la imperdible Snowpierce (Rompenieves, 2013). I com en l’anterior, també carrega contra el sistema, en aquest cas contra les grans corporacions.

Okja és el nom d’una porca (l’animal, que quedi clar que no vull insultar ningú), creada genèticament als laboratoris de la megacorporació alimentària Mirando, de 6 tones de pes i de la mida d’un hipopòtam gran, per donar abast a la demanda de carn mundial. La directora de Mirando, Lucy Mirando, en un intent de canviar la imatge de la companyia i d’amagar l’origen genètic de l’animal, envia tot d’animals a grangers de tot el món i, al cap de 10 anys, se’n farà una mena de Miss Porqueta.

Un d’aquests porcs arriba a la Mija, una adolescent òrfena, i el seu avi, que viuen a les muntanyes de Seül. Els vint primers minuts Joon-ho ens mostra la relació entre la truja i la nena, i ho fa amb un estil naturalista molt semblant al que ens tenen acostumats els seus compatriotes coreans. Després, en el moment que Mirando en reclama la propietat, ens porta més cap a l’acció i l’humor. Una acció que ve donada pel grup ALF (Animal Liberation Front) i els seus intents per destruir la companyia Mirando, i un humor que ve donat, en gran mesura, pel veterinari Johnny Wilcox, una exestrella de la televisió que ha decaigut. El punt emotiu, naturalment, ens el donen la Mija i l’Okja, amb la seva separació i els intents desesperats per tornar-se a reunir.

Okja venia amb la polèmica de Cannes, en què Pedro Almodóvar (de qui reconec que no l’hi he acabat mai cap film) deia que una pel·lícula que no s’estrenés als cinemes mai podria guanyar un premi. Bé, estic gairebé segur que Okja no guanyarà cap premi a la millor pel·lícula, però del que no n’estic tant és que no guanyi premis als millors actors. I és que Okja, a més d’una bona idea, té unes interpretacions genials. Per un costat tenim Lucy Mirando interpretada per Tilda Swinton, que torna a repetir amb Joon-ho després de Snowpierce, i que torna a personificar un(s) personatge(s) estrambòtic(s). Per un altre costat tenim el veterinari Johnny Wilcox, encarnat per Jake Gyllenhaal, en una actuació estratosfèrica, en què es veu que, tot i que representa un paper secundari, s’ho va passar molt bé fent-lo. En un tercer personatge important, en Jay, el líder d’ALF, tenim Paul Dano, que tot i que tinc la sensació que tots els seus personatges són molt semblants, sempre m’acaba convencent. I finalment tenim la Mija, a qui la jove Ahn Seo-hyun s’encarrega de donar vida i que acaba convencent (tot i que l’estil asiàtic d’actuar no és el meu preferit).

Okja no és un gran film, en alguns moments se’m va fer llarg, però és un film per a tota la família amb un missatge molt clar i dur: guardeu-vos de les grans corporacions i vigileu el que mengeu. I per fer-ho Joon-ho no s’està de mostrar-te tot el procés a l’hora de matar els porcs i d’especejar la carn.

Joon-ho acaba el film amb un missatge molt clar: no pots competir amb les grans corporacions, sempre perdràs. Només et queda mirar cap a un altre costat i continuar amb la teva vida.

 

Puntuacio

6

Amb més bon resultat que els anteriors films produïts per Netflix, ‘Okja’ és una crítica a les gran corporacions, amb unes interpretacions magistrals però que li falla el guió

Títol
Okja

Director
Bong Joon Ho

Actors
Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Ahn Seo-hyun i Paul Dano
Un comentari a ‘Okja’, la meva amiga la porqueta

  1. […] pel·lícules de ciència-ficció. Algunes li han donat molts bons resultats, com per exemple Okja o Aniquilación (Annihilation), però moltes més han quedat en un estirar més el braç que la […]