MENU

20 juliol, 2017 Comentaris tancats a Les clavegueres de ‘Nit i dia’ Visualitzacions: 2964 Sèries Jordi Camps

Títol
Nit i dia

Creador
Lluís Arcarazo, Jordi Galceran

Actors
Josep Maria Pou, Clara Segura, Lluïsa Mallol, Ramon Fontserè, Mar Ulldemolins
Tot allò que a la primera temporada va plantejar-se, en aquesta segona temporada ha pres millor forma i una major volada, emmirallant-se als referents per fer-ho més nostrat

Puntuació

8

Les clavegueres de ‘Nit i dia’

Un dia abans de l’estrena del documental Las cloacas de Interior, TV3 va emetre el capítol final de la segona temporada de Nit i dia, una sèrie que també treu els draps bruts d’aquesta nostra podrida societat, en el seu cas, però, a través de la ficció, que és més digerible. Una sèrie televisiva a la qual falta poc per ser impecable, però que es mostra implacable a molts nivells.

I és que poques sèries s’atreveixen a treure a la llum tanta merda escampada, i encara menys se’n surten: corrupteles i misèries de les classes política i econòmica, benestant i dominant. Més específicament, un entramat de relacions basades en el xantatge, el tràfic d’influències, la corrupció judicial, el blanqueig de diners… És a dir, un retrat que fa surar de les clavegueres tot allò que fa fàstic i pudor. Tot, servit amb una trama complexa i ben vertebrada, així com una factura brillant que, com han demostrat durant anys americans, britànics i escandinaus, dona molt joc a la ficció si ho presentes al més pur estil thriller policíac.

Tot allò que en la primera temporada es va plantejar, en aquesta segona temporada ha pres millor forma i una major volada, emmirallant-se en els referents per fer-ho més nostrat: una mica de The wire per aquí, un tros de CSI per allà, un xic de The fall per adobar i un pessic de Millenium per acabar. Déu-n’hi-do, que estem parlant de TV3, la nostra. Tot, portat amb mà ferma per aquest equip de creadors (guionistes i realitzadors) encapçalat per Lluís Arcarazo, Jordi Galceran, Oriol Paulo i Manel Huerga. I què es pot dir del repartiment!

Del conjunt d’aquesta història coral, en destacarem uns quants personatges.

Fàcil, per començar, el personatge que ens ha regalat Josep Maria Pou, en Benet Muntada. Culte i refinat, és un  exmilitant radical d’aquella esquerra que avui dia ja no existeix i que sobreviu com a llibreter i mestre d’escacs de dia, i assassí a sou, de nit. El seu combat letal amb Pep Cruz resta antològic.

I què dir de la parella malèfica que formen Martí Miró i Joana Porta, encarnats magistralment per Ramon Fontseré i Lluïsa Mallol. Dos dimonis personificats, pura maldat, amos i senyors d’aquest infern a la terra que han contribuït a construir. Com hem arribat a aplaudir de la seva expulsió del paradís quan els comensals d’un restaurant es revolucionen davant la seva presència. Fos possible, realment!

O la Carmen, ai la Carmen! Qui li ho havia de dir a aquesta advocada d’ofici que després de prestar els serveis (d’ofici) al mataiaies d’en Marc acabaria seduïda pels cants de sirena materialistes dels Miró… Tan ambiciosa ella, però alhora tan ingenua, és el personatge més psicològicament complexe, dibuixat amb una gran escala de grisos i interpretat per Mar Ulldemolins amb molts matisos.

I seria pecat no esmentar la gran revelació d’aquesta temporada, el tapat, en Víctor González (i no, no parlem del nostre company bastard, sinó del personatge interpretat per Andrés Herrera), aquest entrenador de boxa amb el qual tots els que tenim fills ens sentim identificats. El pare de la pobra criatura, “con Kevin empezó todo!”. Aspre per fora, pura bondat per dins, es deixa justificadament portar més per la rauxa que no pas pel seny quan és plenament conscient que “és impossible cicratitzar les ferides de l’ànima”. Tots som Víctor!

Tanmateix, no tot són flors i violes. I com a fans declarats de la sèrie, demanaríem que es pulissin certs detalls que, al nostre parer, pequen d’excés. Sense anar més lluny, al capítol final, segurament el pitjor del conjunt. Cal enganyar l’espectador, no una sinó dues vegades amb malsons com els de la Sara Grau? Ja ho sabem que està traumatitzada, allà enterrada en un cau, encadenada amb el seu estimat pederasta esperant torturar-la fins a morir. Qui no ho estaria. Però d’aquí a mostrar amb ets i uts com se serra el dit i es destrossa la mà… Hi ha un mètode sovint més efectiu que es diu fora de camp. I cracs com vosaltres, els que ens heu regalat grans Nits, ho sabeu.

 

Puntuacio

8

Tot allò que a la primera temporada va plantejar-se, en aquesta segona temporada ha pres millor forma i una major volada, emmirallant-se als referents per fer-ho més nostrat

Títol
Nit i dia

Creador
Lluís Arcarazo, Jordi Galceran

Actors
Josep Maria Pou, Clara Segura, Lluïsa Mallol, Ramon Fontserè, Mar Ulldemolins
Comments are closed.