MENU

28 agost, 2017 Comentaris tancats a L’energia salvatge de Tobe Hooper Visualitzacions: 1882 Cinema Jep Soler

Nom
Tobe Hooper

Data de naixement
25-01-1943 / 26-08-2017

Films destacats
Poltergeist, La Matança de Texas, Salem's Lot, Lifeforce, Invaders from Mars, Spontaneaus Combustion
El nus principal de la filmografia de Tobe Hooper és la família. No sabem si mai va tenir algun problema infantil, presumiblement amb el seu pare, però el que sí que veiem és que el cap de família de l’època no en surt gaire ben parat

L’energia salvatge de Tobe Hooper

La primera vegada que vaig veure La matanza de Texas (1974) ja havia vist alguns altres treballs de Tobe Hooper, com Poltergeist (1982), Salem’s Lot (1979) o Lifeforce (1985). Per tant, en el moment de descobrir a la família de Leatherface la meva opinió sobre ell va canviar una mica. Abans el situava en el mateix sac que els grans mestres del cinema de terror de què hem parlat tant en aquest blog, el format per Carpenter, Craven, Romero i Cronenberg. Vaig veure que en Hooper menjava a part, tenia una energia salvatge única i especial, que cap dels anteriors no era tan irreverent i sanguinari, cap era tan atrevit a l’hora de mostrar la barbàrie com a part de la naturalesa humana que, a més, es transmet tant genèticament com educativament (ja sé que Cronenberg déu n’hi do quan s’hi posa, però és un estil diferent). La majoria dels seus films no es poden considerar rodons del tot, normalment, hi ha una petita “anada d’olla” que podria ser prescindible però que, amb el pas dels anys, he vist que era necessària, ja sigui per fer més amena la digestió de la història com per mostrar més, encara, el mal endèmic que es pot engendrar dins el nucli familiar. La matanza de Texas, a més de ser una obra mestra del cinema de terror, és l’inici d’una saga de films necessària en el cinema de gènere, per això, no només li hem de donar les gràcies per haver-nos espantat durant l’hora i mitja de film, sinó que també li hem d’estar eternament agraïts per la figura immortal de Leatherface. Després del punt d’inflexió que va suposar descobrir l’autèntic Tobe Hooper, vaig tornar a mirar els seus films des d’una nova perspectiva, i tot va millorar encara més. M’imagino Hooper i Spielberg asseguts, parlant de l’avenir de Poltergeist mentre en Tobe li demana poder posar més sang i violència a tot arreu i l’altre li contesta que és un producte per a tots els públics i, per tant, que millor que no, i que si es poden morir pocs personatges, encara millor. En aquell moment en Hooper va tenir una nafra a l’estómac i va començar la maledicció de Poltergeist, aquella que ha posat fi a la vida d’alguns dels seus actors.

El nus principal de la filmografia de Tobe Hooper és la família. No sabem si mai va tenir algun problema infantil, presumiblement amb el seu pare, però el que sí que veiem és que el cap de família de l’època no en surt gaire ben parat, ja sigui perquè és l’instigador del mal, o bé perquè acaba passant-s’ho més malament que la resta de personatges. Només cal donar una ullada a la majoria de films o en els capítols de la magnífica sèrie Masters of Horror (2005-2007). Com a curiositat, el creador de la sèrie és Mike Garris, que l’any 1992 va dirigir el film Sleepwalkers, escrita per Stephen King, que en el seu repartiment va aglutinar grans mestres del cinema de terror, fent-hi un petit paper: John Landis, Joe Dante, Clive Barker i el mateix Tobe Hooper que, aquest cap de setmana, ha marxat a fer companyia Romero, Craven i que es retrobarà amb l’actor que s’amagava darrere Leatherface, que va morir fa un parells d’anys, Gunner Hansen. Fins aviat mestre.

El nus principal de la filmografia de Tobe Hooper és la família. No sabem si mai va tenir algun problema infantil, presumiblement amb el seu pare, però el que sí que veiem és que el cap de família de l’època no en surt gaire ben parat

Nom
Tobe Hooper

Data de naixement
25-01-1943 / 26-08-2017

Films destacats
Poltergeist, La Matança de Texas, Salem's Lot, Lifeforce, Invaders from Mars, Spontaneaus Combustion
Comments are closed.