MENU

7 setembre, 2017 Comentaris tancats a David Bowie, els últims cinc anys Visualitzacions: 1744 Cinema Víctor Gonzàlez

Títol
David Bowie: The Last Five Years

Director
Francis Whately

Actors
David Bowie, Earl Slick, Gail Ann Dorsey
Ara la BBC ha presentat David Bowie: The Last Five Years, document d’una hora i mitja i clau en tots ens sentits, ja que presenta els últims cinc anys de la vida del cantant

Puntuació

9

David Bowie, els últims cinc anys

De documentals sobre David Bowie se n’han fet molts, sobretot centrats en la influència del cantant en les generacions posteriors de la música pop, com ara MadonnaQueenDuran Duran, Spandau Ballet i Boy George, en què la figura andrògina i sovint asexuada dels seus components era una influència directa de la imatge trencadora de Bowie, inventada i promoguda ja a principi dels setanta, quan començava a enlairar-se en la llista de Top of the Pops.

Ara, la BBC, després de Sound and vision, el documental clau sobre Bowie, ha presentat David Bowie: The last five years, document d’una hora i mitja i clau en tots ens sentits, ja que presenta els últims cinc anys de la vida del cantant, quan ja patia en secret un càncer que el portaria a la mort.

The last five years és el seu testament, amb entrevistes dels que el varen conèixer molt de prop durant l’últim període de la seva vida. Des dels excessos que va fer amb el seu cos, i que va frenar després del seu atac de cor al festival de música Hurricane a Alemanya, fins al seu últim musical, Lazarus, amb Michael C. Hall, el documental explica com va portar amb hermetisme la seva malaltia, convertint els seus últims dies en una verdadera obra d’art.

Per als que desconeixeu alguns aspectes de David Bowie i la seva importància en l’univers pop del segle XX, us deixo alguns detalls que no es mencionen a The last five years per anar fent boca:

1) David Bowie era un seguidor de l’aspecte esbojarrat de Little Richard. El seu estil beu del creador del nou soul, funk, hip-hop i rock & roll, que tants seguidors ha tingut fins als nostres dies.

2) La família de David Bowie tenia arrels esquizofrèniques. El cantant va viure sempre amb la por de caure en aquesta malaltia mental. El seu germà es va llançar a les vies de tren després de passar anys reclòs en una institució mental.

3) El seu tema Space oddity li va venir com a inspiració després de veure l’obra mestra de Stanley Kubrick, 2001 una odissea a l’espai, un dels seus films preferits.

4) Literàriament Bowie era un seguidor confés de la vida i obra de Jack Keruak i la generació beat. Alguns dels seus temes també segueixen la tècnica del collage literari de William Burroughs per crear nous universos a les seves cançons.

5) A David Bowie li encantaven els Stooges, incloent-hi Iggy PopLou Reed. Amb tots ells va mantenir una amistat que va durar fins a la seva mort.

6) Durant diverses entrevistes que li varen fer durant els anys setanta, David Bowie va declarar que era gai i després va afirmar als mitjans de comunicació la seva bisexualitat. La seva frenètica vida sexual va escandalitzar la cúria conservadora britànica, obrint pas a la llibertat sexual mediàtica que es va anar acceptant durant els anys vuitanta amb grups com Queen i el seu vídeo musical I want to break free.

7) A David Bowie li encantava actuar i és per això que va participar en un munt de films amb resultats més que satisfactoris. Cal destacar-ne sis: L’home que va caure a la Terra (1976), l’Ànsia (1983), Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), Laberint (1986), Basquiat (1998) i The prestige (2006).

The last five years us sorprendrà. La BBC sap fer documentals que deixen el públic clavat al sofà de casa. Recomanació bastarda per a aquest any, fins i tot per als que no sou seguidors del cantant: no us en penedireu.

Puntuacio

9

Ara la BBC ha presentat David Bowie: The Last Five Years, document d’una hora i mitja i clau en tots ens sentits, ja que presenta els últims cinc anys de la vida del cantant

Títol
David Bowie: The Last Five Years

Director
Francis Whately

Actors
David Bowie, Earl Slick, Gail Ann Dorsey
Comments are closed.