MENU

19 setembre, 2017 Comentaris (2) Visualitzacions: 3761 Sèries Annabel Gómez (@sensfiltre)

Títol
Six Feet Under

Creador
Alan Ball

Actors
Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Freddy Rodriguez
Som l’incertesa d’en Nate, l’autoexigència d’en Michael, la rebel·lió de la Claire, la inseguretat que subjau sota l’aparença freda de la Brenda. I també som tan falsament agraïts i humils com ho és en Rico i la seva ambició.

A dos metres sota l’ànima

Per allà l’època de Los Soprano i The Wire hi havia una sèrie amagada a les nits de La 2 que veien quatre gats. Hi havia uns quants incondicionals que espantaven el públic quan els responien a la pregunta, però de què va aquella sèrie? La resposta acostumava a ser: d’una familia que regenta una funerària. Mort? Fuig, fuig.

A mi també em va espantar. Però quan va acabar, l’increïble final va sacsejar amb tanta vehemència el cor dels seguidors, que tot i que a Espanya eren pocs (o precisament per això) va anar donant a la sèrie el pedestal de clàssic i de culte que es mereixia (en la meva opinió encara insuficient) i lentament, i fins a dia d’avui (12 anys després) van començar a mirar-la.

O això o que estàvem preparats per afrontar-nos a l’exquisita clatellada intel·lectoemocional més profunda que hagi donat mai la televisió. Perquè sí, perquè Six Feet Under (A dos metros bajo tierra a Espanya) no és ni per a qualsevol persona ni per a qualsevol moment. En A dos metros bajo tierra s’hi entra per no sortir-ne indemne, i és una promesa que la sèrie et garanteix fins al final i no només pel final i l’embolica que fa fort: no només la compleix sinó que t’hi lliga per sempre perquè et descobreix el que ningú no pot concebre i et dona l’oportunitat de redimir-te abans que sigui massa tard.

Per començar, no hi ha cap personatge pueril que no estigui col·locat amb un encert inhumà al seu lloc, i l’ànima del qual no se’ns faci tan transparent que l’acabem adorant o odiant segons les nostres afinitats. Acabarem coneixent-los tots amb la intensitat d’una convivència, però si bé ens sentirem més propers d’uns que no pas d’altres, el que és fascinant és que tots componen els diferents vèrtexs de cadascú de nosaltres.

Som tots ells.

Som la incertesa d’en Nate i el seu talent per quedar bé, la seva cerca pel que és transcendent i la seva eterna immaduresa. Som l’autoexigència d’en Michael i la seva obstinació per mantenir una posició familiar que ningú li ha demanat explícitament però que els seus donen per fet. Som la rebel·lió de la Claire i les seves inseguretats respecte als altres, les seves impotències adolescents i els seus somnis. Som la inseguretat que subjau sota l’aparença freda de la Brenda i som els traumes que arrossega d’un entorn idíl·lic profundament i maquilladament tarat. Som les responsabilitats que ha assumit sense que li toquessin i el mode d’escapolir-se quan ningú s’ho espera. Som la necessitat de control de la matriarca i les seves ganes de seguir buscant-se malgrat als anys que passen. I també som tan falsament agraïts i humils com ho és en Rico i la seva ambició.

Però això tot just és una bassa d’oli comparat amb tot el que ens trobarem.

Si hagués de comparar Six Feet Under amb alguna altra sèrie o pel·lícula senzillament no podria perquè no existeix. Permeteu-me que em pixi de riure amb les febres posteriors que va provocar Breaking Bad i que van gosar col·locar-la per sobre d’aquesta celestial radiografia de les pors més intrínseques de l’ésser humà ampliada centímetre a centímetre amb lupa. Ningú al cinema ni a la televisió ha aconseguit psicoanalitzar-nos i reconciliar-nos amb la mort amb aquesta naturalitat mentre ens insuflava totes les ganes de viure que no tenim. Ningú. Demanaria perdó per la meva arrogància però amb aquesta joia que sembla més aviat sorgida d’una deïtat que d’un ésser humà no hi ha excuses que valguin.

Allan Ball, que després de fer American Beauty i d’haver-se-li mort mitja familia en un parell d’anys, va aprendre el que ningú en tota la seva vida per crear Six Feet Under, va fer posteriorment True Blood i Banshee. Però ai, estimat, amb els Fisher vas tocar el cel i ens vas regalar la meravellosa i depriment sensació que res no podrà superar en substància, complexitat, sensibilitat, lucidesa i saviesa Six Feet Under.

I com qualsevol cosa que realment ens ha penetrat i d’una manera o una altra queda dins nostre, costa molt tornar a viure com abans després dels Fisher i, al principi, com qualsevol amor que ens ha sacsejat, els anem buscant arreu sense gens ni mica de fortuna.

Afortunadament o malauradament, un amor no s’assembla a un altre i, de la mateixa manera que amb els Fisher, aprens a viure sense ells malgrat que ningú ocupi el seu espai.

Som l’incertesa d’en Nate, l’autoexigència d’en Michael, la rebel·lió de la Claire, la inseguretat que subjau sota l’aparença freda de la Brenda. I també som tan falsament agraïts i humils com ho és en Rico i la seva ambició.

Títol
Six Feet Under

Creador
Alan Ball

Actors
Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Freddy Rodriguez
2 comentaris to A dos metres sota l’ànima

  1. Arnau ha dit:

    És increïble com me n’he sentit d’identificat amb tot el que has dit, cada una de les paraules i dels paràgrafs. A mi també em va colpir i després de cinc temporades, un cop la vaig acabar, em va deixar buit. Vaig haver de cercar una altra sèrie per oblidar aquesta, però com dius és impossible. Per mi és una sèrie de culte, i l’haura vist poca gent en comparació amb els booms de Game of Thrones, però els que l’hem vist sempre diem que és boníssima i una obra mestre. Gràcies pel post, m’ha agradat molt llegir-te, llegir el que també penso i sentir que gràcies als Fisher em connectat al mateix nivell.

    • Annabel Gómez ha dit:

      Moltíssimes gràcies per llegir-me. Crec que els fans d’aquesta sèrie ens sentim connectats per alguna cosa d’una manera invisible. Sona cursi però crec que en general ens fa molt feliços trobar-nos amb incondicionals dels Fisher. I m’alegra moltíssim que t’hagis sentit identificat amb el meu post.