MENU

20 setembre, 2017 Comentaris tancats a El dia que vaig conèixer el paio de la cuina de l’anarquista Visualitzacions: 1928 Cinema Víctor Gonzàlez

Títol
American Anarchist

Director
Charlie Siskel

Actors
William Powell
En una d’aquestes maratons fílmiques m’ha caigut a les mans i per sorpresa un nou documental, American Anarchist, sobre la figura intrigant de l’escriptor William Powell

Puntuació

6

El dia que vaig conèixer el paio de la cuina de l’anarquista

Aquests  vacances m’he dedicat a fer tres coses: veure films, documentals i sèries, anar al gimnàs i fer viatges curts per Alemanya per redescobrir uns quants monuments nazis de la Segona Guerra Mundial que el règim criminal de Hitler va anar deixant i que encara es poden trobar si busqueu bé per l’Atlas Obscura. Passatemps bastards, sí.

En una d’aquestes maratons fílmiques m’ha caigut a les mans i per sorpresa un nou documental, American Anarchist, sobre la figura intrigant de l’escriptor William Powell, que de molt jove va escriure La cuina de l’anarquista, llibre que t’explica de manera entenedora com fer bombes casolanes, com crear gas lacrimogen o les eines que necessites per fer descarrilar un tren.

Amb diagrames i receptes resumides de manuals militars, Powell no es limita a donar informació sinó que també exposa una ideologia anarquista i provocativa amb frases del tipus «la gent del carrer estan perduts sense una pistola» o «el respecte es guanya vessant sang». Powell tenia només 19 anys quan va escriure el llibre l’any 1971, època de la paranoia Nixon, i la seva filosofia neohippy ha canviat molt des d’aleshores. Fins al 2016 ─va morir a Nova Escòcia aquell any d’un atac de cor─ es va convertir en un respectable professor de suport per a escoles internacionals que es dedicava a viatjar per tot el món amb la seva dona per donar consells al cos docent de com tractar alumnes amb necessitats especials educatives.

El passat, però, sembla que no va voler-lo deixar en pau. La cuina de l’anarquista ha sigut un referent pel terrorista d’Oklahoma Timothy McVeigh, l’assassí Kip Kinkel o els dos autors de la matança de l’institut Columbine, Dyland Klebold i Eric Harris, entre molts altres narcisistes paranoics que han volgut deixar el seu germen de destrucció massiva darrere seu, sempre amb el llibre sota la mà, i seguint les instruccions de com causar el mal amb explosius i tàctiques de guerrilla.
El documental és una entrevista exhaustiva del personatge Powell, apartat del món i amb residència a Massat, un poble perdut no gaire lluny d’Andorra, amb imatges del llibre i la destrucció que ha creat. William Powell és un professor afable que es comporta de manera tranquil·la i pausada, explicant com renega del seu tractat i com va escriure una ressenya a Amazon demanant la seva retirada del mercat, a més d’un article a The Guardian el 2013, en què denunciava la seva influència malèfica.


L’any 2012 vaig tenir l’oportunitat de conèixe’l a unes conferències d’Escoles Internacionals a Niça. Anava acompanyat de la seva dona, Ochan Kusuma-Powell. Varen fer una presentació sobre la seva feina a Next Frontier, dedicada a alumnes amb dislèxia severa, trastorn de dèficit d’atenció i autisme. Aquell senyor cordial i apacible no s’assemblava gens a les instruccions detallades de com fer bombes a la cuina de casa per rebentar bancs i comerços com ha passat aquest mes de juliol a la ciutat d’Hamburg amb el G-20. Quan li vaig donar la mà i hi vaig intercanviar unes quantes paraules, no sabia que era un home turmentat per la culpa. Ara, malauradament, se’l recordarà per La cuina de l’anarquista i no per la seva feina a l’Àsia i l’Àfrica en l’àmbit de l’educació inclusiva.

I amb tot això em ve al cap aquella frase de Confuci: «L’home que ha comès un error i no el corregeix comet un error encara més greu».

Amén, bastards. I bones vacances, si encara les feu.

 

Puntuacio

6

En una d’aquestes maratons fílmiques m’ha caigut a les mans i per sorpresa un nou documental, American Anarchist, sobre la figura intrigant de l’escriptor William Powell

Títol
American Anarchist

Director
Charlie Siskel

Actors
William Powell
Comments are closed.