MENU

28 setembre, 2017 Comentaris (1) Visualitzacions: 3126 Sèries Vador Garcia Arbós

Títol
Star Trek: Discovery

Creador
Bryan Fuller i Alex Kurtzman

Actors
Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Shazad Latif, Anthony Rapp, Mary Wiseman, Jason Isaacs
Són dos episodis emocionants, un pilot en dos lliuraments. I ja tenim tot l’Univers Trekkie servit, amb una protagonista negra per primer cop i dona per arrodonir-ho, un personatge que té quelcom de Kirk i d’Spock. Michael Burnham, promet.

Puntuació

10

‘Star Trek: Discovery’

CBS, als Estats Units, i Netflix, a la resta del món, ofereixen Star Trek: Discovery, la sisena sèrie de la franquícia creada el 1966 per Gene Rodenberry. Vet aquí que no hem tingut l’ocasió de veure-la d’una sola tirada, perquè no és de Netflix; ja ens hauria penjat tots els capítols de cop, com sol fer habitualment i agrada tant als fans serièfils. La CBS fa el lliurament clàssic de capítols per setmana, més interessant en vista a l’atenció, a la digestió del material i a les trobades trekkies, en què les expectatives tenen un pes tan il·lusori. Tanmateix, per a l’anàlisi detallada i l’estudi és millor veure la sèrie de cop, sense interrupcions.

Hem vist els dos primers i mig prometen. Dic que mig prometen perquè els darrers minuts m’han descol·locat. Entre altres coses, després de dos capítols, encara no ha sortit la nau protagonista, la USS Discovery, ni el capità, Gabriel Lorca, que interpreta Jason Isaacs. En canvi, ja ens ha presentat la protagonista, suposo, la tinent comandant Michael Burnham, que interpreta Sonequa Martin-Green.

Quadern de bitàcola

Star Trek ha generat sis sèries de televisió, a més d’una de dibuixos animats.

  • The Original Series (1966–69) (segle XXIII)
  • The Next Generation (1987–94) (segle XXIV)
  • Deep Space Nine (1993–99) (segle XXIV)
  • Voyager (1995–2001) (segle XXIV)
  • Enterprise (2001–05) (segle XXII)
  • Discovery (2017–present) (segle XXIII)

Vull insistir que les crítiques s’haurien de fer un cop vistos tots els capítols i un cop ben analitzades i revisades algunes escenes i diàlegs, però crec que és necessari atesa la dimensió de l’esdeveniment. Ho dic perquè després del primer capítol vaig anotar el següent:

«Data estel·lar 305266.0097349062:

Inici trepidant amb un zoom inicial d’un ull klingon, que fa pensar en un nyap d’efecte especial de l’Univers infinit, quan és infinitessimal real. És bestial.

Ens recorden que el moment de l’aventura comença en la data estelar 1207.3, és a dir, l’11 de maig del 2256, això és, deu anys abans que la sèrie original. Això vol dir que som a l’inici de les guerres Klingon i no en un ressorgiment com es pot pensar amb tanta modernitat i estètica i alguna part de la tecnologia, que a voltes es veu més moderna que en temps de Kirk.

M’hi falta el sentit de l’humor i el sarcasme de Kirk, Spock, McCoy i companyia.

Ara bé, hi ha la seriositat de Next Generation, la meva preferida.

Per tant, som en una preqüela de l’original. Ja hi som.

Tenim una capitana asiàtica, Philippa Georgiou, interpretada per Michelle Yeoh.

Tenim una petita kirk en potència amb la força i la ment de Spock. Michael Durham és l’única humana que ha anat al Centre d’Aprenentatge Vulcà i a l’Acadèmia de Ciències. La comandant té el seny d’en Picard.

Sempre a l’avantguarda, dues dones se’n fan càrrec, com ja van fer a Voyager, en què la protagonista va ser Kate Mulgrew, que interpretava el paper de la capitana Kathryn Janeway.

Fabulós: ara dues dones.»

Quan va acabar el segon capítol vaig observar que som al USS Shenzhou Walker Class i no pas al USS Discovery.

Per tot plegat, alerto que la meva opinió pot haver variat a partir del 18 febrer del 2018 quan hagin projectat el darrer dels quinze capítols de la primera temporada, suposant que la cosa funcioni mínimament i no ens la cancel·lin.

Guerres klingon

El format ja no és el clàssic de capítols independents, amb alguna trama més o menys latent: explica una sola història, amb flashbacks de la història dels personatges.

Tanmateix, el format és clàssic: política, igualtat, tolerància, discussions sensates per raça i cultura, etc.

Per tant, no han tornat els klingons, sinó que apareixen per primer cop. Són antiquats, bèsties,  religiosos, guerrers i barrocs i amb rituals arcaics. Els seus rituals d’enterrament, el mar de sarcòfags que han posat a l’espai, com satèl·lits, i que Michael Burnham sobrevolarà sola tenen un punt necròfil, que ves a saber si més endavant s’explotarà. Sentim klingon com Déu mana. Apareix Voq Fill de Ningú, un klingon Albí i T’Kuvma lluita per unir les 24 cases Klingon, cosa que aconsegueix amb la seva mort. La seva vida serà recordada sempe i la seva mort serà la causa que unirà tots els klingon. Ell recorda que ha de ser per Khaless, el seu mite, que només poden trobar junts, eternament.

Mentrestant, els klingon han tornat cent anys després que hagi començat la guerra, en què ha perdut sis naus a la primera batalla, entres les quals, la USS Europa, un fet força significatiu.

Si haguessin seguit la tàctica dels Vulcans de picar primer, com recomanava Michael Burnham, tot hauria estat millor per a la federació. Cal recodar que Michael Burnham va ser criada a Vulcano pel pare de Spock, Sarek, que interpreta James Frain.

Són dos episodis emocionants, un pilot en dos lliuraments. I ja tenim tot l’univers trekkie servit, amb una protagonista negra per primer cop i dona per arrodonir-ho, un personatge que té alguna cosa de Kirk i de Spock. Michael Burnham promet. I això que al final del segon capítol la condemnen a cadena perpètua.

Bonus trek

En els dos primer capítols hi ha força flaxhbacks molt interessants sobre l’educació de Burnham per Sarek.

Els títols de crèdit amb els dibuixos de plànols de les naus de la federació, de les faser, de les naus klingon, amb el gest de complicitat amb Miquel Àngel, són una meravella.

Si la careta és emocionant, la música pla més, ja que manté l’essència dels clàssics, amb la fanfàrria inicial. Per dos cops sembla que hagi de sonar sencera, l’original o la de qualsevol film, especialment la de The Next Generation, que és la més reeixida.

???????????Live long and prosper! ???????????

Puntuacio

10

Són dos episodis emocionants, un pilot en dos lliuraments. I ja tenim tot l’Univers Trekkie servit, amb una protagonista negra per primer cop i dona per arrodonir-ho, un personatge que té quelcom de Kirk i d’Spock. Michael Burnham, promet.

Títol
Star Trek: Discovery

Creador
Bryan Fuller i Alex Kurtzman

Actors
Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Shazad Latif, Anthony Rapp, Mary Wiseman, Jason Isaacs
Un comentari a ‘Star Trek: Discovery’

  1. […] el moment de l’estrena, després de la visió dels tres primers capítols vaig escriure que els darrers segons m’havien descol·locat. Si expliqués per què, un cop vista la història […]