MENU

29 setembre, 2017 Comentaris tancats a ‘Into the Unknown’. Retrofutur ‘Star Wars’ 1980 Visualitzacions: 2239 Cinema Víctor Gonzàlez

Títol


Director


Actors

La llista és interminable: la màscara de Darth Vader i un Storm Trooper original de l’Imperi contraataca (1981), un munt de petits dinosaures de Ray Harrihausen i els seus dibuixos per al film The Valley of Gwangi

Puntuació

9

‘Into the Unknown’. Retrofutur ‘Star Wars’ 1980

Per als que heu estat a Londres aquest estiu i heu volgut mantenir la bastardia a ratlla, The Barbican acaba de tancar l’exposició Into the Unknown: A Journey through Science Fiction aquest mes de setembre i de la que us vull fer cinc cèntims.Entrar al Barbican Centre és gaudir (o patir) la seva arquitectura, considerada la més lletja de Londres amb un edifici inaugurat el 1982, seguint l’estil brutality dels anys setanta i protegit ara pel col·legi d’arquitectes del país per interès nacional.

Res no ha canviat. Entrar-hi és com caminar en el temps de la segona dècada del segle XX amb una visió del futur passada de moda, lloc emblemàtic i un dels meus preferits de la capital britànica, amb la sorpresa que encara retenien les meves dades del wifi gratuït del 2006 quan hi vivia, detall que a vosaltres no us diu absolutament res, però que a mi m’emociona de mala manera.

Però entrem a l’exposició. Val 14 lliures i val la pena. Teniu unes 800 imatges, quadres originals, llibres, còmics, maquetes i vestits originals de films de ciència-ficció icònics. El director de l’exposició, en Patrick Gyger, ha decidit no donar gaire explicació de cada un dels objectes exposats, i la veritat és que l’hi agraïm. Amb les imatges i els objectes ja en tenim prou. I si tenim dubtes sobre algunes de les relíquies exposades sempre tenim el wifi de The Barbican.

La llista és interminable: la màscara de Darth Vader i un Storm Trooper original de l’Imperi contraataca (1981), un munt de petits dinosaures de Ray Harrihausen i els seus dibuixos per al film The Valley of Gwangi (1969), el vestit d’astronauta de Mr. Spock del film Star Trek: The Motion Picture (1979), les màscares dels aliens utilitzades a Encontres a la tercera fase (1977) i Alien (1979), quadres de Moebius i les pintures de Dinotopiade James Gurney.

També es poden tastar les il·lustracions de còmics i novel·les de ciència-ficció russes i americanes ben protegides rere vitrines, la inoblidable cadira Harkonnen, d’H-G Giger, i les caixetes dels videojocs de carn i fetge de David Cronenberg, d’eXistenZ,(1999) ja vistos i admirats a l’Eye Museum fa un parell d’anys a la ciutat d’Amsterdam i a la qual va assistir un servidor.

Retrofutur de primera i visió nostàlgica de la ciència-ficció embastada al segle XX, Into the Unknown: A Journey through Science Fiction ha deixat al públic amb la boca ben oberta, com titelles en un univers que ja no els pertoca. Espero que passi per Catalunya, ja que aquestes coses s’han de promocionar. I tot això em fa pensar la màxima de Jean Braudillard, que va afirmar ja fa anys com acabaríem entrant tots a l’era del final de la fantasia en la qual la realitat exterior superaria el món de la ciència-ficció. Només heu de veure els bots d’intel·ligència artificial que ens rodegen, la realitat augmentada que ens ve a sobre o a Donald TrumpKim Jong-un insultant-se pel Twitter.

Els mons del futur que ens podem imaginar estan tots passats de moda. Mai millor dit.

Puntuacio

9

La llista és interminable: la màscara de Darth Vader i un Storm Trooper original de l’Imperi contraataca (1981), un munt de petits dinosaures de Ray Harrihausen i els seus dibuixos per al film The Valley of Gwangi

Títol


Director


Actors

Comments are closed.