MENU

20 novembre, 2017 Comentaris tancats a ‘Alias Grace’, el judici del segle XIX Visualitzacions: 1953 Sèries Àlex Oliva

Títol
Alias Grace

Creador
Sarah Polley, Margaret Atwood

Actors
Sarah Gadon, Edward Holcroft, Rebecca Liddiard, Anna Paquin, David Cronenberg, Zachary Levi
La seva veu en off ens acompanya al llarg de la sèrie fent-nos arribar els seus pensaments que sovint entren en conflicte amb la història que explica al psicòleg Simon Jordan i de la qual som partícips a través dels seus records.

Puntuació

7.5

‘Alias Grace’, el judici del segle XIX

Un soterrani, dos cadàvers i dos sospitosos que no es declaren innocents però tampoc culpables. Aquests fets són el principal motor d’una història real que va tenir lloc a Canadà l’any 1843. Thomas Kinnear i la seva mestressa de claus Nancy Montgomery van ser assassinats, presumptament, per dos treballadors de la casa, James McDermott i Grace Marks. L’accés als documents reals del judici i retalls recollits de la premsa de l’època van servir a l’escriptora Margaret Atwood per publicar el 1994 la novel·la Alias Grace, que des de fa alguns dies es pot veure a Netflix. L’adaptació de la novel·la, però, va a càrrec del canal canadenc CBC i porta el segell de Sarah Polley, qui s’encarrega de signar els magnífics guions dels sis capítols d’aquesta mini sèrie. Per sort nostre, és el segon cop que una novel·la d’Atwood és portada a la petita pantalla en aquest 2017.  A l’Abril el canal per streaming Hulu ens delitava amb la brillant The Handmaid’s Tale, una sèrie amb que hi guarda moltes similituds i que, si no ho heu fet ja, heu d’afegir a la llista de sèries imprescindibles. Si, aquella llista que va creixent i que costa tant d’escurçar.

La protagonista d’Alias Grace és, òbviament, Grace Marks, la criada que va ser acusada amb 16 anys de dur a terme el doble assassinat abans esmentat. L’actriu Sarah Gadon interpreta aquest personatge al que aconsegueix donar un aspecte tendre i innocent però alhora misteriós i desconfiat. La seva veu en off ens acompanya al llarg de la sèrie fent-nos arribar els seus pensaments que sovint entren en conflicte amb la història que explica al psicòleg Simon Jordan i de la qual som partícips a través dels seus records. Com si es tractés del doctor Paul Weston a In Treatment, el doctor Jordan s’encarrega d’analitzar la personalitat de Grace Marks per esbrinar si va ser responsable o no dels assassinats. Aquest personatge, que va ser creat per a la novel·la, és la prolongació de l’espectador a la sèrie, traslladant les preguntes que tots faríem a l’acusada i, com nosaltres, quedant embadalit per la delicadesa amb que Grace Marks ens explica la seva traumàtica vida. La dualitat de la protagonista ens deixa indefensos, incapaços de decidir quin judici hem de donar-li, i amb la única opció de seguir escoltant per buscar llacunes en el seu relat.

Alias Grace, però, també val la pena perquè aconsegueix traslladar-nos a l’època dels fets. I ho fa en la forma, utilitzant un llenguatge i ambientacions a l’alçada, i en el fons, fent un retrat molt fidedigne d’una societat repressiva. Una societat on el tracte era molt diferent segons la classe i el sexe i on temes que avui són més banals, com les supersticions i la interpretació dels somnis, prenien una importància cabdal. D’aquesta manera la mini sèrie comparteix el discurs feminista, marca de la casa de l’escriptora, que també tenia The Handmaid’s Tale.

Tot això i alguna cosa més, converteix la mini sèrie en un viatge en el temps que desprèn bellesa a cada plànol i ens ofereix una història a la que necessitarem posar-hi un final.

Puntuacio

7.5

La seva veu en off ens acompanya al llarg de la sèrie fent-nos arribar els seus pensaments que sovint entren en conflicte amb la història que explica al psicòleg Simon Jordan i de la qual som partícips a través dels seus records.

Títol
Alias Grace

Creador
Sarah Polley, Margaret Atwood

Actors
Sarah Gadon, Edward Holcroft, Rebecca Liddiard, Anna Paquin, David Cronenberg, Zachary Levi
Comments are closed.