MENU

28 novembre, 2017 Comentaris tancats a ‘Tierra firme’: navegant cap a l’estabilitat? Visualitzacions: 1699 Cinema Fatima Deulofeu

Títol
Tierra Firme

Director
Carles Marqués-Marcet

Actors
David Verdaguer, Natalia Tena, Oona Chaplin, Geraldine Chaplin, Chorizo




Una delícia de pel·lícula que traspua veritat, una peli senzilla que et transporta durant dues hores a navegar per la història d’amor i d’amistat de tres personatges que podríem ser qualsevol de nosaltres.

Puntuació

8,5

‘Tierra firme’: navegant cap a l’estabilitat?

Comença la pel·lícula amb la pantalla en negre i remor d’aigua. Lentament l’escena es va il·luminant i tens la sensació d’estar espiant pel forat del pany. A poc a poc i molt sinuosament es va obrint el pla mentre el vaixell emergeix del túnel abandonant les ombres navegant pel canal.

Amb aquesta preciosa escena comença Tierra firme, irònic títol d’una pel·lícula que explica la història d’una parella formada per Eva i Kat que viuen en un vaixell amarrat en un canal de Londres. Un estil de vida alternatiu i despreocupat que de sobte trontolla amb la mort del seu gat. La pèrdua d’un ésser viu de qui tenir cura desperta en Eva l’instint maternal, mentre que Kat, un esperit lliure i salvatge, no vol ni sentir-ne a parlar. L’arribada a Londres de Roger, el millor amic de Kat, resulta d’allò més providencial.

Després de l’èxit de la seva opera prima 10.000 km, Carles Marqués-Marcet no ho tenia fàcil per tornar a triomfar, però amb Tierra firme un Marqués-Marcet més madur es comença a perfilar com un autor amb estil propi especialista en el retrat generacional d’uns personatges estancats en els seus universos particulars i que aconsegueix amb els mínims ingredients disponibles construir una aparentment simple però preciosa història de geometria sentimental que traspua senzillesa i veritat explicada amb una delicadesa inusual.

Repeteix amb Natalia Tena i David Verdaguer i incorpora les sempre interessants Geraldine i Oona Chaplin, mare i filla tant en la pel·lícula com en la realitat.

Marqués-Marcet no pretén explicar com ha de funcionar la família ideal, és a dir, ni defensa les bonances de la família tradicional ni posa el dit a la llaga en aquest projecte de família alternatiu i poc convencional, sinó que es limita a explicar-nos els efectes (esperats i inesperats) i les incompatibilitats que sorgeixen d’aquesta nova combinació relacional. Mostra d’això és la interessant discussió que fa referència a la necessitat d’estabilitat a l’hora d’afrontar la maternitat entre Kat i la pragmàtica mare d’Eva (Geraldine Chaplin), en què el personatge de Natalia Tena, amb una brillant reflexió, li retreu que aquells hippies que als 70 s’omplien la boca de revolució van acabar traint els seus propis ideals davant la possibilitat d’una vida plena de comoditats.

Tot i l’aparent senzillesa inicial, el guió està farcit d’arguments que plantegen una sèrie d’interessants reflexions respecte a l’egoisme o la generositat de la maternitat, la idoneïtat del model de família a l’hora de procrear, la seguretat o estabilitat laboral i emocional necessàries per tirar endavant i tota una sèrie de situacions no basades en l’època, sinó en situacions que poden viure les persones normals en qualsevol moment de la seva trajectòria vital.

Així doncs, mentre anem navegant calmadament i sinuosament a través dels canals, anem descobrint les dificultats de combinar diferents perspectives de vida dins d’una mateixa història d’amor i amistat. El desig d’estabilitat en contraposició a la vida en un vaixell acaba convertint aquest aparent drama convencional en un preciós, divertit, emotiu i lúcid viatge de tres personatges cap a la recerca de la felicitat.

Amb tres actors en estat de gràcia i, sobretot, amb la brutal complicitat que desprenen David Verdaguer i Natalia Tena, Carles Marqués-Marcet aconsegueix una delícia de pel·lícula lluminosa i divertida que et transporta a bord d’aquest vaixell per navegar durant dues hores per la història de tres personatges que podríem ser qualsevol de nosaltres.

Imprescindible anar a veure-la en VOS, ja que, com ha comentat el mateix David Verdaguer, els actors no fan el doblatge dels seus personatges.

Puntuacio

8,5

Una delícia de pel·lícula que traspua veritat, una peli senzilla que et transporta durant dues hores a navegar per la història d’amor i d’amistat de tres personatges que podríem ser qualsevol de nosaltres.

Títol
Tierra Firme

Director
Carles Marqués-Marcet

Actors
David Verdaguer, Natalia Tena, Oona Chaplin, Geraldine Chaplin, Chorizo




Comments are closed.