MENU

1 desembre, 2017 Comentaris tancats a Jim Kaufman o Andy Carrey? Visualitzacions: 1652 Cinema Jep Soler

Títol
Jim & Andy: The Great Beyond

Director
Chris Smith

Actors
Jim Carrey, Andy Kaufman, Bob Zmuda, Milos Forman,
Mentre es rodava el film Man on the moon es realitzava paral·lelament el making-off del procés creatiu d’en Jim, la seva aproximació a l’univers Kaufman i la preocupant transformació de Jim a Andy

Puntuació

8.5

Jim Kaufman o Andy Carrey?

Segur que tots vosaltres teniu alguns actors i actrius que no us agraden i que, per tant, quan estrenen una nova pel·lícula us absteniu d’anar-hi només pel sol fet que hi apareixien.  Si ara féssim una enquesta ràpida, segur que hi trobaríem els noms masculins de Ben Affleck i Jim Carrey, cadascun per un motiu diferent; el primer, perquè sempre fa la mateixa cara, i el segon, perquè va passat de voltes. Curiosament, la majoria que opinem sobre les actuacions som persones que no ens hem posat mai davant la càmera o que, si ho hem fet, no han sortit de la nostra boca més de cinc paraules. Ja ho veieu…, que diria en Monegal, des de fora tots en sabem molt de tot, però quan ens hi posem la cosa canvia. I si no us ho creieu, fixeu-vos en la Colau. L’excel·lent documental Jim and Andy, dirigit per Chris Smith i que podeu veure a Netflix, ens permet dues coses interessants; per una banda, coneixem la vida personal de Jim Carrey i la seva evolució com a actor, i, per l’altra, gaudim del seu procés creatiu durant el rodatge de Man on the moon, en la qual es va posar a la pell del còmic Andy Kaufman. Com a curiositat, tant en Jim com l’Andy van néixer el mateix dia, d’anys diferents, el 17 de gener, una data que també compartim en Jacint Casademont (Jo soc Batman) i un servidor de vostès. No cal buscar paral·lelismes entre nosaltres, tot i que veient el documental he notat algunes coses que em preocupen; quan trobi en Jacint li ho comentaré.

En Jim deixa els estudis abans d’acabar l’etapa d’institut, es posa a treballar i comença a practicar les seves dots d’imitador. Decideix participar en diversos càstings, fins que aconsegueix convertir-se en actor còmic professional. Es converteix en una estrella mundial gràcies a Ace Ventura, La Máscara i Dos tontos muy tontos, i en aquell moment els diners li emplenen tant les butxaques que aconsegueix un dels seus objectius, cobrar deu milions de dòlars per un paper. A partir d’aquí, una vegada ja tens els diners que volies, només et queda aconseguir el prestigi; per això treballa amb Peter Weir a El show de Truman i amb Milos Forman a Man on the moon, i alguns anys després arrodoneix aquesta brillant etapa amb Michel Gondry a ¡Olvídate de mí!. Aquestes sis pel·lícules són les que apareixen més anomenades al documental de Netflix. Perquè a partir d’elles anem teixint les alegries i frustracions de Jim Carrey, les seves pors i els seus problemes emocionals. Evidentment el seu paper més important és i serà quan interpreta Andy Kaufman. Mentre es rodava el film Man on the moon es realitzava paral·lelament el making of del procés creatiu d’en Jim, la seva aproximació a l’univers Kaufman i la preocupant transformació de Jim en Andy, fins a fusionar-s’hi de tal manera que ni el mateix Carrey acaba sabent qui és.  La capacitat d’abstracció d’en Jim és imponent, és capaç fins i tot de transmetre l’essència de l’Andy a la pròpia germana del còmic difunt i de fer perdre els estreps a la majoria de companys, posant-los al límit provocant-los fins a l’extrem, de la mateixa manera que ho faria si Andy Kaufman estigués encara viu. Val molt la pena gaudir d’aquest documental, sobretot perquè veus la part humana d’un actor, a voltes histriònic, que aprofita l’avinentesa per demanar disculpes als R.E.M. per haver-los deixat plantats en la gravació del videoclip, que també obre el seu cor per explicar la relació amb el seu pare i que ens demostra, novament, que és un gran actor, tot i no caure bé a la majoria de gent.

Puntuacio

8.5

Mentre es rodava el film Man on the moon es realitzava paral·lelament el making-off del procés creatiu d’en Jim, la seva aproximació a l’univers Kaufman i la preocupant transformació de Jim a Andy

Títol
Jim & Andy: The Great Beyond

Director
Chris Smith

Actors
Jim Carrey, Andy Kaufman, Bob Zmuda, Milos Forman,
Comments are closed.