MENU

13 desembre, 2017 Comentaris tancats a ‘Fe de etarras’, des de l’equidistància Visualitzacions: 1600 Cinema Jep Soler

Títol
Fe de Etarras

Director
Borja Cobeaga

Actors
Javier Cámara, Julián López, Miren Ibarguren, Gorka Otxoa, Ramón Barea, Luis Bermejo, Tina Sáinz, Bárbara Santa-Cruz, Josean Bengoetxea
El millor de tot plegat és la promoció que en va fer Netflix i que va fer saltar espurnes al centre de Madrid, en fi… molt soroll per res.

Puntuació

2

‘Fe de etarras’, des de l’equidistància

El llistat d’excuses per poder intentar salvar la penosa Fe de etarras, de Borja Cobeaga i que es pot veure a Netflix, serà tant llarga com vulguin els seus admiradors. Ens poden dir que fer broma del terrorisme a l’estat espanyol és complicat i per això l’humor ha de ser molt blanc, sense ferir a ningú. Que ja té prou valentia el fet de parlar del tema. Que se’n surten prou bé els actors. Que no fereix a ningú. Ja poden anar dient, l’experiment no funciona: veure com una colla de membres i seguidor de la banda terrorista ETA, en el moment històric de la decisió de si abandonar o no les armes i fer una treva permanent, senten debilitats els seus principis i valors patriòtics perquè la selecció espanyola de futbol guanya el mundial de Sud-Àfrica, només serveix per no prendre partit, per mantenir-se equidistant. Molts diuen que no es pot barrejar política amb l’esport, fet que em sembla impossible ja que tots utilitzem les eines que tenim a l’abast per reivindicar les nostres posicions. Recordo quan es va produir la primera gran manifestació d’aquest segle a Barcelona, quan es protestava per les retallades de l’estatut. L’endemà de passejar, per la ciutat, la indignació i les estelades en contra de l’estat espanyol, la selecció aconseguia ser campiona del mon i, els equidistants deien que molts dels que estaven a la manifestació s’alegraven i celebraven la victòria dels de Del Bosque l’endemà mateix. No tinc dades per poder contrastar aquesta informació, ja que el gol de Iniesta em va enganxar fent el Camino de Santiago, lluny de casa, i només recordo l’arribada a Logronyo amb tota la ciutat vestida amb banderes espanyoles. Sort que la Calle Laurel estava plena de bons pinxos i vins que van ajudar a recuperar forces.

Precisament el protagonista (Javier Cámara) de Fe de etarras és de Logronyo, fet que ja serveix per fer una broma sobre l’origen dels membres d’ETA i de l’Athletic de Bilbao. La qüestió és anar lligant tot el que sigui basc i posar-lo en el mateix sac. Deixant de banda que no hi ha cap broma que faci gràcia i que les interpretacions són fluixes, hi ha un parell de coses que m’agradaria destacar en positiu. Ara bé, no cal fer una peli per parlar d’aquestes dues coses, amb un curt-metratge ja faríem el pes. El primer que em va agradar és com tracta el canvi generacional dins de la institució, aquesta premissa que “temps passat van ser millors” normalment no funciona, sobretot quan els veterans no són capaços d’adaptar-se als canvis. L’altra part que m’interessa és la descripció dels que s’anomenaven (fa un temps) “comunistes de cafè”, aquelles persones que tenen moltes lleis, que arreglarien el món, però que no mouen el cul de la barra del bar o, en el cas del film, van posposant l’acció fins que arribi el “moment oportú”, que com bé sabem no arribarà mai. Com tampoc arribarà mai el moment oportú per mirar aquest film, per tant no cal ni que us esforceu ni una mica. El millor de tot plegat és la promoció que en va fer Netflix i que va fer saltar espurnes al centre de Madrid, en fi… molt soroll per res.

Puntuacio

2

El millor de tot plegat és la promoció que en va fer Netflix i que va fer saltar espurnes al centre de Madrid, en fi… molt soroll per res.

Títol
Fe de Etarras

Director
Borja Cobeaga

Actors
Javier Cámara, Julián López, Miren Ibarguren, Gorka Otxoa, Ramón Barea, Luis Bermejo, Tina Sáinz, Bárbara Santa-Cruz, Josean Bengoetxea
Comments are closed.