MENU

19 desembre, 2017 Comentaris tancats a ‘Gunpowder’: el naixement de la llegenda de Guy Fawkes Visualitzacions: 2002 Sèries Jordi Taulats

Títol
Gunpowder

Creador
Ronan Bennett, Kit Harington i Daniel West

Actors
Kit Harington, Peter Mullan, Mark Gatiss, Liv Tyler i Tom Cullen
‘Gunpowder’ és una molt bona recreació històrica amb actuacions decents , una minisèrie que funciona com una pel·lícula de tres hores i que dona a conèixer una part de la història d’Anglaterra.

Puntuació

6

‘Gunpowder’: el naixement de la llegenda de Guy Fawkes

Remember, remember, the 5th of November

the Gunpowder Treason and plot;

I know of no reason why Gunpowder Treason

should ever be forgot.

 

(Recorda, recorda, el 5 de novembre / la traïció de la pólvora i el complot; / no conec cap raó per la qual la traïció de la pólvora / algun dia hagi de ser oblidada.)

Aquest poema, que es recita, encara avui dia, en moltes cases angleses, fa referència a la Bonfire Night (la Nit de les Fogueres), també coneguda com la Guy Fawkes Night (la Nit de Guy Fawkes), i commemora el fracàs de l’atemptat del 5 de novembre de 1605, conegut com “la conspiració de la pólvora”, amb el qual una facció de catòlics, entre els quals hi havia Guy Fawkes, van intentar destruir el Palau de Westminster, la seu del Parlament a Londres.

Com que el nom de Guy Fawkes, d’ençà de la pel·lícula V for Vendetta (James McTeigue, 2005) i gràcies a Anonymous, és conegut més enllà del regne britànic, la BBC no ha dubtat a fer una sèrie sobre els fets ocorreguts el 5 de novembre i els dies posteriors. I d’això, de treure suc de la seva història, dels seus herois, de les seves llegendes i dels seus mites, els anglesos en saben un niu.

Com que parlem de la BBC ja podem estar tranquils, que la producció és, com a mínim, excelsa. I és que els anglesos saben produir sèries d’època, i Gunpowder no n’és cap excepció.

La minisèrie, dividida en tres capítols, explica com Robert Catesby, mastermind rere la conspiració, pretenia destruir el Parlament britànic per tal d’assassinar el rei Jacob I i garantir el retorn del catolicisme al tron britànic. També dona una idea de com van seleccionar l’equip que portaria a terme l’atemptat, la manera d’aconseguir els recursos i els obstacles amb què es van trobar.

La sèrie és produïda i protagonitzada per Kit Harington, que veu com l’hivern s’apropa amb el final de Game of Thrones i necessita trobar una sortida al seu personatge de Jon Snow, ja que les seves incursions a la pantalla gran no han funcionat. El fet que Harington encarni el protagonista, Robert Catesby, és, simplement, una qüestió de nom, però no pel fet de ser el Harington que encarna Jon Snow, que també, sinó perquè el nom real de Kit Harington és Christopher Catesby Harington, i sí, és descendent directe del Robert Catesby de la història.

Acompanyen Harington Liv Tyler (El senyor dels anells) en el paper d’Anne Vaux, cosina Catesby; Peter Mullan (Ozark) en el paper del sacerdot Henry Garnet; Mark Gatiss (Sherlock) en el paper de Lord Robert Cecil, conseller del rei i màxim responsable de la persecució dels catòlics; Shaun Dooley (Broadchurch) encarnant  Sir William Wade, i Tom Cullen (que podem veure en la recent Knightfall) com el personatge més conegut però menys important de la conspiració, Guy Fawkes.

Resumint, Gunpowder és una molt bona recreació històrica amb actuacions decents (i no gràcies a Harington), una minisèrie que funciona com una pel·lícula de tres hores i que dona a conèixer una part de la història d’Anglaterra, una cosa que la BBC sap fer molt bé. Els abonats a HBO la teniu disponible a partir d’avui.

I com a punt final, i no ho considero un espòiler (que t’expliquin què va passar amb el vaixell a Titanic no és cap espòiler), de qui va ser la culpa que Catesby, Fawkes i els altres no aconseguissin el seu objectiu? Evidentment, d’Espanya!

 

Puntuacio

6

‘Gunpowder’ és una molt bona recreació històrica amb actuacions decents , una minisèrie que funciona com una pel·lícula de tres hores i que dona a conèixer una part de la història d’Anglaterra.

Títol
Gunpowder

Creador
Ronan Bennett, Kit Harington i Daniel West

Actors
Kit Harington, Peter Mullan, Mark Gatiss, Liv Tyler i Tom Cullen
Comments are closed.