MENU

10 gener, 2018 Comentaris tancats a ‘Black Mirror 4×01: USS Callister’ Visualitzacions: 1812 Black Mirror T4, Sèries Vador Garcia Arbós

Títol
USS Callister

Director
Toby Haynes

Actors
Jesse Plemons, Cristin Milioti i Jimmi Simpson
M’ho vaig passar tant bé veient ‘USS Callister’ que aquest post està escrit amb el disc de les millors bandes sonores de la saga televisiva.

Puntuació

9

‘Black Mirror 4×01: USS Callister’

USS Callister, primer capítol de la quarta temporada de Black Mirror, és un homenatge a Star Trek. Encara diria més: és una paròdia reeixida infinita de molts universos galàctics fantasiosos basats en les teories de la conspiració nascudes amb la guerra freda, tinguin format de còmic de paper o audiovisual. És la primera obertura de temporada que no porta l’espectador a la depressió; al contrari, és una delirant obra burlesca.

M’ho vaig passar tan bé, que, aquest post està escrit amb el disc de les millors bandes sonores de la saga televisiva.

L’episodi primer de la quarta temporada tracta d’un programador informàtic… Espera’t: devien de voler crear un capítol delirant basat en un individu paranoic, anomenat Elliot Alderson, però ja estava ocupat. Diria que, fins i tot, al final –i això no és cap espòiler– hi ha un homenatge subtil a Mr. Robot.

Robert Daly, interpretat per l’incommensurable Jesse Plemons, és un tipus acomplexat que se sent collonat pels seus companys de feina, que se’n mofen, tot i que és l’autèntic geni de l’empresa, de la qual ell és cofundador, Callister Inc, dedicada als videojocs multijugador massius en línia. El tipus és un geni, però el menyspreen i se sent menystingut. A-ha-hà! I com que és un geni, planeja una cibervenjança. I, com sempre que hi ha revenja, hi ha crueltat i acarnissament.

Ha desenvolupat un joc anomenat Infinity, en què els jugadors es connecten mitjançant interfícies neuronals –un xip adherit al pols del cap–, per quedar abstrets de la realitat real i passar a la virtual.

En Daly està penjat per Space Fleet, una sèrie dels anys seixanta, dedicada a les aventures de la tripulació del USS Callister. Ell n’és el capità. A mesura que avança el capítol ens adonem que és psicòpata: un capità imbècil o un capità cabró… Afortunadament, apareix Nanette Cole, interpretada per la també ex-Fargo Cristin Milioti.

El lèxic, els vestits, els aparells, les situacions, els moviments, asteroides, naus, fassers, enemics despietats, planetes solitaris i desèrtics…, tot un homenatge a l’univers trekkie, mitjançant una paròdia que fa cargolar de riure, però sense perdre el respecte. Això no obsta que els tripulants puguin tocar qualsevol botó, sense mirar prim: la idea és mantenir el suspens, la tensió, el misteri i la fantasia, amb alguna veritat científica de tant en tant.

Què és Space Fleet? Els fa creure que és un sistema de creences basat en el millor de la naturalesa humana per millorat l’univers i la vida en si mateixa.

El dolent és tan dolent que aconsegueix martiritzar els seus maltractadors amb els malsons propis. Ho fa mitjançant un clonador d’ADN. I així crea un malson infinit, amb patiments reals, del qual ningú no es pot escapar.

És recargolat, però menys que els altres capítols de Black Mirror, ja que aquí almenys rius. Tanmateix, hi ha moments que podria ser un capítol de Star Trek, en què la tripulació està quasi permanentment atrapada al USS de torn; de fet, la sèrie és entretinguda pels que la mirem, però claustrofòbica per als protagonistes: sempre al mateix set, sempre en les mateixes posicions, sempre solucions que no havies sentit mai, entre la versemblança i la fantasia infinita.

El capítol acaba amb molta tensió i suspens. La resolució és un plaer infinit com l’univers. És brillant, digne de Black Mirror, de Star Trek i de la Dimensió desconeguda (The Twilight Zone).

Puntuacio

9

M’ho vaig passar tant bé veient ‘USS Callister’ que aquest post està escrit amb el disc de les millors bandes sonores de la saga televisiva.

Títol
USS Callister

Director
Toby Haynes

Actors
Jesse Plemons, Cristin Milioti i Jimmi Simpson
Comments are closed.