MENU

19 gener, 2018 Comentaris tancats a ‘The Belko Experiment’, només en pot quedar un Visualitzacions: 1570 Sèries David U. Ruiz / @callahan_ruiz

Títol
The Belko Experiment

Director
Greg McLean

Actors
John Gallagher Jr., Tony Goldwyn, Adria Arjona, John C. McGinley, Melonie Diaz, Josh Brener i Michael Rooker
El film excel·leix en el seu propòsit d’entretenir, es resol a l’últim pla de la cinta amb un gir inesperat i a sobre ens fa reflexionar sobre els límits de la violència empresarial i del canibalisme capitalista.

Puntuació

8

‘The Belko Experiment’, només en pot quedar un

Us imagineu haver de matar els vostres companys de feina per poder sobreviure? Aquesta és la senzilla i, de primeres, idíl·lica premissa inicial de The Belko Experiment, un dels millors films de gènere de l’any passat i que sorprenentment ha passat tant o més desapercebut que Miquel Iceta a la cavalcada reial de Vallecas. El film, escrit i produït per James Gunn, una de les ments més brillants i creatives del cinema de gènere fantàstic dels últims anys (Slither, Super, Guardianes de la Galaxia), i dirigit pel més visceral Greg Mclean (Wolf Creek, El territorio de la bestia), dona com a resultat una enginyosa i àcida revisió del clàssic modern Battle Royale, de Kinji Fukasaku. Si en aquella ocasió, però, la proposta estava clarament adreçada a un públic més predisposat a consumir una ciència-ficció sense gaire preàmbuls, més radical i passada de voltes, aquí tant el gènere com la trama arrenquen des d’una perspectiva molt més propera i realista, cosa que, de retruc, l’acaba fent fins i tot més interessant.

Durant el primer quart d’hora del film se’ns presenta, doncs, la mencionada organització Belko, una empresa de recursos humans situada en un edifici solitari als afores de Bogotà que nodreix de treballadors les empreses americanes que treballen per tot el continent sud-amèrica, i també els seus principals personatges, la majoria interpretats per actors secundaris de cinema i televisió bastant reconeguts que fan que el xou es faci del tot familiar ben aviat. Una amenaça sorprenent i inesperada transmesa a través de la megafonia del recinte, a partir d’ara convertida en una mena de Gran Germà que ho veu i ho sent tot, trencarà la rutina laboral del personal: en mitja hora hauran de morir tres persones, si no, n’executaran el doble. I a partir d’aquest anunci –esclar– nervis, esgarips, angoixes, desconfiances i l’eclosió del temut i esperat esperit de supervivència que ha de fer caure les màscares de tothom sota el crit de guerra immortal «Només en pot quedar un!» Si bé és cert que el film es converteix ràpidament en un entreteniment del tot recomanable, carregat de tensió, acció i gore a mansalva, també és cert que fa la lleu sensació que no s’acaba de treure prou profit a una història carregada de crítica socioeconòmica mordaç i moral a través de les abusives condicions laborals dels treballadors i d’unes relacions personals que s’insinuen tan superficials i materialistes com segurament són les nostres.

El film, però, excel·leix en el seu propòsit d’entretenir, es resol a l’últim pla de la cinta amb un gir inesperat i a sobre ens fa reflexionar sobre els límits de la violència empresarial i del canibalisme capitalista que ens subjuga des de fa dècades, temes que ja van ser metafòricament radiografiats a la superba They Live!, del mestre John Carpenter, o a Zombie, possiblement el millor film Z de la història del cinema. Per a amants d’una ciència-ficció gamberra i sense gaires subtileses.

Puntuacio

8

El film excel·leix en el seu propòsit d’entretenir, es resol a l’últim pla de la cinta amb un gir inesperat i a sobre ens fa reflexionar sobre els límits de la violència empresarial i del canibalisme capitalista.

Títol
The Belko Experiment

Director
Greg McLean

Actors
John Gallagher Jr., Tony Goldwyn, Adria Arjona, John C. McGinley, Melonie Diaz, Josh Brener i Michael Rooker
Comments are closed.