MENU

22 gener, 2018 Comentaris (1) Visualitzacions: 3042 Cinema Jep Soler

Títol
Sant Martí

Director
Albert València i David Ruiz

Actors
Raül Tortosa, Guillem Fernàndez-Valls, Paco Moreno, Anna Ferran, José García Ruiz, Olga Bernardo, Victor Ribas
Una dita catalana explica que “A cada porc li ve el seu Sant Martí” i aquest és el fil argumental de la pel·lícula, no en pot quedar cap, tothom ha de mori

Puntuació

8

‘Sant Martí’, la matança amb Ç

Quan s’ajunten dos creadors amants del cinema de terror de sèrie B només pots esperar un festival de sang, gent tarada, referències sexuals i brutícia per tot arreu. L’Albert València i en David Ruiz van debutar conjuntament amb el migmetratge Festí de sang, un homenatge al cinema zombi de George A. Romero i el dels mestres italians (fins i tot a l’spaguetti western que tant els agrada) que va servir per encetar el model del cinema de terror de sèrie Ç. Desgraciadament, hem hagut d’esperar quasi deu anys perquè aquest gènere català, amb baix pressupost i amb molta empenta, torni a aparèixer en un altre film: Sant Martí. Tal com diria l’alcalde d’aquesta carismàtica població, els catalans som molt emprenyadors i anem innovant.

El dissabte dia 13 de gener es va projectar a Girona, als Cinemes Albèniz, l’estrena de Sant Martí, amb un selecte públic format per l’equip de la pel·lícula i els que hi van fer una participació econòmica per fer-la realitat. Entre els il·lustres espectadors hi destacava en Guillem Terribas, actor fetitxe de David Ruiz, amb qui ha participat en moltes de les seves creacions. El mateix Guillem reconeixia que potser la seva absència faria baixar la qualitat del film, això no ho sabrem mai, però el que podem dir és que Sant Martí va estar al nivell de les expectatives del públic. Tots els que hi érem sabíem què anàvem a veure, perquè la majoria coneixia el treball anterior dels directors, tant en el món del cinema com en la seva prestigiosa tasca com a curtmetratgistes. Bones seqüències, humor pel brot gros, sexe, tensió, sang i alguna situació surrealista que va fer les delícies del personal. Ja us he dit que el públic estava predisposat a passar-s’ho bé; ara veurem què passarà quan s’estreni als cinemes i hi vagi un públic diferent, uns espectadors que compararan la pel·lícula amb referents del mateix gènere. Uns referents que hi són presents en algunes de les escenes, des de La matança de Texas, de Tobe Hooper; Quien puede matar a un niño?, de Narciso Ibáñez Serrador, fins a, evidentment, Halloweende John Carpenter, que fins i tot és homenatjat en un breu passatge musical.

Una dita catalana diu que “a cada porc li ve el seu sant Martí”, i aquest és el fil argumental de la pel·lícula. No en pot quedar cap, tothom ha de morir. Aquesta premissa és tan certa com la vida mateixa, i per aquest motiu Sant Martí ens convida a, mentre estiguem trepitjant aquest món, no deixar de gaudir de les coses més essencials de la vida: la companyia d’altres éssers humans, el sexe i l’alcohol. Perquè, realment, què més hi ha? Això és el que pensen dos amics que emprenen un viatge existencial en forma de comiat de solter i troben un parell de bones noies que els fan companyia. Tot sembla anar pel bon camí fins que han de passar una nit a Sant Martí, poble de la Catalunya profunda poblat per la fauna més típica de la nostres contrades. A partir d’aquí, què pot anar malament?

Puntuacio

8

Una dita catalana explica que “A cada porc li ve el seu Sant Martí” i aquest és el fil argumental de la pel·lícula, no en pot quedar cap, tothom ha de mori

Títol
Sant Martí

Director
Albert València i David Ruiz

Actors
Raül Tortosa, Guillem Fernàndez-Valls, Paco Moreno, Anna Ferran, José García Ruiz, Olga Bernardo, Victor Ribas
Un comentari a ‘Sant Martí’, la matança amb Ç

  1. […] Ruiz deixa, momentàniament, enrere el cinema de terror (Festí de Sang, Sant Martí) per retre un homenatge a la terra que l’ha vist créixer i reivindicar les altes capacitats […]