MENU

30 gener, 2018 Comentaris tancats a ‘Call Me by Your Name’. Elio… Oliver, Oliver… Elio. Visualitzacions: 1973 Cinema Fatima Deulofeu

Títol
Call Me By Your Name. La descoberta d'un mateix en l'altre.

Director
Luca Guadagnino

Actors
Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel
Call Me By Your Name és una sinfonía a la vida i als enamoraments fugaços, un dolorós recordatori que la juventut s’acaba, que els amors es dilueixen i que la vida passa volant.

Puntuació

9,5

‘Call Me by Your Name’. Elio… Oliver, Oliver… Elio.

Adéu, Bastards. Passo per aquí per acomiadar-me. Me’n vaig. Me’n vaig a viure a Itàlia, a la Itàlia dels anys vuitanta que Luca Guadagnino ens regala, a l’estiu etern d’un meravellós viatge. Call Me by Your Name et regala aquest viatge, et convida a endinsar-te en els seus meravellosos paratges, a escoltar les interessants converses dels personatges, a estimar peces de Bach al piano a les tardes o a estirar-te tranquil·lament sota l’ombra dels arbres. Arribes i t’hi instal·les, t’acomodes a veure i a viure la història d’amor entre Elio i Oliver que de tant bonica com és sembla un miratge, una preciosa història d’amor d’estiu que és com solen ser aquests primers amors estivals. Una història incondicional i eterna mentre dura i salvatgement apassionada i fugissera quan se sap que tard o d’hora s’acaba.

Call Me by Your Name és l’adaptació cinematogràfica de la novel·la del mateix nom d’André Aciman de l’any 2007. La història ens trasllada a l’estiu del 1983 al nord d’Itàlia on Elio Perlman (un brillant i fresquíssim Thimothée Chalamet), un noi de 17 anys, passa l’estiu a la impressionant vil·la familiar del segle XVII, llegint, nedant, passejant, tocant música clàssica i gaudint tranquil·lament mentre veu passar l’estiu. Una tranquil·litat que s’acaba amb l’arribada d’Oliver, un americà, uns quants anys més gran, que passarà l’estiu a la finca per ajudar el seu pare com a becari en un estudi de l’art a l’antiguitat. En consonància amb l’espai i el temps que viuen, entre ells dos neix una bonica història d’amor i desig banyada pel sol, la llum i els colors d’una Itàlia estiuenca dels anys vuitanta amb llargues passejades en bicicleta, banys a la llum de la lluna i grans sobretaules sota l’ombra dels arbres fruiters.

Som davant d’una pel·lícula que fa de l’anticipació la seva raó de ser, anticipar-se al que ha d’arribar. L’Elio es passa la pel·lícula volent ser aquella persona que encara no sap que serà, sabem que aconseguirà el que desitja però també que ho perdrà, sabem que trobarà l’amor però també que la nostàlgia i la melangia finalment s’apoderaran del relat. Quan l’Oliver s’instal·la a la casa Guadagnino comença a teixir el fil d’atracció i desig que l’Elio sentirà per ell. Primer a través d’una certa distància, ja que ens col·loca l’Oliver com un punt distant, com si fos una d’aquelles belles escultures clàssiques que tant adoren els personatges de la pel·lícula i que desperten el desig de qui les observa, i és a través d’aquesta observació que l’Elio el començarà a desitjar sense adonar-se que el sentiment és correspost, però la seva immaduresa i contradiccions li impedeixen detectar-ho. Al llarg de tot el metratge la intel·lectualitat i l’oci s’agafen contínuament la mà, de fet, la pel·lícula fa una defensa aferrissada de l’erudició i la cultura com una altra forma de plaer, equiparable al descobriment de l’amor o la sexualitat.

Call Me by Your Name és un cant a la vida i als enamoraments fugaços, un dolorós recordatori que la juventut s’acaba, que els amors es dilueixen i que la vida passa volant. I un avís que ens encomana a atrevir-nos a viure-la al màxim quan en tenim l’oportunitat, perquè al final això és l’únic que ens quedarà. És una pel·lícula que va més enllà de la simple història d’un amor d’estiu convencional. És una obra valenta i sensual, sensible, lluminosa i especial. Una pel·lícula amb una preciosa fotografia i un gran nivell actoral. Destaca poderosament el treball de Timothée Chalamet com a Elio (recentment nominat al Òscar al millor actor protagonista), que amb només 21 anys, a més d’una gran interpretació d’un personatge complex, toca el piano, la guitarra, parla francès i fins i tot italià amb una frescor i naturalitat que costa de veure al cinema actual. Una bonica narració i sobretot una gran química entre els dos personatges transcorren de manera sensible i subtil amb una meravellosa cadència. Un suggerent joc de mirades, silencis i petits gestos i sobretot un magnífic guió al servei d’una història que traspassa la pantalla. Luca Guadagnino aconsegueix que al llarg dels 130 minuts l’espectador s’enamori de la seva pel·lícula, dels seus personatge i de la seva preciosa història d’amor.

Al terç final, la pel·lícula ens reserva una petita meravella, una conversa entre l’Elio i el seu pare asseguts en un sofà que és tan emotiva i brillant que fa que les llàgrimes et regalimin galtes avall. El pare de l’Elio ens regala un curt i intens però sobretot poderós speech final a favor de la llibertat de l’amor, d’atrevir-se a sentir el que sent, de permetre’s sentir el moment. Una mirada paternal, tendra i emotiva que dona un sentit de transcendència a l’ansietat de les emocions adolescents que sent l’Elio en aquell instant. Una escena que m’atreviria a dir que és la gran escena de la pel·lícula i, sens dubte, una de les millors escenes que he vist els darrers anys.

Anar a veure Call Me by Your Name és una experiència cinematogràfica que t’atrapa. Claves la mirada a la pantalla i ja no pots deixar de mirar. Igual que no pots apartar la mirada de les flames d’una llar de foc que no paren de moure’s sinuosament, tampoc pots apartar la mirada del llarg i contingut plànol final del rostre de l’Elio. Un pla hipnòtic que concentra tot el recorregut emocional que acaba de viure i la seva mirada queda eternament suspesa en el temps i l’espai.

Later…

 

Puntuacio

9,5

Call Me By Your Name és una sinfonía a la vida i als enamoraments fugaços, un dolorós recordatori que la juventut s’acaba, que els amors es dilueixen i que la vida passa volant.

Títol
Call Me By Your Name. La descoberta d'un mateix en l'altre.

Director
Luca Guadagnino

Actors
Timothée Chalamet, Armie Hammer, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel
Comments are closed.