MENU

8 febrer, 2018 Comentaris tancats a ‘Loveless’, sense vida Visualitzacions: 1671 Cinema Jep Soler

Títol
Nelyubov (Loveless)

Director
Andrey Zvyagintsev

Actors
Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov, Marina Vasilyeva, Andris Keishs, Alexey Fateev
Andrey Zvyagintsev elabora un retrat social que no agradarà als espectadors, perquè s’hi veuran reflectits en alguns passatges i això els farà sentir incòmodes

Puntuació

9

‘Loveless’, sense vida

La felicitat és l’avantsala de la felicitat
(Eduard Punset)

Aquesta afirmació d’en Punset ja l’he utilitzada diverses vegades en els meus posts i l’haig de tornar a repetir avui perquè és el resum perfecte de Loveless (Andrei Zviagintsev). Els protagonistes són més feliços quan imaginen el que necessiten i el que tindran en el futur que no pas quan hi arriben. La pel·lícula és una descripció d’una societat individualista formada per membres egoistes i egocèntrics, situada a Rússia però que es podria traslladar a qualsevol ciutat del primer món. Els dos protagonistes principals són un matrimoni en l’etapa final de la relació, en el moment en què només els falta arreglar els papers, vendre el pis i desempallegar-se del fill que tenen en comú i que els fa nosa. Cap dels dos volen tenir un fill adolescent a la seva vida, perquè tenen el seus somnis en un altre espai, en un lloc quasi real que han anat construint paral·lelament. Ella, la mare, manté una relació amb un home solvent, més gran que ella i que li dona estabilitat; i ella creu que n’està enamorada, que ha descobert l’amor per primera vegada a la vida. Ell, el pare, manté una relació amb una dona amb qui espera un fill, perquè per a ell tenir una família estable amb descendència és la manera de mantenir el nivell social, laboral i econòmic. El tercer en discòrdia, el fill adolescent, no té cap alternativa a la vida actual, per tant, intenta sobreviure buscant espai de tranquil·litat a la natura, al silenci. Tot canvia el dia que el fill desapareix i la felicitat dels seus pares es veu compromesa.

Andrei Zviagintsev elabora un retrat social que no agradarà als espectadors, perquè s’hi veuran reflectits en alguns passatges i això els farà sentir incòmodes. La dependència de la comunicació virtual, la incapacitat de parlar cara a cara, l’egoisme intrínsec de l’ésser humà, el menyspreu envers les generacions passades, la creença que la pròpia generació és la més ben preparada i, per tant, la que té raó, el pensament universal que per aconseguir la felicitat tot està permès… Tot això, i molt més, apareix en els fonaments de la pel·lícula, però és que, a més, al voltant s’hi construeix una crítica, aquí sí, a Rússia i a Putin, on el poble s’ajuda mentre l’Estat els deixa de banda marejant-los entre tanta burocràcia sense donar-los cap solució. Ara que hi penso, potser això també és universal. La pel·lícula no té cap fissura per poder-la criticar negativament i, a banda de tenir un bon guió, les imatges són acurades i precioses enmig de tanta crueltat. Ideal per gaudir-la en família i, després, parlar-ne.

 

Puntuacio

9

Andrey Zvyagintsev elabora un retrat social que no agradarà als espectadors, perquè s’hi veuran reflectits en alguns passatges i això els farà sentir incòmodes

Títol
Nelyubov (Loveless)

Director
Andrey Zvyagintsev

Actors
Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov, Marina Vasilyeva, Andris Keishs, Alexey Fateev
Comments are closed.