MENU

22 febrer, 2018 Comentaris tancats a ‘Altered Carbon’: pareu d’insultar el ciberpunk Visualitzacions: 1778 Sèries Víctor Gonzàlez

Títol
Altered Carbon

Creador
Laeta Kalogridis

Actors
Joel Kinnaman, James Purefoy i Martha Higareda
Amb aquesta premissa i un llibre més que potable, Netflix ens podria haver presentat un Altered Carbon suficient pels amants del subgènere, però no, el que apareix a la pantalla és una història extremadament violenta

Puntuació

1

‘Altered Carbon’: pareu d’insultar el ciberpunk

Richard K. Morgan va publicar la seva opera prima Altered Carbon el 2002, en què posava sobre la taula un ciberpunk dur que es va rebre molt bé i que el portaria a escriure Broken Angels (2003) i Woken Furies (2005), dues obres amb un gran nombre de seguidors.

El subgènere del ciberpunk no va ser inventat per William Gibson amb el seu magnífic llibre Neuromancer (1984) com molts ens volen fer creure. Ja Philip K.Dick amb Radio lliure Albenuth i el seu conegut Somien els androides amb ovelles elèctriques? havien posat els fonaments d’un subgènere on es barrejaven la ciència-ficció, la cultura de la droga i el sexe lliure dels 60, els hackers, la realitat virtual i els punks, la força de la intel·ligència artificial sobre societats tecnològicament avançades i el canibalisme de les grans corporacions postcapitalistes tipus Tyrell Corporation.

El nihilisme distòpic ens ha deixat grans films com THX 1138 (1971), Blade Runner (1982) o Desafío total (1989). Metropolis (1927) de Fritz Lang i l’obra mestra cibernètica del director alemany Rainer Fassbinder, Welt amb Draht (1973), són dos exemples de protociberpunk que no us podeu perdre, i sempre és bo repassar les obres de mons galàctics colonitzats d‘Isaac Asimov (Fundació), de Frank Herbert (Dune) o de Robert A. Heinlein (Tunnel in the Sky) per entendre que el ciberpunk també s’ha nodrit dels escriptors de ciència-ficció més tradicionals, acabant amb una barreja postmoderna de primera categoria.

Amb aquesta premissa i un llibre més que potable, Netflix ens podria haver presentat un Altered Carbon suficient per als amants del subgènere, però no, el que apareix a la pantalla és una història extremament violenta que s’esplaia amb la crueltat sobre la dona, dins d’una civilització tecnològicament espectacular agafada directament del Los Angeles 2019 de Blade Runner, amb molt de maquillatge digital, això sí, per tal que quedi tot ben maco.

Ni l’actor Joel Kinnaman (Robocop, The Killing) fent de protagonista salva la sèrie, tot i que ens adonem de la seva vigorèxia amb un cos castigat a la sala de musculació que vol ensenyar cada vegada que el guió li ho permet.

Jo em pensava que la ciència-ficció era un gènere que inspirava els espectadors a reflexionar sobre futurs incerts, provocant una mica de pensament en aquella neurona que ens quedava viva al cervell per definir i potser explorar les conseqüències de la tecnologia sobre el futur de la nostra societat. Aquest ADN sembla haver desaparegut en mans dels gestors de Netflix, que molesten, i molt, amb les seves sèries setmanals i que han fet augmentar la meva hostilitat cap a la plataforma.

Però aquest article no tractava sobre la meva creixent frustració, sinó sobre el desastre d’Altered Carbon. Cal fer alguna cosa de profit, com per exemple repassar el film Class of 1999, en què a les free fire zones de la ciutat de Seattle el govern ha col·locat educadors androides per parar el caos violent dels seus alumnes als instituts de secundària. És un film molt maco per al professorat d’avui que us ensenyarà de la filosofia de vida molt més que les 10 hores de conyàs d’Altered Carbon.

I amén, com diu aquell.

Puntuacio

1

Amb aquesta premissa i un llibre més que potable, Netflix ens podria haver presentat un Altered Carbon suficient pels amants del subgènere, però no, el que apareix a la pantalla és una història extremadament violenta

Títol
Altered Carbon

Creador
Laeta Kalogridis

Actors
Joel Kinnaman, James Purefoy i Martha Higareda
Comments are closed.