MENU

5 març, 2018 Comentaris tancats a Espiant una lluita d’egos Visualitzacions: 1493 Cinema Jep Soler

Títol
Voyeur

Director
Myles Kane, Josh Koury

Actors
Gay Talese, Gerald Foos
Gerald Foos va comprar als anys seixanta un motel a les afores de Denver per poder satisfer el seu plaer principal, espiar a la gent.

Puntuació

7

Espiant una lluita d’egos

Gerald Foos va comprar als anys seixanta un motel als afores de Denver per poder satisfer el seu plaer principal, espiar la gent. Va fabricar un fals sostre sobre les habitacions i hi va crear la seva pròpia reixa indiscreta al més pur estil de Hitchcock. Cap als anys vuitanta aquest emprenedor empresari hoteler decideix enviar una carta al periodista Gay Talese, que acabava de publicar un llibre sobre la seva experiència infiltrat en una secta naturista que practicava sexe a tort i a dret. En Gerald pensava que en Gay era com ell, una persona atreta pel sexe, i que per això entendria la seva distracció d’espiar les parelles en els seus moments més íntims. Comencen així la seva relació, i en Gay visita unes quantes vegades la sala d’espies per anar recopilant informació sobre el personatge. O això ens vol fer creure. Una vegada han prescrit els possibles crims del voyeur Gerald, el periodista li demana si pot escriure un llibre sobre ell. Ja tenen prop de vuitanta anys i ganes que se sàpiga la història del motel, l’un per tornar a la primera línia periodística i l’altre per fer-se famós. “Jo explicaré la veritat, i tu hi hauràs de conviure”, li diu en Gay, el que no sabia és que potser no es faria realitat la primera part de la frase.

Ara que ha tornat el debat periodístic a escena, gràcies a Spielberg i la pel·lícula The Post, el documental Voyeur, produït per Netflix, també s’afegeix a la polèmica de si es pot publicar tot sense contrastar o si s’ha de buscar la veritat absoluta. A vegades, com veurem, l’egocentrisme del periodisme li pot ocasionar una ceguesa temporal molt perillosa, ja que s’acaba enganxant a la història que l’ha de fer famós i la relació amb l’entrevistat esdevé malaltissa, fins i tot insana. La trama té la sort que els dos directors del documental (Myles Kane i Josh Koury) actuen no només d’observadors, sinó que aconsegueixen tensar la relació entre els dos protagonistes deixant al descobert les excentricitats i paranoies de tots dos. Són grans amants de la càmera, els encanta poder ser els protagonistes, estar a primera línia, tenir gent al voltant que els escolti i poder esplaiar-se amb les seves batalletes. Destacaré només dos moments brillants, perquè crec que val la pena veure aquest documental sense saber gaire res més. El primer és quan ens presenten el periodista i veiem una persona obsessionada en la feina, que guarda tot els retalls de notícies i material d’investigació en caixes folrades de fotografies relacionades amb el cas que pertoca. Després, però, és capaç de criticar en Gerald perquè té una obsessió semblant. Quant els directors veuen això es guarden un as a la màniga i preparen un final apoteòsic, amb en Gay parlant d’en Gerald mentre els espectadors veiem que està parlant d’ell mateix, són molt iguals però no se n’adonen. La segona cosa que cal destacar és la capacitat dels directors per cosir una història, que no sabien cap on aniria, amb molta destresa i misteri (fan aparèixer a pantalla Norman Bates, referent imprescindible de la història), creant un clima que no et permet descansar, només tens ganes de saber-ne més, de veure’n més, de convertir-te en un voyeur de les vides d’en Gerald i en Gay. Espero haver-vos despertat una mica d’interès i que aneu a Netflix a comprovar que val realment la pena.

Puntuacio

7

Gerald Foos va comprar als anys seixanta un motel a les afores de Denver per poder satisfer el seu plaer principal, espiar a la gent.

Títol
Voyeur

Director
Myles Kane, Josh Koury

Actors
Gay Talese, Gerald Foos
Comments are closed.