MENU

13 març, 2018 Comentaris (1) Visualitzacions: 4345 Sèries Jordi Dorca

Títol


Director


Actors

Estem fotuts, morirem ofegats de continguts, esperem que la bombolla es rebenti i es reformulin els paradigmes. Les televisions han d’optar per menys continguts i de més qualitat.

Els índexs de frustració per la manca de temps. Apunts sobre la bombolla de la ficció televisiva

Mesos enrere vaig adherir-me a HBO, a Netflix i gràcies a un amic (dels de veritat) també a Amazon Prime, il·lús de mi em pensava que això seria el paradís, sèries, pel·lícules, pel·lícules televisives, documentals, clàssics, monòlegs còmics… un assortiment que em suposaria uns moments de plaer difícilment equiparables amb res més. Però va ser en el moment d’escollir què mirar quan em vaig sentir absolutament desbordat: les llistes de favorits a vessar, els índexs de frustració per la manca de temps disparats, i jo allà, comandament en mà, assegut al sofà, abatut, bloquejat, em sentia com un nàufrag envoltat d’aigua a punt de ser engolit. Ni endavant ni enrere, quin drama! Al final vaig seleccionar un capítol de Curb your enthusiasm que ja havia vist. Un cop acabat em vaig poder calmar, la síndrome d’abstinència va quedar superada, però “els índexs de frustració per la manca de temps” encara eren allà, asseguts al meu costat al sofà, cada vegada es feien més grans, anaven creixent i creixent, el seu volum ja era massa gros, no hi havia espai per a tots dos al sofà i al cap de poca estona ja no vaig poder més. “Els índexs de frustració per la manca de temps” em van empènyer a abandonar i anar-me’n a dormir. No m’havia passat mai. Anar-me’n a dormir? Quina covardia és aquesta? Què em passa?

«There is simply too much television», va dir el director d’FX John Landgraf. Quanta raó que té. A més el mateix executiu televisiu va fer servir el terme Peak TV per definir la sobredosi de productes audiovisuals que tenim. La xifra no para d’augmentar, el 2017 es van produir més de 500 ficcions televisives, Netflix va produir 1.000 hores de producte propi i les plataformes de streaming van comprar 6.000 milions de dòlars en contingut original.

Aquest excés de contingut és degut a uns catàlegs molt estirats, les novetats competeixen amb sèries de fa 10 anys i la necessitat de les plataformes d’omplir el catàleg. Això provoca una saturació de l’espectador i suposo que ben aviat també del mercat, és difícil que hi hagi prou talent per cobrir de manera digna tanta oferta.

L’espectador està indefens, com es pot triar entre aquesta voràgine? De fet, és difícil, la crítica, almenys la que és seriosa, no pot amb tot, i la resta d’influencers s’han adherit a la confraria del Sant Farsant i pontifiquen sobre sèries de les quals només han vist mig capítol. Per tant, entre els honestos que no poden amb tot i els que (si no és que han pactat amb el diable dies de 48 hores) ens enreden com putes, ens trobem massa vegades sense prescriptors i és aleshores quan ens entreguem als algoritmes i les màquines programades per dir-nos què hem de veure. Si t’ha agradat Sherlock, t’agradarà Elementary, o no!, perquè a mi precisament Sherlock em fascina i Elementary em sembla un insult.

Estem fotuts, morirem ofegats de continguts, esperem que la bombolla rebenti i es reformulin els paradigmes. Les televisions han d’optar per menys continguts i de més qualitat. Si això explota, haurem de tornar al temps de quatre sèries franquícia per canal. El nostre cervell i els nostres nervis ho agrairan. Fem-ho tot més racional i enviem a la merda els índexs de frustració per la manca de temps.

Estem fotuts, morirem ofegats de continguts, esperem que la bombolla es rebenti i es reformulin els paradigmes. Les televisions han d’optar per menys continguts i de més qualitat.

Títol


Director


Actors

Un comentari a Els índexs de frustració per la manca de temps. Apunts sobre la bombolla de la ficció televisiva

  1. […] també és deguda a la incomprensible decisió de duplicar la quantitat de capítols per temporada. Com bé deia recentment el bastard Jordi Dorca, la bombolla de ficció per a televisió no para de créixer, estem ofegats de continguts i els […]