MENU

14 març, 2018 Comentaris tancats a ‘Collateral’, una crítica a la Gran Bretanya actual Visualitzacions: 1515 Sèries Jordi Taulats

Títol
Collateral

Creador
David Hare

Actors
Carey Mulligan, Nathaniel Martello-White, Billie Piper, John Simm, Jeany Spark, Nicola Walker, Hayley Squires, July Namir, Ahd Kamel, Kae Alexander, Mark Preston, Ben Miles, Orla Brady, Shawn Dixon, Lati Gbaja, George Georgiou, John Heffernan, Buppha Wittaya-Amponpunt
‘Collateral’, un drama policíac on, en quatre capítols, s’aprofita per denunciar les injustícies del govern britànic pel que fa a la problemàtica dels refugiats i, sobretot, a l’abús del poder.

Puntuació

6,5

‘Collateral’, una crítica a la Gran Bretanya actual

Abdullah Asif rep l’encàrrec de portar una pizza a Karen Mars. La Karen és una clienta habitual, força desagradable, que cada divendres demana la mateixa pizza a la mateixa hora. Abdullah l’hi porta i, en sortir de l’edifici és abatut a trets. A partir d’aquí s’inicia una investigació que afectarà diverses persones, entre elles una vicària lesbiana, una capitana de l’exèrcit, un polític rebel del seu partit o, fins i tot, l’MI5.

David Hare, guionista de Las horas (The Hours, 2002), en una coproducció de la BBC britànica i l’americana Netflix, ha escrit el guió de Collateral, un drama policíac en què, en quatre capítols, aprofita per denunciar les injustícies del govern britànic pel que fa al problema dels refugiats i, sobretot, a l’abús del poder.

Si hi ha una cosa que destaqui a Collateral és que en comptes del fet que l’investigador principal del cas hagi de carregar amb el pes de tota la història, aquesta sèrie reparteix la càrrega entre una mitja dotzena de personatges. Així doncs tenim la detectiva DI Kip Glaspie, magistralment interpretada per Carey Mulligan. Kip, una exatleta professional molt coneguda a Anglaterra, és capaç de ser directa sense ser insensible i, tot i que se sap més intel·ligent que els que l’envolten, no ho utilitza per menystenir els seus companys o superiors. També tenim les germanes d’Abdullah, Fatima i Mona Asif. Juntament amb Abdullah, Fatima i la seva germana Mona, embarassada, van decidir fugir de Síria i entrar il·legalment a Anglaterra. Amb aquesta història s’aprofita per parlar del tràfic de persones, els abusos de què són víctimes i les dificultats a l’hora de començar una vida nova.

Repassem més personatges i més denúncies. Tenim Sandrine Shaw, una capitana de l’exèrcit britànic que fa poc que ha tornat de l’Afganistan, amb un trastorn d’estrès posttraumàtic, i que pateix l’assetjament del seu superior. Però si a Collateral fan una crítica de la política d’immigració i de l’exèrcit, l’Església anglicana no en queda al marge. Jane Oliver és una vicària lesbiana que es veu obligada, pel seu bisbe, a triar entre l’amor que sent per la seva parella, l’única testimoni de l’assassinat, o l’amor que sent per la seva parròquia.

Política, exèrcit, Església… Hi ha més situacions de poder? Sí, i potser la més comuna: la de les parelles. En aquest cas tenim el polític David Mars, un laborista en el punt de mira de la direcció del seu partit per les crítiques que els hi fa, i a la seva exdona Karen Mars. Aquesta aprofita la força que li confereix tenir una filla en comú per trasbalsar la vida d’en David.

Tots aquests personatges els interpreten actors prou coneguts pel públic en general. Ja hem parlat de Carey Mulligan, que només amb aquell somriure decaigut que tan bé sap fer és capaç de tranquil·litzar l’espectador i dir-li que tot va com té planejat. Jane Oliver, la vicària, la interpreta Nicola Walker, que ja hem pogut veure a River. John Simm, a qui hem vist com a The Master a Dr. Who, dona vida al laborista David Mars, mentre que Billie Piper, la Lily de Penny Dreadful o la Rose Tyler de Dr. Who, dona vida a la incordiant exdona de Mars.

Ja ho veieu, Collateral és una sèrie que no s’està de res. Tot i que està ben dirigida i ben interpretada, potser el fet que només consti de quatre capítols i vulgui tractar molts temes fa que, en alguns moments, es faci pesada de seguir, però us la recomano si sou dels qui un bon assassinat, una bona investigació i unes bones interpretacions us fan trempar.

Puntuacio

6,5

‘Collateral’, un drama policíac on, en quatre capítols, s’aprofita per denunciar les injustícies del govern britànic pel que fa a la problemàtica dels refugiats i, sobretot, a l’abús del poder.

Títol
Collateral

Creador
David Hare

Actors
Carey Mulligan, Nathaniel Martello-White, Billie Piper, John Simm, Jeany Spark, Nicola Walker, Hayley Squires, July Namir, Ahd Kamel, Kae Alexander, Mark Preston, Ben Miles, Orla Brady, Shawn Dixon, Lati Gbaja, George Georgiou, John Heffernan, Buppha Wittaya-Amponpunt
Comments are closed.