MENU

18 abril, 2018 Comentaris tancats a ‘The Looming Tower’, el camí fins a l’11-S Visualitzacions: 1618 Sèries Àlex Oliva

Títol
The Looming Tower

Creador
Dan Futterman, Alex Gibney, Lawrence Wright

Actors
Jeff Daniels, Tahar Rahim, Peter Sarsgaard, Wrenn Schmidt, Bill Camp, Ella Rae Peck,
The Looming Tower se centra en la lluita interna entre la CIA i l’FBI en els anys previs a l’11S, davant la creixent amenaça d’Osama Bin Laden d’atemptar en sòl americà. Dos departaments que haurien de treballar plegats però que es perden en un mar de burocràcia, egos i afany de protagonisme en detriment de la seguretat d’un país.

Puntuació

8,5

‘The Looming Tower’, el camí fins a l’11-S

L’any 2007 Lawrence Wright va guanyar el premi Pulitzer amb un assaig on descrivia amb gran detall tots els fets que, suposadament, van contribuir a perpetrar l’atemptat terrorista més dramàtic de la història. Aquella novel·la documental es titulava The Looming Tower i ha servit al canal Hulu per fer-ne una minisèrie de 10 capítols que al nostre país podem veure a través d’Amazon Prime. El mateix Lawrence Whight ha participat en l’adaptació juntament amb Dan Futterman i Alex Gibney, documentalista de renom i guanyador d’un Oscar el 2008, amb qui ja havia treballat el 2015 en un polèmic documental sobre la cienciologia basat en una novel·la de l’escriptor americà.

The Looming Tower se centra en la lluita interna entre la CIA i l’FBI els anys previs a l’11-S, a causa de la creixent amenaça d’Ussama ben Laden d’atemptar en sòl americà. Jeff Daniels interpreta John O’Neill, cap de l’esquadró I-49, una subdivisió antiterrorista de l’FBI, mentre Peter Sarsgaard dona vida a Martin Shcmidt, l’oficial al capdavant de l’estació Alec, encarregada de monitoritzar tots els moviments de Bin Laden per part de la CIA. Dos departaments que haurien de treballar plegats però que es perden en un mar de burocràcia, egos i afany de protagonisme en detriment de la seguretat d’un país. L’obsessió de Shcmidt (personatge basat en l’oficial Michael Scheuer, l’únic dels importants a qui han canviat el nom real) sobre Bin Laden i la seva reticència a compartir informació amb el seu homòleg a l’I-49 se’ns presenta com un dels factors més determinants en la lluita antiterrorista del moment.

A la sèrie, també hi participa Tahar Rahim que dona vida a Ali Soufan, musulmà nacionalitzat americà d’origen libanès i mà dreta d’O’Neill a l’FBI. La seva visió del conflicte és un dels punts més atractius de la història. Fart de l’ús de l’islamisme que feia Al-Qaida com a excusa pel conflicte bèl·lic, va ser un dels agents al terreny els anys previs a l’atemptat i una figura cabdal en l’anàlisi posterior. Tant és així que el 2011 va publicar The Black Banners: the Inside Story of 9/11 and the War Against Al-Qaeda, llibre que com explica Pere Cardús en aquest article, inclou frases i paràgrafs sencers tapats en negre a causa de la censura que va haver de passar per part de la CIA, on ni tan sols havia treballat. Tot i que la sèrie no té res a veure amb el llibre de Soufan, aquest fet ens mostra fins a quin punt hi va haver desavinences entre ambdues companyies.

Finalment, cal destacar els diàlegs i el ritme com a punts forts de la sèrie, que s’estalvia moments que no afegeixen res al fil principal i exigeixen l’atenció de l’espectador, que s’hi veurà atrapat en pocs capítols, i avança ràpidament fins al fatídic desenllaç. A més, perquè no ens oblidem que el que veiem està basat en fets reals, la sèrie mostra imatges reals del mateix Bin Laden o dels atemptats previs a l’11-S, com també notícies i declaracions de personalitats nord-americanes. The Looming Tower és una sèrie imprescindible per a qui vulgui aportar una mica més de llum a la història i per especular sobre una pregunta de la qual difícilment tindrem la resposta: s’haurien pogut evitar els atemptats de les Torres Bessones?

Puntuacio

8,5

The Looming Tower se centra en la lluita interna entre la CIA i l’FBI en els anys previs a l’11S, davant la creixent amenaça d’Osama Bin Laden d’atemptar en sòl americà. Dos departaments que haurien de treballar plegats però que es perden en un mar de burocràcia, egos i afany de protagonisme en detriment de la seguretat d’un país.

Títol
The Looming Tower

Creador
Dan Futterman, Alex Gibney, Lawrence Wright

Actors
Jeff Daniels, Tahar Rahim, Peter Sarsgaard, Wrenn Schmidt, Bill Camp, Ella Rae Peck,
Comments are closed.