MENU

30 abril, 2018 Comentaris tancats a ‘The City and The City’, el somni d’un lloc millor Visualitzacions: 1357 Sèries Jep Soler

Títol
The City and The City

Director
Tom Sharkland

Actors
David Morrissey, Mandeep Dhillon, Maria Schrader, Ron Cook, Danny Webb, Christian Camargo, Robert Firth, Graham Parrington, Lara Pulver, Dennis O'Donnell, Paprika Steen, Corey Johnson, Cokey Falkow, Michael Moshonov, Marama Corlett, Kasia Koleczek, Philip Gascoyne, Michael Ryan, Debora Weston
Aquesta mini-sèrie de només quatre capítols ens situa en una ciutat partida per la meitat, dividida entre Beszel, d’estètica decadent al més pur estil Blade Runner, i UI Qom, més avançada tecnològicament

Puntuació

7

‘The City and The City’, el somni d’un lloc millor

Deu ser cert que els humans no estem mai contents amb el que tenim. Si més no veient el panorama cinematogràfic i serièfil dels darrers mesos. La majoria de productes van destinats a desitjar poders sobrenaturals o viure en llocs més atractius o a tornar nostàlgicament a temps passats que, segons diuen, sempre són millors. També ens atrauen aquells mons imaginaris que ens allunyen momentàniament de la realitat, per nosaltres anodina, i que esdevindrà un paradís pels infants d’ara que en un futur defensaran que el principi de segle eren temps millors. En fi, ja ho explicava perfectament en Woody Allen a Midnight in Paris, no cal que li doni més voltes. Entre tot plegat feia temps que no ens plantejaven algunes situacions dignes de Matrix o Dark City: aquest món en el qual vivim és real? Algú amb poder ens està amagant alguna cosa? Evidentment, si parlem de política catalana, les dues respostes serien un no per la primera i un sí per la segona, però això no em toca a mi desenvolupar-ho. El que vull és parlar-vos de la sèrie The City and The City emesa per la BBC Two,  dirigida per Tom Sharkland (The Children – 2008) i  interpretada per un excel·lent David Morrissey (The Walking Dead, The Driver).

Aquesta minisèrie de només quatre capítols ens situa en una ciutat partida per la meitat, dividida entre Beszel, d’estètica decadent al més pur estil Blade Runner, i UI Qom, més avançada tecnològicament i amb un millor clima. Els habitants de cada tros de ciutat no poden tenir contacte amb l’altre costat, fins i tot no poden mirar-se. A cop d’ull, si estàs en una ciutat, veus l’altra part borrosa i per tant, si vols espiar, t’hi has de fixar molt o acostar-te perillosament. Si això passés, el cos de seguretat anomenat la Bretxa et detindria. La trama barreja dos elements molt interessants, per una banda l’estil narratiu de les novel·les negres tipus Raymond Chandler (amb en Philip Marlowe) o Mickey Spillane (amb en Mike Hammer) quan el narrador és el mateix investigador que va introduint-se en una història fosca per ajudar a un personatge femení fins a una situació ben enrevessada i difícil de solucionar. A The City and The City l’inspector Borlú és el nostre patidor amfitrió, disposat ha de resoldre un assassinat, que li despertarà emocions del passat i es tornarà a plantejar l’existència d’una ciutat amagada, Orciny. L’altre element important és la ciència-ficció, en cap cas ens expliquen l’origen de les dues ciutats, ni tampoc sabrem el perquè s’estructura d’aquesta manera, això no importa. Prefereixen centrar-se en una trama política que explica el control de la població, l’enriquiment de les multinacionals, el mal de les religions i la pèrdua de valors intrínsecs en la humanitat com l’ajuda incondicional cap al pròxim. No és d’estranyar que la sèrie estigui basada en la novel·la del mateix títol escrita per China Miéville, ateu declarat,  format en ciències polítiques i economia, coneixedor de les cultures orientals i seguidor de les idees trotskistes.

 

Puntuacio

7

Aquesta mini-sèrie de només quatre capítols ens situa en una ciutat partida per la meitat, dividida entre Beszel, d’estètica decadent al més pur estil Blade Runner, i UI Qom, més avançada tecnològicament

Títol
The City and The City

Director
Tom Sharkland

Actors
David Morrissey, Mandeep Dhillon, Maria Schrader, Ron Cook, Danny Webb, Christian Camargo, Robert Firth, Graham Parrington, Lara Pulver, Dennis O'Donnell, Paprika Steen, Corey Johnson, Cokey Falkow, Michael Moshonov, Marama Corlett, Kasia Koleczek, Philip Gascoyne, Michael Ryan, Debora Weston
Comments are closed.