MENU

18 maig, 2018 Comentaris tancats a Videoteca bastarda: ‘Emperor of the North Pole’ Visualitzacions: 1302 Cinema, Videoteca bastarda Jep Soler

Títol
Emperor of the Pole North

Director
Robert Aldrich

Actors
Lee Marvin, Ernest Borgnine, Keith Carradine, Charles Tyner, Malcolm Atterbury, Simon Oakland, Harry Caesar, Matt Clark, Elisha Cook Jr., Sid Haig, Lance Henriksen
Les escenes de lluita i suspens són tant intenses que és d’esperar que el director busqui algun recurs per deixar respirar a l’espectador.

Puntuació

8

Videoteca bastarda: ‘Emperor of the North Pole’

Sinopsi: En plena depressió americana a principis dels anys 30 els sense-sostre s’han multiplicat i busquen la manera de sobreviure transitant entre estats en trens de mercaderies. El tren número 19 d’Oregon és un dels pocs en els que no viatgen els vagabunds, gràcies al seu estricte guarda, en Shack.

Pel·lícula sobre l’obsessió per la llei, encara que sigui inhumana, no hauria passat a la història si no fos pel triplet protagonista. Ernest Borgnine es posa a la pell del malèfic Shack, un vigilant que odia als vagabunds pel que representen, persones que només es volen aprofitar de les companyies de tren per viatjar gratuïtament, és a dir per robar. Aquest odi genera tanta obsessió que li encega la vista i no veu als indigents com a humans, sinó que els acaba veient com un perill i s’agafa totes les llicencies per defensar-se. A l’altra costat hi ha una parella de vagabunds, el veterà i orgullós Nº1 (Lee Marvin) que emprèn una lluita personal amb el vigilant que es convertirà en llegenda entre els seus conciutadans. El tercer en discòrdia és el jove Cigaret (Keith Carradine) que es creu que ja ho sap tot i per això es va equivocant massa sovint fins a convertir-se en el imperfecte deixeble. Tot i ser una de les pel·lícules menors de Rober Aldrich (Que fue de Baby Jane?, Doce del patibulo) el record que en té el vostre humil narrador ha fet que entres dins la Videoteca Bastarda. Haig de reconèixer que revisant-la per poder fer el post trobo que les escenes d’oxigenació són un pèl llargues i amb una música poc adequada. Les escenes de lluita i suspens són tant intenses que és d’esperar que el director busqui algun recurs per deixar respirar a l’espectador, com que l’humor en aquest cas no és adequat s’utilitza la relació entre el mestre i l’aprenent.

Fa massa temps que estem embolicats en la terrible història dels refugiats a Europa, dels que fugen de la guerra i la pobresa per trobar un bon millor. Emperor of the North Pole (1973) explica la pobresa, la supervivència dels abandonats i les ganes de mantenir certa dignitat, gràcies a l’amistat i a compartir el poc que es té. En definitiva ens explica la lluita entre l’oprimit, el que ja sembla que ho ha perdut tot, contra el poder de l’estat, aquell que es creu que amb l’imperi de la llei, un martell (o una porra) i quatre crits ja ho té tot arreglat. Espero que la descobriu o la recupereu, val la pena.

La Frase: “Típic d’aquesta època; el Governador pot robar i nosaltres no, i a més la policia és abstèmia”

L’Escena: “Inici del film, coneixem a Shack, vigilant que ningú pugi al tren, detecta un vagabund entre dos vagons i l’ataca per darrere amb el martell. Un cop letal”

El Frame: El somriure pervers de Shack quan llegeix a la torre d’aigua de l’estació que en Nº1 agafarà el seu tren per anar a Portland. Se li il·lumina la cara pensant que tindrà una nova oportunitat per caçar-lo.

L’Espoiler: La violència del film feia presagiar una vintena de morts, doncs no, amb dos n’hi haurà prou.

Puntuacio

8

Les escenes de lluita i suspens són tant intenses que és d’esperar que el director busqui algun recurs per deixar respirar a l’espectador.

Títol
Emperor of the Pole North

Director
Robert Aldrich

Actors
Lee Marvin, Ernest Borgnine, Keith Carradine, Charles Tyner, Malcolm Atterbury, Simon Oakland, Harry Caesar, Matt Clark, Elisha Cook Jr., Sid Haig, Lance Henriksen
Comments are closed.