MENU

8 juny, 2018 Comentaris (1) Visualitzacions: 2309 Cinema, Videoteca bastarda Jordi Dorca

Títol
Duel

Director
Steven Spielberg

Actors
Dennis Weaver, Tim Herbert, Lou Frizzell, Jacqueline Scott, Eddie Firestone, Lucille Benson, Gene Dynarski
Aquest film és, sens dubte, un exercici d’estil més que notable i una mena de declaració d’intencions del que serà el posterior cinema de Spielberg

Puntuació

8,5

Videoteca bastarda: ‘Duel’

Sinopsi: quan en David intenta avançar un camió cisterna no s’imagina que el conductor s’ho prendrà com una ofensa personal. A partir d’aquest moment, el diabòlic camioner el sotmetrà a una persecució mortal.

El diablo sobre ruedas es va estrenar a Europa a les sales de cinema tot i que Spielberg quan la va dirigir l’any 1971 la va pensar com una pel·lícula per a la televisió. Era un film de baix pressupost que, sorprenentment, potser també pel mateix director, va rebre excel·lents crítiques, elogis molt merescuts, al meu entendre, ja que és difícil trobar pel·lícules que mostrin un domini tan perfecte del suspens com aquesta.

La pel·lícula explora l’angoixa d’un home corrent que es veu assetjat i amenaçat per un poder descomunal i absolutament irracional representat per un camió cisterna que després d’un avançament en una carretera secundària inicia una persecució contra David (Dennis Weaver) i el seu Chrysler Valiant Regal de la sèrie V de color vermell. La tensió de l’ambient creix a mesura que avança el metratge, amb el pas dels minuts també canvia de manera substancial la psicologia del protagonista i l’angoixa de l’espectador, que experimenta una enorme empatia cap a un personatge que es veu assetjat de manera inhumana en espais corrents de la vida quotidiana de la gent (carreteres, bars, encreuaments o estacions de servei).

Aquest film és, sens dubte, un exercici d’estil més que notable i una mena de declaració d’intencions del que serà el posterior cinema de Spielberg. Sens dubte una de les grans pel·lícules oblidades de la filmografia del director i una cinta bastarda imprescindible per a la vostra videoteca.

La frase: «Després la meva dona em dirà: ‘Què? Has tingut un bon viatge?’» (David Mann).

El frame: el pla de David al mig de la carretera, al costat del seu cotxe, mirant desafiant el camió i el camioner que l’assetgen, és de les que més em va impactar del film.

L’escena: la col·lisió final del cotxe i el camió que suposa el desenllaç de la pel·lícula i posa fi a l’angoixa que la persecució ha suposat per a l’espectador durant els 85 minuts de metratge.

L’espòiler: en David s’acaba deslliurant del camioner i se salva (o no, ara no ho recordo).

Puntuacio

8,5

Aquest film és, sens dubte, un exercici d’estil més que notable i una mena de declaració d’intencions del que serà el posterior cinema de Spielberg

Títol
Duel

Director
Steven Spielberg

Actors
Dennis Weaver, Tim Herbert, Lou Frizzell, Jacqueline Scott, Eddie Firestone, Lucille Benson, Gene Dynarski
Un comentari a Videoteca bastarda: ‘Duel’

  1. Joan Gil ha dit:

    Vaig veure aquest film per casualitat a la TV quan vaig arribar als EUA en 1976 i no l’he pogut oblidar mai. L’he tornat a veure dues o tres vegades i em sap greu que no he trobat mai un disc. Per a mí és potser un dels millors films de Spielberg. Dennis Weaver va fer després alguna sèrie de TV regular, però jo recordava el Duel cada cop que el veia. Ah! Al final, en Dennis atrau el camioner a un barranc i se salva, mentre el camió cau i és destruit. Per aquells anys jo vaig viatjar per zones desèrtiques de l’Oest i de fet el film tenia una certa credibilitat.