MENU

20 juliol, 2018 Comentaris (1) Visualitzacions: 2823 Cinema, Videoteca bastarda Jep Soler

Títol
Apocalypse Now Redux

Director
Francis Ford Coppola

Actors
Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Frederic Forrest, Sam Bottoms, Albert Hall, Laurence Fishburne, Harrison Ford, Dennis Hopper, G.D. Spradlin, Christian Marquand, Aurore Clément, Cynthia Wood, Colleen Camp, Damien Leake, James Keane, Herb Rice, Scott Glenn, R. Lee Ermey
M’agradaria poder ser original parlant d’Apocalyse Now. No podrà ser, perquè se n’ha escrit tant i tan bé que si volgués emular els grans crítics que n’han parlat faria el ridícul. Només em queda fer-hi una visió bastarda.

Puntuació

8.5

Videoteca bastarda: ‘Apocalypse Now Redux’

Sinopsi: El capità Willard (Martin Sheen) rep la missió d’eliminar el coronel Kurtz (Marlon Brando), un brillant militar que durant la guerra del Vietnam és acusat de traïdor. El coronel viu en un lloc remot al bell mig de la jungla vietnamita. Durant el periple per a la recerca i mort del coronel, el capità també viatjarà al més profund de l’esser humà i allà hi trobarà l’autèntic terror.

Aquest principi d’estiu he fullejat el magnífic exemplar de la revista El Món d’Ahir que parla sobre cinema. En aquell número, el cinquè, en Quim Casas fa una dissecció de les pel·lícules que parlen de la guerra del Vietnam i en situa dues en el podi de les més influents. Una és El caçador (1978), de Michael Cimino, de la qual parlarem més endavant en aquest apartat de Videoteca Bastarda, i l’altra és Apocalyse Now (1979), de Francis Ford Coppola. En l’article en Quim Casas explica tots els films que s’han fet a posteriori sobre els horrors de la guerra i com l’ombra de Coppola hi apareix recurrentment. Per aquest motiu vaig decidir tornar a mirar el film, per endinsar-me en la pel·lícula des d’una òptica més profunda que les vegades anteriors. Tant per tant, vaig pensar, millor que em capbussi en la versió Redux del director. Res, tres hores i quart de divertiment bèl·lic.

M’agradaria poder ser original parlant d’Apocalyse Now. No podrà ser, perquè se n’ha escrit tant i tan bé que si volgués emular els grans crítics que n’han parlat faria el ridícul. Només em queda fer-hi una visió bastarda. En el nostre decàleg bastard defensem allò que és diferent, atrevit i violent. Coppola no s’està de res en el film, comença amb les explosions sobre la jungla vietnamita mentre un jove Martin Sheen transita alcohòlicament en espera de l’acció i recordant, amb desconcert, la tornada a casa, aquell retorn a un lloc on ningú t’entén i per això prefereixes allistar-te de nou. Diuen que realment en Sheen anava col·locat i m’ho crec. L’altre personatge indispensable de la pel·li és el coronel Kilgore (Robert Duvall), un paio que és capaç de bombardejar un poblet posant en perill els seus soldats només pel plaer de surfejar per les millors onades de la zona. Alguns dels moments més mítics del film coincideixen amb ell: l’atac dels helicòpters a ritme de Wagner o l’aparició de Ford Coppola fent de reporter de televisió; a més, Kilgore diu la frase més mítica del film.

No us faré un seguiment cronològic de la pel·li, que ens ocuparia tot el dia. Tinc ganes de fer una valoració del missatge antibèl·lic del film, vist des de la distància cultural i temporal. Durant la guerra del Vietnam les notícies que devien arribar al país les imagino confuses, ambigües. Per una banda, els defensors de la lluita armada al país asiàtic buscaven tot tipus d’excuses per justificar l’acció; en canvi, els favorables de la pau sortien al carrer per demanar la finalització del conflicte i el retorn de les tropes als Estats Units. El cinema, i també sèries com Quarry, han servit com a altaveu per a aquesta segona posició davant la guerra del Vietnam. Coppola decideix anar a sac amb les imatges i els drames de la població autòctona, mostra tot el terror de manera gens gratuïta; cada escena té una raó de ser i un motiu per horroritzar-nos de la massacre que va realitzar l’exèrcit americà, utilitzant tota la seva força i recursos per destruir una societat que es va defensar com va poder, que va resistir fins a la victòria. En van pagar un preu molt alt, i això és el que mostra Apocalypse Now, el cost i patiment de tots dos bàndols, i ens retorna a les eternes preguntes: a qui beneficia una guerra? Val la pena? Tots en sabem les respostes.

Per a aquells que us interessi saber les diferències entre la versió original del 1979 i la Redux, us ho explico breument. Hi ha dues escenes inèdites en el muntatge original. La primera explica el retrobament entre els viatgers de la barca i les noies PlayBoy, en un campament destruït, sense vida però amb unes quantes persones que no saben què fan allà ni quan podran marxar. La segona escena és intensa i filosòfica, els protagonistes arriben a una zona habitada per una petita colònia francesa. Els conviden a passar un dia amb ells i mantenen un debat al voltant de la taula sobre la guerra. Allà s’hi mostra la posició europea sobre la intervenció al Vietnam, les ferides obertes que va deixar la Segona Guerra Mundial, la prepotència del que es creu superior moralment i la presència d’un personatge que esdevindrà essencial, la Roxanna (Aurore Clement). Ella és una jove viuda que ha perdut el marit durant la guerra i que explicarà al capità Willard les dues cares del conflicte bèl·lic, la bellesa i l’amor per una banda i la crueltat i l’horror per l’altra. Dues cares que comparteixen totes les persones i que el capità podrà comprovar quan conegui el coronel Kurtz.

Escena: Quan els caps militars a Saigon reben el capità Willard per encarregar-li la nova missió que tenen per a ell. Tots reunits al voltant de la taula, ben parada, amb tots els luxes d’una societat benestant occidental, escolten les paraules del coronel… Unes paraules que semblen dites per un home savi, experimentat, però que són rebudes pels comensals com el discurs d’un boig.

Frame: La cara de Martin Sheen sortint de l’aigua amb la cara pintada, com el renaixement del soldat assassí que sap que ha de complir una missió per convicció i també per misericòrdia.

Frase: “Com m’agrada l’olor de napalm al matí! (…) És l’olor de la victòria” – Kilgore

Espòiler: En Marlon Brando apareix a pantalla al cap de dues hores amb trenta-i-vuit minuts. El gaudim poca estona, però val molt la pena.

 

Puntuacio

8.5

M’agradaria poder ser original parlant d’Apocalyse Now. No podrà ser, perquè se n’ha escrit tant i tan bé que si volgués emular els grans crítics que n’han parlat faria el ridícul. Només em queda fer-hi una visió bastarda.

Títol
Apocalypse Now Redux

Director
Francis Ford Coppola

Actors
Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Frederic Forrest, Sam Bottoms, Albert Hall, Laurence Fishburne, Harrison Ford, Dennis Hopper, G.D. Spradlin, Christian Marquand, Aurore Clément, Cynthia Wood, Colleen Camp, Damien Leake, James Keane, Herb Rice, Scott Glenn, R. Lee Ermey
Un comentari a Videoteca bastarda: ‘Apocalypse Now Redux’

  1. […] que han creat el material audiovisual i de propaganda basant-se en el film de Francis Ford Coppola, Apocalypse Now (1979). El periple per l’Amazones de la colla de joves soldats té un gran paral·lelisme amb […]