MENU

5 setembre, 2018 Comentaris tancats a ‘Jack Ryan’ és Carrie Mathison amb pell de Jack Bauer Visualitzacions: 1349 Sèries Jordi Taulats

Títol
Jack Ryan

Creador
Carlton Cuse i Graham Roland

Actors
John Krasinski, Abbie Cornish, John Hoogenakker, Mena Massoud, Ali Suliman i Timothy Hutton
‘Jack Ryan’ no sorprendrà a ningú, ni ho pretén. Carlton Cuse i Graham Roland han creat una sèrie destinada al que han de ser els programes televisius, és a dir, a entretenir.

Puntuació

7

‘Jack Ryan’ és Carrie Mathison amb pell de Jack Bauer

Des de que Alec Baldwin es va posar per primer cop en la seva pell, l’analista de la CIA inventat per Tom Clancy, Jack Ryan, ha canviat molt, tant pel que fa a l’aspecte físic com a les seves funcions. Després de Baldwin, Harrison Ford va encarnar un Ryan més madur i més moderat en dues ocasions (Juego de patriotas, el 1922, i Peligro inminente, el 1994). El 2002 tocava rejovenir l’analista i donar-li més moments d’acció, i Ben Affleck va ser l’escollit perquè Ryan tornés a salvar al món a Pánico nuclear. I finalment, 12 anys més tard, és Chris Pine (Jack Ryan: Operación sombra) qui agafa el relleu i intenta, un altre cop, rellançar una saga que, amb Missió: Imposible Jason Bourne té competidors molt durs.

Però sembla que no tothom donava Jack Ryan per perdut. El servei de vídeo a la carta d’Amazon va comprar la sèrie Jack Ryan, una sèrie creada per Carlton Cuse i Graham Roland, sota encàrrec de la Paramount. I amb això ara ja tenim a disposició de tots els abonats a Prime Video d’Amazon Jack Ryan, una sèrie de vuit capítols que passen amb molta facilitat.

Jack Ryan ens ensenya un Jack Ryan més tot terreny que els seus antecessors. Amb un nou cap a la seva secció, en Jack descobreix que hi ha un grup terrorista que es finança d’una manera molt diferent de com ho fa ISIS. D’aquí a descobrir el terrorista més cruel després de Bin Laden només és qüestió de minuts (en concret, els 64 minuts que dura l’episodi pilot). El personatge de Ryan està interpretat per John Krasinski (actor i director de la genial Un lugar tranquilo). Krasinski, tot i que semblaria que no és la decisió més encertada, aporta al Ryan actual una vulnerabilitat que, capítol rere capítol, ens aniran explicant. La guerra freda ja s’ha escalfat i els nous perills venen de Siria, l’Afganistan, el Kurdistan… de països islàmics. I això Carlton Cuse i Graham Roland ho saben i no han volgut adaptar una novel·la de Tom Clancy. Han creat una nova història global, en què no es poden solucionar les coses des d’un despatx del Pentàgon i han dotat Jack Ryan d’unes habilitat en la lluita cos a cos i en l’ús de les armes de foc que no tenen res a envejar a les de Jason Bourne o Ethan Hunt. França i la problemàtica de per què els joves d’aquell país són més susceptibles de ser captats per organitzacions terroristes o Síria i l’odisea dels qui escapen de la guerra són alguns dels temes que tracten, tot i que molt de puntetes.

Acompanyen Krasinski Wendell Pierce (The Wire) com a James Greer, el nou cap de la seva secció i per a qui aquesta destinació és un càstig d’uns fets passats, i Abbie Cornish (Tres anuncios en las afueras) com a Cathy Mueller, una epidemiòloga que començarà una relació amb Ryan.

No, la sèrie Jack Ryan no aporta res de nou. I ho sap. El Jack Ryan d’Amazon seria la suma d’un altre Jack, Jack Bauer de 24, i de Carrie Mathison de Homeland. De Mathison, n’han tret l’habilitat d’aquesta de saber, abans que ningú, quin serà el següent pas del terrorista. De Bauer, es queden amb la capacitat d’aquest de, quan li encarreguen una missió, ser com un gos de presa i no defallir fins que hagi complert l’encàrrec. Però el fet que la sèrie no aporti res de nou al panorama televisiu no treu que el que explica ho expliqui bé, amb eficàcia i, el que és més important, de  manera entretinguda, que, fet i fotut, aquesta ha de ser la finalitat d’un programa de televisió.

 

Puntuacio

7

‘Jack Ryan’ no sorprendrà a ningú, ni ho pretén. Carlton Cuse i Graham Roland han creat una sèrie destinada al que han de ser els programes televisius, és a dir, a entretenir.

Títol
Jack Ryan

Creador
Carlton Cuse i Graham Roland

Actors
John Krasinski, Abbie Cornish, John Hoogenakker, Mena Massoud, Ali Suliman i Timothy Hutton
Comments are closed.