MENU

3 octubre, 2018 Comentaris tancats a ‘Gul’, els dimonis indis arriben a Netflix Visualitzacions: 1298 Sèries Jordi Taulats

Títol
Ghoul

Director
Patrick Graham

Actors
Radhika Apte, Manav Kaul, Mahesh Balraj, Ratnabali Bhattacharjee, Mallhar Goenka, Rohit Pathak
‘Gul’ no innova el gènere, és una mica lent en la seva primera part, però ens apropa una mica al folclore àrab i ens mostra un context polític que, per desgracia, no sembla que hagi d’estar massa lluny i que espanta tant o més que la mitologia.

Puntuació

6,5

‘Gul’, els dimonis indis arriben a Netflix

Si fem una llegida a la Viquipèdia, trobem l’entrada de Gul que ens diu:

El gul és un monstre de la mitologia àrab descrit com un tipus de mort vivent o esperit maligne (dimoni) que s’alimenta de carn humana morta. Freqüenta cementiris i habita llocs inhòspits.

Doncs bé, amb aquesta cerca i la que vaig haver de fer per parlar d’American Gods, la Universitat Rey Juan Carlos ja em podria donar el títol del màster en Mitologia i Déus diversos, que per menys feina feta han atorgat màsters a CasadoCifuentes o Montón

Ara que ja sabem què és un Gul, podem entrar en matèria i parlar de la sèrie de Netflix Gul. Després que la cadena apostés per portar títols estrangers (l’alemanya Dark, la brasilera 3%, la danesa The Rain o la italiana Suburra en són uns exemples) i treure de la seva zona de confort l’espectador, decideix arriscar més i ara ens porta una sèrie de terror índia, Gul.

La trama segueix la Nida (Radhika Apte), en un futur distòpic en què l’Índia està controlada per militars extremistes i autoritaris. La Nida és a l’acadèmia militar per aprendre tècniques d’interrogatori extrem, i després de trair el seu pare en favor del règim instaurat, comença un nou treball dins d’un centre d’interrogatoris militars. Poc després que la Nida arribi al centre, li comuniquen que el líder dels rebels, Ali Saeed, ha estat detingut i que el portaran a aquell centre, on ella haurà de dirigir l’interrogatori. A partir del moment que Ali arriba al centre, tant els presoners que hi havia com els militars que els custodien comencen a morir de manera brutal.

No us heu trobat mai en aquesta situació? Esteu amb la vostra parella i decidiu veure alguna cosa. Un dels dos diu: «No posis una pel·li que duren molt» i acabeu veient 4 capítols de 50 minuts cadascun d’una sèrie que, quan us agiteu al llit, ja ni recordareu. Doncs Netflix això ho té molt present i, quan va comprar els drets de Gul, que estava pensada per ser una pel·lícula, la va passar a format de minisèrie i la va dividir en 3 capítols de 45 minuts cadascun. Tot un encert, i més si tenim en compte que l’espectador general no està acostumat a la manera d’actuar índia.

El primer capítol de Gul us farà pensar que aquesta sèrie no val gaire la pena. Lenta, poc interessant, i sense un cliffhanger cridaner, pensareu que no passa res, a la sèrie. Però si decidiu continuar us sorprendreu. El director i guionista Patrick Graham us endinsarà en un laberint de passadissos foscos, símbols demoníacs, il·luminació erràtica, personatges grisos, sales d’interrogatori ensangonades, girs de guió i, per descomptat, un dimoni afamat de sang i mort. Sí, Gul tira de tots els clixés d’aquest gènere, però aquests clixés s’aguanten.

Gul, que està produïda per Jason Blum, fundador de Blumhouse Productions, productora que ens ha portat Get Out (Jordan Pele, 2017), Split (M. Night Shyamalan, 2017) o les pel·lícules de Paranormal Activity, no deixa passar l’oportunitat de fer una crítica social al seu país i als totalitarismes, sobretot en el primer capítol.

Puntuacio

6,5

‘Gul’ no innova el gènere, és una mica lent en la seva primera part, però ens apropa una mica al folclore àrab i ens mostra un context polític que, per desgracia, no sembla que hagi d’estar massa lluny i que espanta tant o més que la mitologia.

Títol
Ghoul

Director
Patrick Graham

Actors
Radhika Apte, Manav Kaul, Mahesh Balraj, Ratnabali Bhattacharjee, Mallhar Goenka, Rohit Pathak
Comments are closed.