MENU

10 octubre, 2018 Comentaris tancats a ‘Big Fish & Begonia’, sense ànima però amb molt d’amor Visualitzacions: 1788 Cinema Jordi Taulats

Títol
Da Yu Hai Tang

Director
Xuan Liang i Chun Zhang

Actors
Animació
“Sense felicitat, quin és el significat de la longevitat?”. Aquesta és una frase de la pel·lícula que reprodueix perfectament el missatge que ens vol fer arribar

Puntuació

7

‘Big Fish & Begonia’, sense ànima però amb molt d’amor

Abans de començar a mirar Big Fish & Begonia –i després d’aconseguir un paquet de mocadors– és important saber que el taoisme és molt important en aquesta pel·lícula. La paraula clau en la cinta d’animació és harmonia, especialment amb la naturalesa i els processos bàsics de la vida, com el cicle del naixement i la mort, així com amb els cicles del planeta i les estacions de l’any.

A Big Fish & Begonia seguirem la història de tres personatges: Chun (que significa renovació de la natura, primavera), Qiu (tardor) i Kun. La Chun i en Qiu viuen en un món fantàstic sota els mars i la terra. En aquest món, hi viuen uns éssers que, tot i que no són déus, són els encarregats de controlar la climatologia i les estacions del món humà. Quan fan 16 anys, aquests éssers han de complir un ritual que consta a passar 7 dies, en forma de dofí, al món humà per observar les lleis naturals de la Terra. La Chun, en aquest ritual, acaba atrapada en una xarxa de pesca. En intentar rescatar-la, en Kun –un humà– mor i el pes de la consciència porta la Chun a alterar l’ordre natural del cicle vital i salva la seva ànima a un preu molt elevat.

Tota la pel·lícula es basa en la inestabilitat del món màgic que crea la resurrecció d’en Kun. El personatge més interessant és en Qiu, que incorpora aquesta inestabilitat a la seva relació amb la Chun, per qui té una gran estima; sempre la protegeix, tot i que sap que les seves accions són molt perjudicials per a ell i tots els qui l’envolten.

El disseny de personatges recorda molt El viatge de Chihiro, amb éssers amorfs, animals i esperits que viuen amb éssers que s’assemblen molt als humans en un entorn ric. La fotografia dominant de color vermell es relaciona amb el seu significat per als xinesos, que es refereix a la fortuna i l’alegria. A mesura que avança la pel·lícula es nota el canvi a la paleta, comença a tirar cap als colors més freds i més foscos, i crea un contrast per retratar els mals que afecten el món de la Chun, tot acompanyat d’una banda sonora sublim. L’únic defecte que li trobaria tècnicament, és que la unió d’animació 2D i 3D, feta per ordinador, moltes vegades em xerricava.

Big Fish & Begonia és una sorpresa xinesa bonica al catàleg Netflix. Explora el poder de les nostres emocions i les conseqüències de les nostres accions, independentment de la intenció que ens motivi a fer-les. És gairebé impossible no emocionar-se i sentir-se afligit durant tot el camí, però li falta ànima, aquell plus que tenen les obres de Miyazaki i que fa que les recordis molt de temps. Però no us desespereu, que Big Fish & Begonia és el primer treball dels dos realitzadors xinesos, Xuan Liang i Chun Zhang. Aquests directors novells han trigat 12 anys a poder acabar la pel·lícula. Doneu-los una oportunitat.

Puntuacio

7

“Sense felicitat, quin és el significat de la longevitat?”. Aquesta és una frase de la pel·lícula que reprodueix perfectament el missatge que ens vol fer arribar

Títol
Da Yu Hai Tang

Director
Xuan Liang i Chun Zhang

Actors
Animació
Comments are closed.