MENU

12 octubre, 2018 Comentaris tancats a Videoteca bastarda: ‘Reservoir Dogs’ Visualitzacions: 1626 Cinema, Videoteca bastarda Jordi Dorca

Títol
Reservoir Dogs

Director
Quentin Tarantino

Actors
Tim Roth, Harvey Keitel, Chris Penn, Steve Buscemi, Michael Madsen, Lawrence Tierney, Randy Brooks, Kirk Baltz, Edward Bunker, Quentin Tarantino, Burr Steers
És que és innegable la importància i l’impacte que aquesta pel·lícula ha tingut no només en el cinema i en l’obra de Tarantino, sinó també en la cultura popular de finals del segle XX.

Puntuació

10

Videoteca bastarda: ‘Reservoir Dogs’

Sinopsi: una banda organitzada formada per sis individus, alguns d’ells no es coneixen i tenen noms inventats, atraquen una empresa per robar-ne uns diamants. Però abans que soni l’alarma, la policia ja és allà. Alguns moren en l’atracament i la resta es reuneix en el lloc convingut.

Reservoir Dogs és una impactant òpera prima i també és una mena de manifest que conté la majoria de les claus i dels aspectes més representatius d’una obra i d’un estil: l’estil Tarantino. La pel·lícula conté la majoria de les constants que han definit els films d’aquest cinèfil director: la violència en pantalla, el relat fragmentat no cronològic, l’ús dels diferents punts de vista, els homenatges musicals, fílmics i literaris de les seves obres, els diàlegs incisius i l’ús d’un humor particular. Un manifest fundacional del tarantinisme.

El film també serà recordat per les escenes icòniques que conté, pels papers que representen de manera precisa el mateix Madsen, Keitel,Tim Roth, Chris Penn, Steve Buscemi i per un guió esplèndid; és difícil recrear més bé un atracament, i fer-ho sense que aquest aparegui a la pantalla.

Tot i que alguns l’han acusada injustament de ser un collage d’homenatges i còpies d’antigues pel·lícules negres del subgènere dels heist films com The Killing, Pelham 1, 2, 3Criss Cross, o Rifirifi, el cert és que és innegable la importància i l’impacte que aquesta pel·lícula ha tingut no només en el cinema i en l’obra de Tarantino, sinó també en la cultura popular de finals del segle XX. La pel·lícula que tot bastard ha de tenir a la videoteca.

La frase: –Es va quedar adormit al sofà. Ella es va apropar molt a poc a poc. Li va posar cola de contacte a la cigala i l’hi va enganxar al ventre.

–Es va cabrejar?

–Com et sentiries tu si per pixar haguessis de fer el pi?

El frame: la imatge de Harvey Keitel (Mr White) i Steve Buscemi (Mr Pink) encanonant-se amb els respectius revòlvers, Buscemi a terra i Keitel dret. Aquesta imatge es va convertir en la imatge de la pel·lícula i moltes vegades ens remet a la potència iconogràfica de les estàtues renaixentistes.

L’escena: la més representativa és la tortura musicada de Mr. Blonde (Michael Madsen) al pobre Marvin Nasch (Kirk Baltz), la psicopatia latent del personatge del Senyor Groc, els seus passos de ball, les orelles tallades, el viatge al cotxe a buscar una marranxa de gasolina i la consegüent dutxa de combustible acompanyades del so de Stuck In The Middle With You, dels Stealers Wheel és ja una icona.

 L’espòiler: al final ben pocs se salven de morir, o potser cap. Ara no ho recordo

Puntuacio

10

És que és innegable la importància i l’impacte que aquesta pel·lícula ha tingut no només en el cinema i en l’obra de Tarantino, sinó també en la cultura popular de finals del segle XX.

Títol
Reservoir Dogs

Director
Quentin Tarantino

Actors
Tim Roth, Harvey Keitel, Chris Penn, Steve Buscemi, Michael Madsen, Lawrence Tierney, Randy Brooks, Kirk Baltz, Edward Bunker, Quentin Tarantino, Burr Steers
Comments are closed.