MENU

15 octubre, 2018 Comentaris (1) Visualitzacions: 1613 Cinema Jep Soler

Títol
First Reformed

Director
Paul Schrader

Actors
Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Michael Gaston, Cedric the Entertainer, Victoria Hill, Philip Ettinger, Bill Hoag, Michael Metta, Frank Rodriguez, Mahaleia Gray, Elanna White, Satchel Eden Bell, Joseph Anthony Jerez, Jake Alden-Falconer, Otis Edward Cotton, Delano Montgomery
First Reformed està filmada en només vint dies. Aquest podria ser un detall insignificant, però quan veieu la pel·lícula us adonareu de quant talent fa falta per crear una obra, que està molt a prop de ser considerada perfecta, en tant poc temps.

Puntuació

8

«Are you talking to me?» De Bickle a Toller

La icònica imatge de Robert de Niro davant del mirall mentre repetia la frase «Are you talking to me?» va ser filmada per Martin Scorsese l’any 1976. L’altre pare creatiu de Taxi Driver és Paul Schrader, guionista i narrador capaç de descriure la frustració i la pèrdua existencial de manera magnífica. Sense ell ens hauríem perdut un bon grapat de personatges turmentats, que no deixen de buscar en la seva desesperació alguna sortida gloriosa en un atzucac del qual saben que no sortiran mai de la vida. La darrera pel·lícula de Paul Schrader és First Reformed, traduïda a l’estat espanyol com El reverendo. El protagonista, Ernst Toller, interpretat per Ethan Hawke, és un capellà d’una petita església americana que arrossega la pèrdua del seu fill durant la guerra de l’Iraq, mentre defensava amb orgull les idees patriòtiques del seu país. El mossèn coneix un activista ecologista convençut que la seva dona ha d’avortar perquè portar un fill en aquest món és fer-lo patir, ja que el fill viurà la fi de la Terra i només hi trobarà desgràcia i horror. Aquesta relació plantejarà a Toller dubtes sobre la seva existència, sobre la relació entre l’Església i el poble, sobre el missatge real de Crist. Aquest serà el punt de sortida d’un viatge introspectiu sense retorn possible.

Les semblances entre els dos personatges, Bickle de Taxi Driver i Toller de First Reformed, les anireu veient en el segon film, ja que tots dos veuen com el poder cada vegada està més allunyat del poble. Tots dos també senten una gran frustració quan s’adonen que no poden provocar un canvi i hi responen de manera violenta, irada. Entre els dos films hi ha 40 anys de diferència, per tant, Schrader ha tingut temps d’emplenar amb més personatges d’aquest estil la seva filmografia. M’agradaria destacar una pel·lícula que val molt la pena recuperar, sobretot després de veure First Reformed, que és Aflicció (1997). El film, interpretat per Nick Nolte i James Coburn, mostra una relació difícil i dura entre pare i fill basada en el poder paternal i la incapacitat del fill per poder canviar la situació. El fill només vol demostrar a tothom, i sobretot al pare, que és una persona competent i valenta. Aquesta falta d’autoestima, la cerca de reconeixement i amor dels altres també és present als dos films de Schrader que he citat. Potser només des de l’amor i la seva cerca podem explicar la darrera escena de First Reformed. Ja m’ho direu.

First Reformed es va filmar en només vint dies. Aquest podria ser un detall insignificant, però quan vegeu la pel·lícula us adonareu de quant de talent fa falta per crear una obra, que està molt a prop de ser considerada perfecta, en tan poc temps. Cada escena i cada imatge està pensada per deixar-nos glaçats, uns plans preciosos, austers, sense música en cap moment del film, només uns quants sorolls puntuals per crear més tensió encara. Les interpretacions són espectaculars. Realment Ethan Hawke, després d’haver perdut el temps amb els subproductes cinematogràfics de Richard Linklater, ha trobat un paper a mida.

Puntuacio

8

First Reformed està filmada en només vint dies. Aquest podria ser un detall insignificant, però quan veieu la pel·lícula us adonareu de quant talent fa falta per crear una obra, que està molt a prop de ser considerada perfecta, en tant poc temps.

Títol
First Reformed

Director
Paul Schrader

Actors
Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Michael Gaston, Cedric the Entertainer, Victoria Hill, Philip Ettinger, Bill Hoag, Michael Metta, Frank Rodriguez, Mahaleia Gray, Elanna White, Satchel Eden Bell, Joseph Anthony Jerez, Jake Alden-Falconer, Otis Edward Cotton, Delano Montgomery