MENU

21 novembre, 2018 Comentaris (1) Visualitzacions: 1950 Cinema Jordi Dorca

Títol
The Ballad of Buster Scruggs

Director
Joel Coen i Ethan Coen

Actors
Tim Blake Nelson, Zoe Kazan, Tom Waits, James Franco, Liam Neeson, Harry Melling, Bill Heck, Brendan Gleeson,
El que us trobareu quan la mireu, cosa que hauríeu de fer sense pensar-vos-ho ni dues vegades, són sis relats que han anat escrivint al llarg dels darrers anys al voltant de personatges que han anat formant l’imaginari del gènere de l’oest.

Puntuació

8

‘La balada de Buster Scrubbs’: els Coen en essència

Ens havien anunciat que els germans Coen escriurien i dirigirien una minisèrie a Netflix, La balada de Buster Scrubbs, i al final ha arribat, però no amb aparença de sèrie, sinó que s’ha estrenat com una pel·lícula episòdica. Encara millor. El que us trobareu quan la mireu, cosa que hauríeu de fer sense pensar-vos-ho ni dues vegades, són sis relats que han anat escrivint al llarg dels darrers anys al voltant de personatges que han anat formant l’imaginari del gènere de l’oest: pistolers, atracadors, xèrifs, comanxes, banquers, buscadors d’or, caçadors de recompenses, guies de caravanes i un estol d’individus que acaben configurant un homenatge dels germans a un gènere que ells han estimat i tractat de manera molt interessant al llarg de la seva carrera (True grit o No country for all men).

Com si fos un llibre de contes, en el film anem passant pàgines i històries, cadascuna a través d’un registre diferent: les dues primeres, més humorístiques; la tercera, més dramàtica; una quarta fascinant, feta amb dos personatges i una economia de mitjans envejable; una cinquena que podríem catalogar com un relat tràgic i romàntic, i una darrera que es val de la paraula per crear una atmosfera estranya i inquietant des de dalt d’una diligència.

Tots aquests registres els han utilitzat els dos germans en les diferents històries i funcionen bé com a resum de la seva trajectòria fílmica, una filmografia variable en gèneres i formats però coincident en la idea de crear un estil propi a través de la fatalitat de les seves històries, l’humor grotesc, la capacitat de crear personatges icònics, el retrat del costat fosc de les persones, el tractament dels paisatges com a personatges, la capacitat de sorprendre i la violència frontal que acaba essent la resolució de tots els conflictes.

Podem convenir que un film compost per sis relats pot ser irregular, al meu entendre algunes històries són millors que altres o si més no emocionen més, però totes són absolutament recognoscibles i demostren el domini que els directors tenen dels recursos que permet el llenguatge cinematogràfic (enquadraments, llum, moviments de càmera, composició de plans i colors), tots els quals estan al servei d’una història que homenatja el millor cinema de l’oest i que resumeix molt bé la trajectòria sòlida de dos dels cineastes més interessants dels darrers trenta anys. Els Coen en essència.

Puntuacio

8

El que us trobareu quan la mireu, cosa que hauríeu de fer sense pensar-vos-ho ni dues vegades, són sis relats que han anat escrivint al llarg dels darrers anys al voltant de personatges que han anat formant l’imaginari del gènere de l’oest.

Títol
The Ballad of Buster Scruggs

Director
Joel Coen i Ethan Coen

Actors
Tim Blake Nelson, Zoe Kazan, Tom Waits, James Franco, Liam Neeson, Harry Melling, Bill Heck, Brendan Gleeson,
Un comentari a ‘La balada de Buster Scrubbs’: els Coen en essència