MENU

3 desembre, 2018 Comentaris (3) Visualitzacions: 1946 Sèries Lluís Simon

Títol
The Haunting of Hill House

Director
Mike Flanagan

Actors
Michiel Huisman, Carla Gugino, Henry Thomas, Elizabeth Reaser, Timothy Hutton, Victoria Pedretti, Kate Siegel, Lulu Wilson, Oliver Jackson-Cohen, Paxton Singleton, Julian Hilliard, Mckenna Grace, Violet McGraw, Annabeth Gish, Anthony Ruivivar, Samantha Sloyan, Robert Longstreet, Levy Tran, James Lafferty, Anna Enger, Jordane Christie, Catherine Parker, Olive Elise Abercrombie, Elizabeth Becka
En cert sentit, el ritme, el pols narratiu i el control de les emocions, dels personatges i de l’espectador, em recorden Hereditary, la petita obra mestra d’Ari Aster.

Puntuació

8

‘The Haunting of Hill House’: secrets de família

No passa cada dia que Stephen King miri una sèrie de terror –jo d’ell n’estaria fins al capdamunt– i la recomani a través de Twitter. Però The Haunting of Hill House és realment un dels fenòmens televisius de l’any? Una experiència terrorífica?

És una veritat absoluta que tots els tòpics de les cases encantades o de la literatura i el cinema de fantasmes són reciclats per a la generació Netflix, però a la llarga el que guanya la partida és un drama familiar de dimensions apocalíptiques, perquè la disfuncionalitat de la família que un dia va ocupar aquella casa esdevé tràgica i molt allunyada de la novel·la original de Shirley Jackson i ja no diguem de la pel·lícula de Robert Wise. En cert sentit, el ritme, el pols narratiu i el control de les emocions, dels personatges i de l’espectador em recorden Hereditary, la petita obra mestra d’Ari Aster.

Les relacions familiars i els maleïts secrets més íntims del passat és el que separa, per exemple, el guió i la posada en escena de Mike Flanagan de qualsevol temporada d’American Horror Story, treball de consum ràpid. Per això, cal advertir l’espectador que en el moment que s’endinsi, si s’hi atreveix, a la mansió dels Crain, no esperi ensurts barats sinó aparicions científicament calculades per causar un malestar creixent. Personalment l’hauria cremada només entrar-hi. Les estàtues en els passadissos, que em van recordar les de la mítica Phantasm (1979, Don Coscarelli), em van treure de polleguera, però les grans estrelles de la funció són els germans Luke i Nell.

Són ells els grans damnificats de la lamentable decisió dels seus pares de traslladar-se a la maleïda casa i els protagonistes dels memorables i tètrics quart i cinquè episodis, aquest darrer el famós The Bent-Neck Lady, probablement el millor de qualsevol sèrie que s’hagi fet aquest any i que em va obligar, sí, a dormir amb la porta oberta i el passadís ben il·luminat.

Qualsevol cosa que fes Flanagan a partir de llavors no hi podia estar a l’altura. La sèrie, per bé o per mal, s’allunya de l’horror pur i s’endinsa en la foscor que ha perseguit aquells nens turmentats per visions espectrals, ja adults, i el seu pare des que van fugir (físicament però no mentalment) d’aquella casa, inspirada en diversos casos reals. Això sí que fa por. Els secrets, un per un, es van revelant enmig de tempestes interminables, enterraments tràgics, hotels sòrdids i baralles constants fins que, esclar, tots tornen a la mansió, un ésser amb vida pròpia que no descansarà fins que…

Puntuacio

8

En cert sentit, el ritme, el pols narratiu i el control de les emocions, dels personatges i de l’espectador, em recorden Hereditary, la petita obra mestra d’Ari Aster.

Títol
The Haunting of Hill House

Director
Mike Flanagan

Actors
Michiel Huisman, Carla Gugino, Henry Thomas, Elizabeth Reaser, Timothy Hutton, Victoria Pedretti, Kate Siegel, Lulu Wilson, Oliver Jackson-Cohen, Paxton Singleton, Julian Hilliard, Mckenna Grace, Violet McGraw, Annabeth Gish, Anthony Ruivivar, Samantha Sloyan, Robert Longstreet, Levy Tran, James Lafferty, Anna Enger, Jordane Christie, Catherine Parker, Olive Elise Abercrombie, Elizabeth Becka
3 comentaris to ‘The Haunting of Hill House’: secrets de família

  1. […] de terror, perquè mantenir l’horror durant tantes hores és molt complicat. Li va passar a The Haunting of Hill House, que va anar davallant fins que es va convertir en un melodrama familiar, i a Marianne, que abusa […]

  2. […] de terror, perquè mantenir l’horror durant tantes hores és molt complicat. Li va passar a The Haunting of Hill House, que va anar davallant fins que es va convertir en un melodrama familiar, i a Marianne, que abusa […]

  3. […] de la sèrie, Carlton Cuse (coguionista de Lost i Bates Motel), Meredith Averill (coguionista de The Haunting of Hill House) i Aron Eli Coleite (un dels guionistes de la sèrie Herois) s’hagin centrat més a donar […]