MENU

23 gener, 2019 Comentaris (1) Visualitzacions: 2171 Sèries Jordi Corominas i Cordomí

Títol
Tyding up

Creador
Marie Kondo

Actors
Marie Kondo
No espereu trobar monstres de la petita pantalla com Jamie Oliver o el Chicote de torn, però de l’odre. No. Marie Kondo és senzilla, poc expressiva i amb recursos comunicatius limitats.

Puntuació

5,5

‘Merdes les justes’, de Marie Kondo, arrasa a Netflix. L’haig de mirar?

Fa anys vaig sentir que l’Afons Arús explicava que regularment a casa seva posava en marxa la campanya Merdes les justes. L’activitat consisteix a recórrer les habitacions amb la resta de família i anar llençant tot allò que no té cap utilitat o fa massa nosa. La sèrie de Marie Kondo (Tidying up) que ha estrenat Netflix m’ha recordat la casa dels Arús. L’essència del programa és: decideix què necessites, llença tot allò que no vulguis i després endreça.

Ho diré tal qual i sense embuts. Les maneres de fer de la Kondo irriten molt. Cada vegada que entra per la porta i saluda artificialment els inquilins tens la mateixa sensació que quan algú esgarrapa una pissarra. A tot plegat cal afegir-hi les dificultats per parlar anglès (l’acompanya una traductora tota l’estona). Netflix dosifica la seva presència a la pantalla perquè va escassa de carisma. Kondo (que es va fer popular mundialment amb el bestseller The Life-Changing Magic of Tidying) és una marca, una filosofia. No espereu trobar monstres de la petita pantalla com Jamie Oliver o el Chicote de torn, però de l’odre. No. Ella és senzilla, poc expressiva i amb recursos comunicatius limitats. Aquest CV d’habilitats no l’impedeix conduir els episodis amb certa solvència.

Les famílies i les relacions personals és el més sucós del producte. Veure com han acumulat muntanyes de roba o souvenirs de Nadal com per omplir dues plantes d’El Corte Inglés té certa gràcia. És divertit comprovar com alguns membres de la família s’oposen a la visita de la Kondo. El propietari de la casa del segon capítol, per exemple, tens la sensació que en qualsevol moment pot treure una catana de l’armari per fer-li un Sleepy Hollow.

Marie Kondo s’ha convertit en l’ase dels cops d’escriptors com Quim Monzó o Màrius Serra a Twitter per la seva recomanació de conservar només 30 llibres a les cases. Fer-ne befa i escarni ha estat l’esport nacional dels últims dies a la xarxa. També algun bastard d’aquest bloc s’ha sumat a l’akelarre digital quan ha vist amenaçada la seva col·lecció de llibres.

De programes com el de la Kondo, n’heu vist desenes si us agraden els canals minoritaris que repeteixen productes atemporals. Tidying up és un copy paste de formats com Hermano mayor o Supernanny. La japonesa visita una família amb indicis de patir la síndrome de Diògenes i els ajuda a llençar, primer, i endreçar-ho tot després.

L’estructura dels episodis i la realització és simple. Plantegen el problema i apliquen la solució gràcies als consells de Marie Kondo. Penseu, però, que Kondo s’excita més amb una casa plena de merdes que un culer amb un gol de Messi al Bernabéu.

Marie Kondo ensenya a endreçar. D’això no hi ha cap dubte. I segurament algunes de les idees, no per òbvies, deixen de ser interessants i es poden aplicar. El problema de fons de les famílies americanes que ensenya la producció de Netflix (aquí passa el mateix) no és que siguin desordenades o acumulin andròmines a tots els racons de casa seva, no. La desgràcia és l’addicció a comprar. La manca de cultura que tenim per frenar l’impuls d’adquirir coses noves que no necessitem. Kondo t’endreçarà els calaixos amb samarretes que semblen un kebab, però no t’ensenyarà en cap moment com fer-ho per comprar més bé.

Puntuacio

5,5

No espereu trobar monstres de la petita pantalla com Jamie Oliver o el Chicote de torn, però de l’odre. No. Marie Kondo és senzilla, poc expressiva i amb recursos comunicatius limitats.

Títol
Tyding up

Creador
Marie Kondo

Actors
Marie Kondo
Un comentari a ‘Merdes les justes’, de Marie Kondo, arrasa a Netflix. L’haig de mirar?

  1. Pepi ha dit:

    Molt d’acord amb Tu.
    Jo puc fer netega de roba, estrits de cuina , cosas de decoracio records de peñiscola etc ……… pero de llibres i fotos noooooo.
    Com et pots qdar nomes amb 30 llibres??? O llança fotos dels nens cuand eran petits uuuuufff.