MENU

25 març, 2019 Comentaris (1) Visualitzacions: 1705 Cinema Jep Soler

Títol
Destroyer

Director
Karym Kusama

Actors
Nicole Kidman, Sebastian Stan, Tatiana Maslany, Toby Kebbell, Scoot McNairy, Bradley Whitford, James Jordan, Toby Huss, Jade Pettyjohn, Shamier Anderson, Jan Hoag
Karyn Kusama construeix el film com si fos un puzle, ens va mostrant peces de diversos espais temporals per poder anar creant una història que en alguns moments creus que podria ser lineal, però tal i com ja va fer en el seu anterior film, al final et regala una petita sorpresa.

Puntuació

8

‘Destroyer’, Nicole Kidman omnipresent

Finalment ha arribat la versió femenina del policia fet pols, que no segueix cap norma i que només lluitarà per aconseguir el seu objectiu. Destroyer, dirigida per Karyn Kusama (The Invitation), ens presenta l’Erin Bell (Nicole Kidman) exagent de l’FBI que ha anat a menys i que treballa d’inspectora de policia amb desgana i sense gaire compromís cap als seus companys. Aquest tipus de personatge està ben establert en l’ambient masculí, com ara en Harry Callahan o en David Mills, però per mi l’Erin s’assembla més a en Porter, tot i que no és poli, interpretat per Mel Gibson al film Payback (1999). Ambdós tenen en comú que planegen i cometen un atracament i que a partir d’aquí hi ha unes ganes de venjança evidents que els conduirà fins a les portes de l’autodestrucció.

Karyn Kusama construeix el film com si fos un puzle, ens va mostrant peces de diversos espais temporals per poder anar creant una història que en alguns moments creus que podria ser lineal, però tal com ja va fer en el seu anterior film, al final et regala una petita sorpresa. El pes argumental del film recau en el protagonista principal i, per tant, en la seva actriu. No hi ha ni una sola escena en què no hi sigui present l’Erin. Sempre viurem el que ella sent, no ens deixaran marge per oxigenar-nos de la seva presència tòxica i depressiva. Sortosament també és una agent de policia tossuda, dura, violenta, que no té aturador. Aquest comportament bipolar entre la depressió i la ràbia conformen un personatge que costarà d’oblidar.

Mentre mirava el film em venien al cap unes quantes coses que fan gran el gènere policíac. La primera són aquestes ganes d’alguns d’infiltrar-se en bandes perilloses per poder atrapar-los. Que no veuen que sempre acaben malament? I encara aquelles ganes de buscar el perill! Suposo que l’adrenalina enganxa i no poden parar. A Destroyer no només hi ha les ganes de viure al límit del perill en nom de la justícia, sinó que també es planteja quin és l’objectiu principal dels membres de cossos de seguretat, el benefici propi o el col·lectiu. Per tant, també torna a aparèixer la corrupció, sempre present en qualsevol història policíaca que s’ho valgui. També és imprescindible la relació entre companys, perquè les petites trames que es construeixen a partir d’aquesta relació són les que ens ajuden a conèixer les intimitats dels protagonistes, sobretot aquelles relacionades amb la culpa.

Només com a anècdota tornem a veure Nicole Kidman com masturba un dels personatges del film, com va fer a The Killing of a Sacred Deer, si torna a passar en un film proper deixarà de ser una coincidència i haurem d’investigar a fons. Per ara ho deixem aquí. El seu personatge, Erin Bell, s’uneix a la darrera onada de dones que agafen la bandera de l’empoderament, n’hem parlat amb títols com Revenge o Assassination Nation, i m’adono que ho fem quan hi ha una història de venjança contra el mascle dominant. Ahí lo dejo.

Puntuacio

8

Karyn Kusama construeix el film com si fos un puzle, ens va mostrant peces de diversos espais temporals per poder anar creant una història que en alguns moments creus que podria ser lineal, però tal i com ja va fer en el seu anterior film, al final et regala una petita sorpresa.

Títol
Destroyer

Director
Karym Kusama

Actors
Nicole Kidman, Sebastian Stan, Tatiana Maslany, Toby Kebbell, Scoot McNairy, Bradley Whitford, James Jordan, Toby Huss, Jade Pettyjohn, Shamier Anderson, Jan Hoag