MENU

5 juny, 2019 Comentaris tancats a Com es diu? Muhammad Ali Visualitzacions: 1158 Sèries Jordi Dorca

Títol
What's My Name: Muhammad Ali

Director
Antoine Fuqua

Actors

Muhammad Ali, abans Cassius Marcellus Clay, és una de les grans icones del segle XX. Una icona forjada per una estratosfèrica carrera pugilística

Puntuació

9

Com es diu? Muhammad Ali

Una icona. Muhammad Ali, abans Cassius Marcellus Clay, és una de les grans icones del segle XX. Una icona forjada per una estratosfèrica carrera pugilística (56 victòries per només 5 derrotes); per un estil de boxejar irrepetible, elegant i lleuger; per la seva rebel·lia i també pels retrats que grans artistes n’han fet.

Norman Mailer va escriure dos llibres fascinants sobre els dos principals combats de la seva carrera (el de Frazier a Nova York i el de Foreman a Kinshasa), Gay Talese té un enorme article sobre la trobada d’Ali amb Fidel Castro, i David Remnick li va dedicar una biografia gairebé definitiva. A aquests retrats, hi hem de sumar les moltes imatges seves sorgides dels objectius de fotoperiodistes com Neil Leifer, John Rooney i Thomas Shoepker. El cinema també ha contribuït a la construcció del mite. Aquí trobem el film Ali, de Michael Mann, els documentals When We Were Kings, de Leon Gast o The Trials of Muhammad Ali, de Bill Siegel i fins i tot pel·lícules televisives comMuhammad Ali’s Greatest Fight, que Stephen Frears va dirigir per HBO. Ara, també a HBO, Antoine Fuqua ens ofereix un documental exhaustiu que explica de manera global la història del millor boxejador de tots els temps.

 

What’s My Name: Muhammad Ali, és un retrat precís de la carrera del púgil. Arrenca a la seva infantesa i acaba als seus darrers anys  lluitant contra el Parkinson. El documental se serveix de les moltes imatges d’arxiu que existeixen d’Ali. Apareixen grans moments dels seus combats, com el que li va donar la medalla d’or a Roma o els ja mítics contra Frazier, Foreman o Liston. Podem veure els entrenaments que feia en gimnasos o enmig de la natura en una barraca construïda sense cap tipus de luxe. Gaudim amb els grans moments televisius que va donar o amb les moltes aparicions conjuntes amb grans noms com Malcom X o Martin Luther King. El fet que siguin sempre imatges d’ell, combinades amb algunes de rivals o amics seus, conformen un retrat en primera persona del boxejador. És ell qui ens explica el perquè de la seva conversió a l’Islam, el perquè de la seva ambició esportiva, el perquè de la seva renúncia a l’exèrcit per lluitar al Vietnam i també el perquè de la seva filiació política en favor dels drets dels afroamericans.

El ritme del documental, el dona la gran feina d’edició del director i de l’editor Paul Carlin, un ritme que converteix aquest díptic de tres hores de durada, en un film àgil i explicatiu de tota una vida. Això sí, aquest és un documental fet des de l’admiració del director, un documental que se centra en la carrera esportiva i el compromís d’Ali i que defuig la seva vida personal. Un retrat hagiogràfic del més gran de tots els temps. Com es diu? Muhammad Ali.

 

Puntuacio

9

Muhammad Ali, abans Cassius Marcellus Clay, és una de les grans icones del segle XX. Una icona forjada per una estratosfèrica carrera pugilística

Títol
What's My Name: Muhammad Ali

Director
Antoine Fuqua

Actors

Comments are closed.