MENU

17 juny, 2019 Comentaris (3) Visualitzacions: 1934 Sèries Jep Soler

Títol
When they see us

Director
Ava DuVernay

Actors
Asante Blackk, Caleel Harris, Jharrel Jerome, Ethan Herisse, Marquis Rodriguez, Chris Chalk, Jovan Adepo, Justin Cunningham, Freddy Miyares, Niecy Nash, Michael Kenneth Williams, John Leguizamo, Dascha Polanco, Vera Farmiga, Felicity Huffman, Aunjanue Ellis, Blair Underwood, Joshua Jackson, Storm Reid, Chris Jackson, Omar Dorsey, Adepero Oduye, Famke Janssen, Aurora Perrineau, William Sadler, Kylie Bunbury, Marsha Stephanie Blake, Reginald L. Barnes, Bryan Terrell Clark, Jim Cleary, Andrew Stewart-Jones, Suzzanne Douglas, Jayce Bartok, Blake DeLong, Kate Easton, Lynn Marocola, Frank Pando, Ariel Shafir, Matthias Sebastiun Garry, Joseph Adams, Mark Borkowski, Alex Breaux, J. Bernard Calloway, David Chen, Vincent De Paul, Michael Devine, Christy Escobar
Ara que està de moda parlar de la millor sèrie de l’any i que anem pujant i baixant decibels segons els gustos, segurament aquesta serà d’aquelles més recordades del 2019, perquè toca la fibra i deixa petjada emocional.

Puntuació

9.5

Kevin, Anton, Yusef, Raymond Jr. i Korey

Fa uns dies llegia, al món de Twitter, que si una sèrie ens fa pensar vol dir que és bona. Ho deien a propòsit de Chernobyl i no entraré a discutir-ho, només voldria afegir que si una sèrie t’emociona no l’oblidaràs. Per aquest motiu When They See Us esdevé una sèrie inoblidable. Dirigida per Ava DuVernay (Selma) la podríem considerar una pel·lícula de cinc hores de durada repartida en quatre capítols. La ràbia és la protagonista dels dos primers, perquè veiem com cinc joves, només un d’ells major de 16 anys, són detinguts per la policia i acusats d’un crim que no han comès. El primer capítol és d’aquells que et deixa la sang bullint, amb una pressió al pit i amb ganes de revelar-te contra el poder establert. A aquests nois, a finals dels noranta, els van torturar, enganyar, manipular i mentir fins que van reconèixer haver participat en una violació esgarrifosa. Aquesta arrencada de la història no té clemència per a ningú, ni per a l’espectador, però els que en surten més malparats són la família, uns adults acollonits pel poder, turmentats per la por i per la falta de confiança en ells mateixos i el sistema. Una por fomentada pel racisme, ja que els nois són tots afroamericans menys un, que és llatí. L’exemple del poder i de la pressió mediàtica la mostra el mateix Donald Trump, que va publicar als seus mitjans de comunicació cartes demanant la pena de mort per als nois.

El segon capítol parla de la impotència davant un judici fals (#JudiciFarsa) en què les proves no interessen, només val una sentència condemnatòria per tranquil·litzar la societat blanca de Nova York i per col·locar una medalla al cos de policia i la Fiscalia. Carregat encara de ràbia passem al tercer capítol. Entrem en la fase depressiva, la tristesa ens envaeix quan veiem cada un dels protagonistes com surten de la presó i intenten fer-se un lloc a la societat. Els veiem a tots menys a un, que el deixen per al darrer capítol. Un capítol final que és tan emotiu que fins i tots costa de dormir quan l’acabes.

És d’agrair trobar un producte televisiu de tanta qualitat, que sap aprofitar una gran història per construir una trama amb tots els ingredients que ens fan estimar el cinema. Tenim unes imatges acurades, buscades, que juguen amb la mida de la pantalla quan vol fer-nos creure que aquella escena és real. El clima claustrofòbic del darrer capítol és l’exemple de com d’acurada és la sèrie, totes les escenes de la presó dins les cel·les d’aïllament fan que notis, fins i tot, la xafogor, l’ansietat… Tot està fet i estudiat al mínim detall, quan després mires les imatges del cas real veus que el càsting, el vestuari, la recreació del Harlem dels noranta és perfecta.

Ara que està de moda parlar de la millor sèrie de l’any i que anem pujant i baixant decibels segons els gustos, segurament aquesta serà d’aquelles més recordades del 2019, perquè toca la fibra i deixa petjada emocional. Em recorda la  magnífica American Crime, creada per John Ridley, que en les tres temporades de la sèrie ens explicava els conflictes socials dels Estats Units, la immigració, les drogues, la religió, l’homosexualitat, les addiccions, etc.

When They See Us la podeu veure a Netflix i si us va agradar Seven Seconds, de la mateixa plataforma, també us agradarà aquesta. Si no n’heu vist cap de les dues, ja trigueu…

 

Puntuacio

9.5

Ara que està de moda parlar de la millor sèrie de l’any i que anem pujant i baixant decibels segons els gustos, segurament aquesta serà d’aquelles més recordades del 2019, perquè toca la fibra i deixa petjada emocional.

Títol
When they see us

Director
Ava DuVernay

Actors
Asante Blackk, Caleel Harris, Jharrel Jerome, Ethan Herisse, Marquis Rodriguez, Chris Chalk, Jovan Adepo, Justin Cunningham, Freddy Miyares, Niecy Nash, Michael Kenneth Williams, John Leguizamo, Dascha Polanco, Vera Farmiga, Felicity Huffman, Aunjanue Ellis, Blair Underwood, Joshua Jackson, Storm Reid, Chris Jackson, Omar Dorsey, Adepero Oduye, Famke Janssen, Aurora Perrineau, William Sadler, Kylie Bunbury, Marsha Stephanie Blake, Reginald L. Barnes, Bryan Terrell Clark, Jim Cleary, Andrew Stewart-Jones, Suzzanne Douglas, Jayce Bartok, Blake DeLong, Kate Easton, Lynn Marocola, Frank Pando, Ariel Shafir, Matthias Sebastiun Garry, Joseph Adams, Mark Borkowski, Alex Breaux, J. Bernard Calloway, David Chen, Vincent De Paul, Michael Devine, Christy Escobar