MENU

19 juny, 2019 Comentaris tancats a Bob Dylan per Martin Scorsese Visualitzacions: 1215 Cinema Jordi Dorca

Títol
Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

Director
Martin Scorsese

Actors
Bob Dylan, Joan Baez, T-Bone Burnett, Mick Ronson, Scarlett Rivera, Alan Ginsberg.
Ara Scorsese torna al gènere i torna a Bob Dylan amb ‘Rolling Thunder Revue’, que podeu veure a la plataforma Netflix.

Puntuació

8

Bob Dylan per Martin Scorsese

A Martin Scorsese tothom el reconeix per les seves pel·lícules sobre la màfia. Però la seva carrera està plena de grans metratges de tots els gèneres possibles. Un dels gèneres més oblidats quan es parla del director novaiorquès és el documental. Només cal parar atenció i revisar els seus treballs de no-ficció per adonar-se que aquí també excel·leix, excel·leix quan parla de cinema a Il mio viaggio in Italia i ho fa quan es dedica a la crònica musical. Ell és el responsable de Shine a Light sobre els Stones; l’inductor, el productor i el director d’un episodi de la fabulosa saga sobre el blues. Va dirigir també No Direction Home, el seu primer gran documental sobre Bob Dylan. Ara Scorsese torna al gènere i torna a l’artista amb Rolling Thunder Revue, que podeu veure a la plataforma Netflix. En aquests 145 minuts de metratge podeu seguir al mite de la cançó americana durant la gira homònima de l’any 1975 i 1976.

La gira va ser una caravana d’artistes variats que va decidir actuar en petites localitats i en locals de poca capacitat. L’acompanyaven Joan Baez, T-Bone Burnett, Mick Ronson o Scarlett Rivera. Joni Mitchell s’hi va incorporar més endavant. De la mateixa manera que ho va fer Sharon Stone com a ajudant entre bambolines. Ho va fer després d’haver conegut Dylan per casualitat en un dels primers concerts de la gira i per culpa d’una samarreta de la banda Kiss. Tot plegat era una mena de caravana d’artistes ambulants que a llocs poc corrents interpretaven repertoris diversos i fins i tot practicaven disciplines diferents de la música. Poetes i rapsodes com Alan Ginsberg i Peter Orlovsky també hi van participar.

Scorsese agafa imatges sobrants de la pel·lícula Renaldo and Clara, un film de la gira que va dirigir el mateix Dylan amb guió de Sam Shepard i les contrasta amb entrevistes actuals als protagonistes, amb digressions extretes d’aquest metratge restant i també amb imatges d’arxiu que il·lustren el moment convuls d’aquells anys. Som al final de la guerra del Vietnam, el Watergate i la renúncia de Nixon és recent i és l’any del bicentenari de la creació dels Estats Units. Tot això queda amalgamat per l’habilitat narrativa i el sentit del ritme intern que té Scorsese i amb la força de les imatges que ens ofereix el documental. El documental ens ofereix grans moments i seqüències com la rapsòdia de Ginsberg en un casal de gent gran, la visita del poeta i Dylan a la tomba de Kerouak, imatges de camerino, converses internes dels protagonistes amb el periodista de Rolling Stone Ratso Sloman, la visita al boxejador condemnat a mort Hurricaine Carter o la interpretació a la reserva de Tuscarora de la cançó de Johny Cash The Ballad of Ira Hayes.

Però sobretot el que dona força són les actuacions de Dylan i la resta de participants. Amb una màscara posada o bé la cara pintada de blanc («aquells que porten màscara et diuen la veritat») i un barret guarnit amb flors, Dylan ens ofereix interpretacions memorables que van des d’Isis, A Hard Rains Gonna Fall, One more Cup of Coffe, Just like a Woman, Oh, Sister, Knockin’ on Heavens Door o Romace in Durango. Tot plegat acaba conformant un relat interessant de la gira que, si voleu, podeu complementar amb el que l’escriptor Sam Shepard va escriure en forma de crònica.

Un nou retrobament entre músic i cineasta i una nova crònica musical precisa d’un dels millors directors dels darrers anys. Dylan per Scorsese.

Puntuacio

8

Ara Scorsese torna al gènere i torna a Bob Dylan amb ‘Rolling Thunder Revue’, que podeu veure a la plataforma Netflix.

Títol
Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

Director
Martin Scorsese

Actors
Bob Dylan, Joan Baez, T-Bone Burnett, Mick Ronson, Scarlett Rivera, Alan Ginsberg.
Comments are closed.