MENU

6 setembre, 2019 Comentaris tancats a ‘Frontera verde’: què amaga la manigua? Visualitzacions: 1320 Sèries Jep Soler

Títol
Frontera Verde

Director
Ciro Guerra, Jacques Toulemonde Vidal, Laura Mora Ortega

Actors
Juana del Río, Nelson Camayo, Miguel Ramos, Ángela Cano, Gabriella Campagna, Marcela Mar
L’èxit de Frontera Verde recau en el muntatge, ens situa en varis escenaris temporals que es van entrelligant de manera clara i sense haver de prendre apunts.

Puntuació

8

‘Frontera verde’: què amaga la manigua?

Una policia de Bogotà és enviada a la selva amazònica, en un punt fronterer entre Colòmbia i el Brasil, per investigar l’assassinat d’un grup de novícies d’una ordre religiosa que evangelitza pels poblats indígenes. El retorn de l’Helena al seus orígens despertarà en la noia sentiments contradictoris i l’obligarà a fer un viatge a l’infern, al més pur estil del capità Willard a Apocalyse Now.

Aquest és l’argument de la nova minisèrie de Netflix, Frontera verde, que m’ha sorprès per la qualitat global, començant per la interpretació de la protagonista, per la posada en escena, la fotografia i acabant amb la trama tan ben lligada, que iguala el misteri i el drama sense deixar de banda la màgia. Un toc màgic i un argument que hem vist anteriorment en títols tan interessants com Fortitude o Jordskott, per exemple, però que a mi m’ha fet pensar en Midnight Sun, que potser va passar més desapercebuda al gran públic. Podeu veure que vaig fer la ressenya de les tres que he anomenat, amb això sol ja veieu que soc un gran fan d’aquestes històries. M’agrada el misteri que hi ha darrere els crims violents, m’apassionen les històries de les tribus aborígenes ancestrals, dels éssers màgics que s’amaguen a la natura i si, a més a més, les imatges dels paisatges són belles ja ho tenim tot. Per un que no viatjarà gaire a la seva vida, aquesta és l’única manera de descobrir llocs llunyans. Hi ha una diferència evident: la temperatura ambiental. Les altres tres passen en zones fredes del nord i l’Amazònia transmet una xafogor que, només de veure aquella gent caminant per la selva, ja m’entra una suor esquena avall que no puc suportar.

Frontera verde és una producció comandada per dones, Laura Molina és al directora de la majoria dels capítols, i els papers principals són femenins: Juana del Río (Helena), Angela Cano (Ushé), Marcela Mar (Hermana Raquel) i, tal com deia Juana del Río en una entrevista, la gran protagonista és la selva, que també és femenina (i mare). Veureu que el missatge feminista també apareix amb força, juntament amb l’ecologisme i la lluita de classes. Potser per això els indígenes porten pentinats de la CUP? Deixaré la pregunta a l’aire. La sèrie demostra la bona salut de les produccions colombianes, després de l’èxit i de la qualitat de films com El abrazo de la serpiente o Pájaros de verano, amb els quals comparteixen guionista (Jacques Toulemonde) i el director d’uns quants capítols (Ciro Guerra).

L’èxit de Frontera verde recau en el muntatge, ens situa en diversos escenaris temporals que es van entrelligant de manera clara i sense haver de prendre apunts. De tant en tant ens n’anem a un espai intemporal que pot fer posar nerviosa alguna persona, però els Eterns bé que han de tenir algun lloc per trobar-se lluny de la mirada dels humans. La trama també ens porta per camins relacionals ben curiosos, tenim temps de conèixer tots els personatges mínimament importants: l’Helena, policia de la capital amb tantes habilitats com secrets; en Reynaldo, el seu ajudant, que per una falta de personalitat s’anirà embolicant tot sol; la parella d’Eterns (Yua i Ushé), que protegeixen la manigua dels humans ambiciosos comandats pel nazi Joseph, i una bona colla de secundaris a qui pel poc temps que apareixen els hi fan una descripció ben acurada. Tot i que és una sèrie purament visual, per la naturalesa i els més enllà dels Eterns, té una narrativa totalment novel·lesca. A més, la part visual transmet tanta naturalitat que fins i tot ens sembla que sento l’olor de la selva profunda, sentir els sorolls a cau d’orella fins que ens hi infiltrem tant profundament que ja formem part de la manigua. Aquesta combinació està molt ben equilibrada, i converteix Frontera verde en una de les sèries que cal tenir en compte. Ja sé que direu que n’hi ha tantes que és impossible veure-la i bla, bla, bla, però jo us l’haig de recomanar, cachicamos meus.

Puntuacio

8

L’èxit de Frontera Verde recau en el muntatge, ens situa en varis escenaris temporals que es van entrelligant de manera clara i sense haver de prendre apunts.

Títol
Frontera Verde

Director
Ciro Guerra, Jacques Toulemonde Vidal, Laura Mora Ortega

Actors
Juana del Río, Nelson Camayo, Miguel Ramos, Ángela Cano, Gabriella Campagna, Marcela Mar
Comments are closed.