MENU

4 octubre, 2019 Comentaris tancats a ‘The Family’, la religió és diabòlica Visualitzacions: 988 Cinema Víctor Gonzàlez

Títol
The Family

Director
Jesse Moss

Actors
Documental
‘The Family’ us farà veure als que encara sou incrèduls que el conte de fades per a adults que s’anomena religió catòlica en una de les seves variants

Puntuació

8

‘The Family’, la religió és diabòlica

Fa anys que penso que la religió és diabòlica, us ho dic de veritat. Ja no és per la Inquisició, les croades, la pederàstia dels capellans o els privilegis que té l’Església catòlica davant la llei i el pagament de taxes dels seus béns a l’Estat (com és el cas de l’espanyol), sinó pel film de Larry Cohen, God Told Me to (1976), una al·legoria antireaganiana sobre un paio que es torna boig a Nova York i que es dedica a matar la gent amb l’excusa que Déu li ha enviat el missatge per fer-ho, ja que ell és l’escollit. Us sona? La massacre de Banu Quarayza, la de Verden, la de Rhineland o la d’Antioc, la rebel·lió de Münster, el genocidi de Guatemala o el recent atac a l’escola de Peshawar. Si escriviu a Google religió i massacre us en sortiran tants exemples que tardareu setmanes a llegir-los tots, o potser lustres. Benvinguts a la realitat que ens envolta. La meva màxima? Ateisme i Cannon Inc., la productora cinematogràfica. Els dos pilars ideològics que dominen la meva vida.

Tot són opcions, diuen.

El documental The Family són cinc episodis basats en el treball d’investigació de Jeff Sharlet, The Family: the Secret Fundamentalism at the Heart of American Power (2008) i C Street: the Fundamentalist Threat to American Democracy (2010). El grup, fundat el 1930 per immigrants noruecs nostàlgics de les seves arrels religioses, es va anant perfilant com un col·lectiu molt influent en la política americana, fos de la ideologia que fos, i va entrar per la via enigmàtica amb moltes coses a dir i decidir dins el món dels taurons polítics de Washington D.C.

Va ser l’Abraham Vereide qui es va treure de la màniga l’invent del The National Prayer Breakfast el 1953, una reunió en què religió i política s’abraçaven apassionadament durant un dia o més. L’esdeveniment, que es va començar a fer el primer dijous de febrer, es va anar perfilant com una sèrie de jornades empresarials amb esmorzars, dinars i sopars dins el Hilton International Ballroom i sales adjacents, amb més de 3.500 comensals del partit republicà i demòcrata, inclòs el president dels Estats Units, a més de mandataris internacionals de més de 100 països. Els organitzadors? La Fellowship Foundation, organització cristiana liderada per l’evangelista Doug Coe ─mort ara fa dos anys, el 2017─ i també coneguda com The Family.

El documental entra en aquests detalls i més, però el que ens fa realment por és la influència secreta que tenen dins de tots els estrats del politburó polític americà, fet que porta el país cap a una mena de teocràcia evangelista que no fa soroll ni en vol fer, ja que, en paraules de Doug Coe, «Com més invisible sigui una organització, més influent serà».

Aquesta mena de canonades subterrànies ens porten cap a influències insospitades com el fet que hagi estat aquest grup ─The Family─ el que hagi penetrat en altres països com Austràlia o fins i tot la Federació Russa, amb un Vladimir Putin col·lega de la cúria religiosa del seu país, que adapta una de lleis antihomosexuals més restrictives del planeta. I així anem.

The Family us farà veure als que encara sou incrèduls que el conte de fades per a adults que s’anomena religió catòlica en una de les seves variants, pot ser una bomba ideològica megaperillosa. Esteu avisats. Per això us commino a abraçar de ple opcions més viables, com el pastafarianisme, o la religió del The Flying Spaghetti Monster (FSM), una deïtat que ja us puc dir que és real, ja que jo l’he vist, cada dos dies, sempre que em cruspeixo uns bons espaguetis bullits amb salsa del Lidl a la carbonara.

Amens.

Puntuacio

8

‘The Family’ us farà veure als que encara sou incrèduls que el conte de fades per a adults que s’anomena religió catòlica en una de les seves variants

Títol
The Family

Director
Jesse Moss

Actors
Documental
Comments are closed.