MENU

25 octubre, 2019 Comentaris tancats a 5 raons per veure ‘Beforeigners’ Visualitzacions: 1005 Sèries Jordi Taulats

Títol
Beforeigners

Creador
Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin

Actors
Nicolai Cleve Broch, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Krista Kosonen, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff, Agnes Kittelsen, Mikkel Bratt Silset, Stig R. Amdam, Ragnhild Gudbrandsen
La temporada tanca donant moltes respostes però deixant oberta una porta per a una nova entrega que, si rep el vis-i-plau (i esperem que així sia), podria ser, fins i tot, millor que la primera.

Puntuació

8,5

5 raons per veure ‘Beforeigners’

Pensa en Noruega, un país que encapçala les llistes de l’ONU pels drets humans i la igualtat de gènere. Pensa en la capital, Oslo, on els pares caminen pel centre de la ciutat empenyent els cotxets de nadons mentre beuen cafè amb llet durant el permís de paternitat de quatre mesos. Una societat que prohibeix la violència i es basa en la moral  i els valors cristians, una societat on la venda d’alcohol està altament controlada per l’Estat. Coi! Gairebé com aquí, si traiem això dels drets humans, la igualtat de gènere, els permisos de 4 mesos de paternitat, no comptem la violència de la policia i oblidem el tema de l’alcohol.

Doncs la sèrie Beforeigners, que podeu veure a HBO, agafa aquesta societat nòrdica i hi afegeix troglodites, vikings i gent de finals del s. XIX. I aquestes són les meves cinc raons per les quals heu de veure aquesta sèrie:

1 Viatges en el temps. Sí, soc un fan incondicional dels viatges en el temps. Tant m’és que siguin cap endavant o cap endarrere, a l’estil Back to the Future, o cada 33 anys, com a Dark. Però si a sobre la típica història dels viatges en el temps la capgiren, encara en soc més fan. I és que Beforeigners no envia els protagonistes al passat o al futur, sinó que el que fa és enviar al present dels protagonistes tot de personatges del passat, ja siguin de l’edat de pedra, vikings o de finals del s. XIX. I no només un parell de cada, sinó que tota una societat, que té uns valors molt concrets i definits, els ha d’adaptar per als nouvinguts.

2 Divertida. En primer lloc, Beforeigners és una sèrie policíaca amb tocs de ciència-ficció ben escrita. Però igual que van fer amb Lilyhammer, els creadors Anne Bjørnstad i Eilif Skodvin agafen les coses típiques del nostre temps i les miren des d’una perspectiva absurda. La menstruació d’Alfhildr, el veí de Lars, els de l’edat de pedra a sobre els arbres o la racionalitat de la parella de l’exdona de Lars són moments que et fan, si més no, somriure.

3 Una sàtira de les societats occidentals. A partir de la idea d’Eilif sobre què passaria si els refugiats vinguessin no d’un altre lloc sinó d’un altre moment, els creadors teixeixen una història en què, tot i que no és el tema principal, sí que de fons s’observa la crítica a com són processats els nouvinguts, o en l’animadversió dels qui creuen que els nouvinguts són pagans que volen posar fi a l’estil de vida contemporani.

4 Alfhidr. Si pronuncies aquest nom tres vegades seguides davant del mirall… hauràs d’anar a un logopeda perquè et quedarà la llengua entortolligada. Però és innegable que Beforeigners no seria el que és sense aquest personatge, brillantment interpretat per Krista Kosonen, actriu d’origen finlandès. Krista encarna aquesta guerrera vikinga que esdevé la primera visitant que ocupa un lloc en el cos de policia i que s’haurà d’esforçar per integrar-s’hi mentre amaga el seu passat com a guerrera vikinga.

5 Una història ben construïda. Tot i el protagonisme dels dos policies, la sèrie acaba esdevenint coral, en què un guió ben escrit es va ramificant cada vegada més i va introduint nous personatges que, tot i que a priori semblen secundaris, acabaran esdevenint decisius. La temporada tanca donant moltes respostes però deixant oberta una porta per a una nova entrega que, si rep el vistiplau (i esperem que així sigui), podria ser, fins i tot, millor que la primera.

 

Puntuacio

8,5

La temporada tanca donant moltes respostes però deixant oberta una porta per a una nova entrega que, si rep el vis-i-plau (i esperem que així sia), podria ser, fins i tot, millor que la primera.

Títol
Beforeigners

Creador
Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin

Actors
Nicolai Cleve Broch, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Krista Kosonen, Veslemøy Mørkrid, Eili Harboe, Stig Henrik Hoff, Agnes Kittelsen, Mikkel Bratt Silset, Stig R. Amdam, Ragnhild Gudbrandsen
Comments are closed.