MENU

5 febrer, 2020 Comentaris (1) Visualitzacions: 1630 Sèries Jordi Camps

Títol
Crims

Director
Carles Porta

Actors
Documental

On veure-la
TV3

Crims es va estrenar dilluns a la nit a TV3 i, després del doble episodi amb què va debutar ja podem dir que Crims és la nostra droga dura audiovisual dels dilluns a la nit

Puntuació

9

‘Crims’, la història més negra del nostre país

Crims es va estrenar dilluns a la nit a TV3 i no ho tenia gens fàcil arribar als nivells d’addicció aconseguits a la ràdio i el seu poder evocador, però encara menys superar-ho a la versió televisiva. Després del doble episodi amb què va debutar ja podem dir que Crims és la nostra droga dura audiovisual dels dilluns a la nit (per molt TV3 a la Carta que hi hagi).

Els malalts de relats de criminologia i encara més els aficionats al True crime (casos reals de la nostra història recent), que és de moda, estan d’enhorabona. Carles Porta, que ja té molta claca d’oients enganxats al seu programa radiofònic, ha fet un pas més mediàtic entrant a les cases a través d’aquesta adaptació televisiva d’alguns dels casos més sonats, ara aliat amb el poder de les imatges i sabent fer un bon ús de la narrativa cinematogràfica. Això només passa quan es compta amb un bon guió, una producció i unes recreacions que llueixen i una impecable realització.

Trepidant des del primer minut, aquest primer episodi (doble) narra el cas de Brito i Picatoste, que l’octubre del 2001 es van escapar del Centre Penitenciari de Ponent de Lleida. Els espectadors hi (re)descobrim els detalls de la fugida, les seves conseqüències i el seu desenllaç després de deixar un rastre de sang que va trasbalsar el país.

Conjugant imatges d’arxiu amb plans nous i entrevistes s’ha de dir que, almenys en aquest primer crim narrat hem disfrutat (i molt) amb alguns d’aquests actors secundaris robaplans. Sense anar més lluny amb els comentaris en to de broma d’en Manolo, aquest Mosso que sense embuts declara haver-se sentit tan enfadat amb la mínima col·laboració de la Policía Nacional en l’operatiu de cerca i captura dels dos delinqüents que, de tan emprenyat manifesta que hauria calat foc a la comissaria en sortir d’una reunió. Que fos precisament l’estimada comissaria de Via Laietana que tants contenidors hi han cremat al davant no va fer més que encendre twitter de comentaris i admiracions. Neix un mite.

Més dur és el relat del Mosso ferit amb bala durant la fugida dels protagonistes, dos criminals que si no fos per la manifesta psicopatia sobretot d’un d’ells (Brito) em sumaria a aquells qui consideren aquesta història com el nostrat Thelma i Louise… bé, en tot cas pel suposat enamorament de Picatoste (que tampoc, per no correspost).

Una demostració més que aquest cas ha donat per a molt: acció trepidant (des de la fugida a la supervivència al més pur estil Rambo dels acorralats, passant per l’actuació dels nostres Homes de Harrelson), drama i política policial en descobrir que la gelosia entre els cossos armats ve de lluny.

I és que Crims és història, en aquest cas la més negra del nostre país.

Puntuacio

9

Crims es va estrenar dilluns a la nit a TV3 i, després del doble episodi amb què va debutar ja podem dir que Crims és la nostra droga dura audiovisual dels dilluns a la nit

Títol
Crims

Director
Carles Porta

Actors
Documental

On veure-la
TV3

Un comentari a ‘Crims’, la història més negra del nostre país

  1. Joan ha dit:

    Aquest gènere està disfrutant d’un èxit d’audiència extraordinari als EUA. És difícil comptar quantes emissores presenten aquests programes i hi ha programes d’Internet que no fan res més les 24 hores. A més dels estatunidencs, els canadencs són el que més programes amb crims i metges forenses produeixen. És morbós? Sens dubte però cal considerar els programes amb guerra, violència, zombies… Sembla que els homes queden fascinats per la violència.