MENU

19 maig, 2020 Comentaris (1) Visualitzacions: 1670 Sèries Jordi Taulats

Títol
Kalifat

Creador
Wilhelm Behrman

Actors
Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim

On veure-la
Netflix

‘Kalifat’ aborda amb valentia la captació de joves per part de grups terroristes, així com el seu adoctrinament i radicalització ideològica.

Puntuació

9

‘Kalifat’: el perill de l’extremisme islàmic

Filmada i ambientada entre Suècia i Jordània (aquí anomenada Raqqa), la sèrie Kalifat comprimeix una de les principals amenaces de la societat moderna, i no em refereixo a la Covid-19, sinó a la captació de joves per part de grups extremistes. Escrita per Niklas Rockström, la idea es va originar a partir d’una notícia que parlava de tres adolescents britànics que fugien de les seves famílies per unir-se a ISIS.

Queden lluny els russos i els asiàtics com els dolents de les pel·lícules. Des de fa un temps que el cinema i la televisió han trobat en el terroristes islamistes l’enemic ideal: són gent normal, que poden viure al costat de casa teva, de la qual ningú sap res, però que amb les seves creences fanàtiques són capaços de matar desenes o centenars de persones amb una bomba enganxada al cos. No cal buscar actors ben fornits, només cal posar una pistola a la mà d’un actor amb una barba frondosa i llarga.

La sèrie sueca Kalifat comença a Raqqa, Síria, on la Pervin, una musulmana d’origen suec s’hi ha traslladat recentment amb la seva filla de quatre mesos i el seu marit, quan aquest es va incorporar a ISIS, i altres dones són portades a una plaça. Un home és arrossegat a una taula, li estiren el braç sobre una taula i, amb una ganivet d’aquells de tallar la carn, l’hi tallen.

Decidida a sortir d’aquest món per donar-li una vida millor a la seva filla, Pervin construeix una relació amb Fatima, una agent de la Säpo (el Servei de Seguretat Suec) al departament de l’Orient Mitjà a Estocolm. A canvi del fet que Parvin li doni informació sobre ISIS i un possible atemptat imminent a Estocolm, Fatima es compromet a treure-la de Raqqa i portar-la a Estocolm.

Per un altre costat, en un suburbi d’immigrants, també podem seguir l’adolescent Sulle, que en la seva exclusió troba consol en l’assistent Ibbe. Aquest, a poc a poc, anirà adoctrinant la Sulle i la seva amiga perquè marxin de casa seva i deixin el seu país per marxar a Raqqa, mentre ell és l’encarregat de gestionar l’imminent atemptat.

Kalifat és una sèrie plena d’intensitat. després d’un primer capítol una mica caòtic, a mesura que la sèrie avança sents com la situació es torna cada vegada més tensa i perillosa, aconsegueix transmetre a l’espectador la sensació constant d’angoixa. Gràcies a un guió creïble i ben tramat, el més interessant de la sèrie és el seu apropament al tema de l’adoctrinament ideològic dels joves adolescents. Solen ser immigrants de segona generació que no se senten plenament integrats al país on viuen.

 

Puntuacio

9

‘Kalifat’ aborda amb valentia la captació de joves per part de grups terroristes, així com el seu adoctrinament i radicalització ideològica.

Títol
Kalifat

Creador
Wilhelm Behrman

Actors
Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim

On veure-la
Netflix

Un comentari a ‘Kalifat’: el perill de l’extremisme islàmic

  1. […] Netflix podeu veure la sèrie sueca Kalifat, molt recomanable i trepidant. Hi apareix la Fatima (Aliette Opheim), una agent que investiga els […]