MENU

4 juny, 2020 Comentaris tancats a 10 films per fer-vos fans del cinema de Bollywood Visualitzacions: 963 Cinema Ester Marí

Títol


Director


Actors


On veure-la
Netflix, Amazon

Us heu preguntat mai de què va això del Bollywood? Us atrau el cinema asiàtic però mai us heu atrevit amb una d’aquestes pel·lícules? Doncs aquí està la resposta!

10 films per fer-vos fans del cinema de Bollywood

Us heu preguntat mai de què va això del Bollywood? Us atrau el cinema asiàtic però mai us heu atrevit amb una d’aquestes pel·lícules? Doncs aquí teniu la resposta! Els Bastards, sempre portant-vos el millors especialistes, les investigacions més profundes i les dades més fiables de tota la xarxa.

Es coneix com a Bollywood la indústria cinematogràfica de Bombai (Mumbai). El nom copia la paraula Hollywood (amb B de Bombai) i al principi a l’Índia no s’acceptava, però ara ells mateixos la fan servir habitualment. És el cinema comercial més famós de l’Índia i el que més films produeix, però això no vol dir que tot el cinema indi entri en aquesta categoria, ja que hi ha altres indústries locals (Tollywood, Mollywood), cinema d’autor o fins i tot directors indis que treballen a l’estranger, com Deepa Mehta o Mira Nair.

La majoria de pel·lícules són musicals, de manera que hi ha moltes cançons i coreografies de diferents estils i temàtiques (festivitats, festeig, actrius convidades, etc.). L’Índia és un país amb una tradició escènica impressionant i en aquests temes hi tenen la mà trencada, de manera que prepareu-vos per veure peces meravelloses que rarament veureu en una pel·lícula occidental. (Si us plau, ni m’ho compareu amb Aladdin, de Disney, perquè si allò que surt al final és una coreografia jo soc una monja que fa de bombera els caps de setmana). Això sí, els actors i actrius de Bollywood saben ballar, però les cançons sempre van doblades per cantants professionals, que també són coneguts i famosos. De fet, a l’Índia les BSO es comercialitzen abans que s’estreni la pel·lícula per promocionar-la.

A banda de ser musicals, les pel·lícules de Bollywood acostumen a barrejar els gèneres, de manera que rarament en trobareu cap de por o policíaca o de suspens, sense que inclogui també una mica de comèdia o festeig o problemes familiars o tot plegat. És el que es coneix com a Masala, una barreja d’espècies de l’Índia, que porta una mica de tot, igual que aquestes pel·lícules. Com veureu, per tenir temps per a tot, resulta que són especialment llargues, així que si vau veure The Irishman en dos o tres dies, aquest no és el vostre lloc.

Tot això està canviant amb el pas del temps, de manera que actualment n’hi ha moltes que s’estan occidentalitzant i gairebé no tenen música, s’especialitzen en un gènere o toquen temes més globals. Personalment no m’interessa aquesta part, ja que per a històries occidentals ja tinc altres indústries, així que prefereixo anar a Bollywood a buscar el que a mi em va atrapar des del principi: fantasia, colors, peces musicals increïbles i un aire naïf que al principi pot descol·locar, sobretot en algunes interpretacions (això ho té en comú amb altres cinemes asiàtics, com el coreà), però que un cop superada la sorpresa, és una característica més per valorar.

Feta la introducció, us recomano 10 pel·lícules per iniciar-vos en això del Bollywood. És la meva llista personal, que he seleccionat especialment perquè veient-ne unes quantes us feu una idea de com és aquest tipus de cinema i en capteu l’essència. A més, només us poso les que es poden trobar a les principals plataformes, per no afegir més dificultats. La majoria estan subtitulades en anglès, és el que tenen les coses minoritàries!

 

1. Kabhi Khushi Kabhie Gham (2001) – Amazon

Títol traduït mandrosament a Amazon per La familia hindú, però que significa unaa cosa així com «a vegades feliç, a vegades trist». És una opció immillorable per començar, ja que és el prototip de pel·lícula Bollywood: retrobaments familiars, dualitat entre tradició i modernitat, celebracions tradicionals, una gran història d’amor i una mica de comèdia. A més, us permet conèixer els millors intèrprets de l’època, tots grans estrelles: Shahrukh Khan, Kajol, Amitabh Bachchan, Hrithik Roshan o Kareena Kapoor. El director, Karan Johar, també és un dels grans noms de la indústria.

 

2. Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995) – Amazon

Una de les pel·lícules d’amor més famoses de Bollywood, que va esdevenir un clàssic de manera instantània. El seu gran èxit va suposar el llançament de Shah Rukh Khan i Kajol com a parella protagonista de moltes altres películes (com per exemple l’anterior) i també del director Aditya Chopra. L’argument tracta del clàssic amor impossible que ha de superar un munt d’obstacles, primer entre escenaris bucòlics per tota Europa i després al Punjab. La novetat d’aplicar tocs moderns a una base tradicional va impulsar aquest tipus de films en un moment en què el sector patia una certa crisi.

 

3. Lagaan (2001) – Netflix

Durant l’època colonial, els habitants d’un petit poble que passa penúries a causa de la sequera, intenten persuadir els britànics de dispensar-los de l’impost en espècies que els han de pagar (lagaan) i s’ho acaben apostant a un partit de criquet. Excepcionalment en aquest recull, Lagaan va ser nominada a l’Oscar com a la millor pel·lícula estrangera. Només per l’ambientació espectacular, plena d’exteriors, i una banda sonora obra del mestre A.R. Rahman la cinta valdria la pena. Això sí, poseu-vos còmodes perquè necessitareu gairebé 4 hores.

 

4. Paheli (2005) – Netflix

Ambientat a la vistosa zona del Rajastan, es tracta d’un conte sobre l’amor, les aparecences i els desitjos. Explica la història de Lachchi, una jove acabada de casar que s’enamora d’un simpàtic fantasma que ha agafat la forma del marit que acaba d’abandonar-la pràcticament a la nit de noces. La història sembla aparentment absurda, però l’estètica preciosista i el carisma de la parella protagonista fan d’aquesta cinta una delícia molt recomanable.

 

5. Bunty Aur Babli (2005) – Amazon

Una mena de Bonnie and Clyde però molt més innocent, còmica i plena de hits musicals dels que van fer història, com el Kajra Re, amb l’aparició especial d’Aishwarya Rai, a qui podeu aprofitar per veure aquí ja que molts dels seus grans èxits de moment no són a les plataformes. Pel·lícula simpàtica, alegre i sense tant de drama com alguns altres clàssics, cosa que també va bé per variar.

 

6. Aaja Nachle (2007) – Amazon

La pel·lícula es va vendre com a homenatge a una de les grans heroïnes de la indústria, Madhuri Dixit, que amb Aaja Nachle va retornar a la pantalla després d’anys apartada, fet habitual en moltes grans actrius, que quan es casen i ja no són tan cosificables deixen d’actuar i són subtituïdes per la següent jove promesa (és a dir, com a Occident, però més exagerat). Com era d’esperar, ella està esplèndida i el film va ser una joia instantània, amb una trama fresca i plena de referències que pot servir d’introducció al món de Bollywood per a nouvinguts.

 

7. Jhoom Barabar Jhoom (2007) – Amazon

Un concurs de ball, dues parelles impossibles, escenes embolicades i molts extres, vestuaris extravagants i escenaris de luxe… Una hipèrbole digna dels millors moments de Baz Luhrmann, plena de colors, llums i amb un aire més modern que les altres que us proposo. Potser no seria la millor per començar si voleu un clàssic, però precisament per això pot ser una bona transició cap a la bogeria del Bollywood sense el pes de la tradició que inspira moltes de les altres que teniu aquí.

 

8. Kuch Kuch Hota Hai (1998) – Amazon

Un altre clàssic entre els clàssics, protagonitzat per SRK i Kajol (la tercera vegada que els veieu aparèixer per aquí com a parella). Una història de triangles amorosos amb una mica de drama, amor, ball i comèdia, com un bon masala ha de portar. Bastant ensucrada per a alguns paladars, forma part d’una època en què les comèdies romàntiques van conquerir el públic amb una gran salt qualitatiu.

 

9. Dil Se (1998) – Netflix

Pel·lícula amb rerafons polític, que gira entorn del terrorisme del nord-est de l’Índia, a l’estat d’Assam. No pot faltar, però, la història d’amor, que fa de fil conductor d’una trama interessant, sobretot des del nostre punt de vista aliè al conflicte. Un dels grans moments del film és la peça musical Chaiyya Chaiyya, que a més de ser una gran cançó, obra del gran A.R. Rahman, serà recordada perquè va ser rodada de debò sobre d’un tren en marxa, sense gairebé efectes especials ni proteccions.

 

10. Asoka (2001) – Netflix

Finalment, no podia faltar una gran trama èpica que ens mostra les primeres gestes de l’emperador Asoka el Gran, un dels grans personatges històrics de l’Índia, que a banda de les conquestes militars, se’l recorda perquè va tenir un paper fonamental en l’expansió del budisme. De tota manera, l’argument s’ho fa venir bé per encaixar una història d’amor plena de confusions, batalles i drama. Què voleu?, és Bollywood!

Us heu preguntat mai de què va això del Bollywood? Us atrau el cinema asiàtic però mai us heu atrevit amb una d’aquestes pel·lícules? Doncs aquí està la resposta!

Títol


Director


Actors


On veure-la
Netflix, Amazon

Comments are closed.